Günümüzde bazı insanlar arkadaşları ile bir araya geldiklerinde bir şeyler içmeden eğlenemez. Sosyal bir aktivite olarak kabul edilen alkolün insan sağlığına pek çok zararı vardır. İnsanları sosyal ortamlarda bir araya getiren alkol, aşırı kullanımı sonucu kişilerin yalnızlaşmasına ve sağlığının bozulmasına yol açar. Alkolün insan sağlığı üzerindeki etkileri şu şekilde sıralanabilir:
- Bağımlılık: Alkolün bağımlılık yapıcı etkisi vardır. Alkol bağımlılığı kişilerde ani ruh hali değişiklikleri, öfke nöbetleri, huzursuzluk ve kaygı gibi belirtiler oluşmasına yol açar. Bazı durumlarda kişiler alkol alma ihtiyacı duydukları anı hatırlamaz.
- Sindirim sistemi rahatsızlıkları: Alkol karaciğer, pankreas, mide ve bağırsakları etkileyebilir. Sindirim sistemi üzerinde zararlı etkilere sahip olan alkol sindirim sistemini tahriş eder ve iltihaplanmasına yol açar. Ayrıca pankreas kanserine yakalanma riskini artırır.
- Diş ve diş eti problemleri: Ağrıyan dişlerin sebebi alkol olabilir. Ağızda zararlı bakterilerin çoğalmasına neden olan alkol dişlerde çürümeye yol açar ve diş eti problemlerini artırır. Ağızda yaralar oluşmasına sebep olabilir.
- Cilt problemleri: Alkol ciltte kuruma, kızarıklık ve kaşıntıya yol açabilir. Kronik alkol tüketimi ciltte sarkmalara, kuruma ve kaşıntıya neden olur.
- İmmün sistemi zayıflaması: Aşırı alkol tüketimi vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Aşırı alkol tüketen kişilerde zatürre, tüberküloz gibi enfeksiyonlar daha sık görülür.
- Kilo aldırması: 10 gram alkol 7 kaloriye eşdeğer olup vücuda alınan toplam kalori değerinin %10’unu oluşturabilir. Alkol kalorisi vücut için gerekli besin ögelerini içermez.
- Karaciğer hastalıkları: Karaciğer metabolizmanın önemli görevlerini yerine getirilmesinde rol oynar. Alkol karaciğere girer ve metabolizma işlemlerinin yerine getirilmesini engeller. Karaciğer yağlanması, siroz ve karaciğer yetmezliği gibi karaciğer hastalıklarına yol açar.
- Böbrek hastalıkları: Aşırı alkol tüketimi böbrek yetmezliği, idrar yolu enfeksiyonu, elektrolit dengesizliği gibi böbrek hastalıklarına sebep olabilir.
- Kalp ve damar sağlığı sorunları: Kalp kası iltihabı ve kalp yetmezliği gibi kalp problemleri aşırı alkol tüketimi sonucu ortaya çıkabilir. Alkol ayrıca yüksek tansiyona da sebep olabilir.
- Sinir sistemi rahatsızlıkları: Alkol sinir sistemini etkileyerek kişilerin hafızasını ve karar verme yetisini olumsuz yönde etkileyebilir. Sinir sisteminin düzensiz çalışması sonucunda kişiler geçici hafıza kaybı, koordine olamama, uyku problemleri gibi sorunlar yaşayabilir.
- Memoriyal hastalıkları riskini artırması: Alkol tüketimi belli başlı hafıza kayıplarına neden olabilir. Gelişen araştırmalar sonucunda Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin de arttığı görülmüştür.
- Kansere yakalanma riskini artırması: Meme, ağız, boğaz, yutak, yemek borusu, bağırsak ve karaciğer kanserlerine yakalanma riskinin artmasının sebebi aşırı alkol tüketimidir.
- Kadınlarda doğurganlığın azalması: Araştırmalar aşırı alkol tüketiminin kadınlarda doğurganlığın azalmasına neden olduğunu göstermektedir.
- Hamilelerde bebeğe zarar vermesi: Hamilelik süresince alkol kullanımı bebeğe zarar verebilir. Bu zarar beynin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir.
Alkolün insan sağlığı üzerindeki etkileri yukarıda belirtilmiştir. Alkol tüketimi kişinin sosyal hayatını desteklese de ilerleyen dönemlerde bağımlılığın tetiklenmesine ve sağlığın bozulmasına yol açabilmektedir.
Kaynaklar:
- [1] https://www.cdc.gov/alcohol/fact-sheets/underage-drinking.htm
- [2] https://www.cdc.gov/alcohol/fact-sheets/underage-drinking.htm
- [3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6719002/
- [4] https://academic.oup.com/alcalc/article/54/2/148/6444338
- [5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5898392/