Bakso Damla, alerjik hastalıklar, öksürük, soğuk algınlığı ve bronşit gibi solunum yollarına bağlı gelişen hastalıkların tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Antihistaminik etkiye sahip olan bu damla, içinde bulunan maddeler sayesinde öksürüğü ve alerjik belirtileri dindirir.
Bakso Damla ile ilgili merak edilen tüm soruları sizin için yanıtladık. Bakso damla nasıl kullanılır? Bakso damla yan etkileri nelerdir? Bakso damla ne için kullanılır? Bakso damla fiyatı ne kadar? İşte tüm ayrıntılar…
Hayvanlarda alerji ve öksürük tedavisinde kullanılır.
Bakso Damla, allerji, öksürük, soğuk algınlığı ve bronşit gibi solunum yollarına bağlı gelişen hastalıkların tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Antihistaminik etkiye sahip olan bu damla, içinde bulunan maddeler sayesinde öksürüğü ve alerjik belirtileri dindirir.
Klinik olarak hayvanlarda yapılan çalışmalarda etkinliği kanıtlanmış bir ilaçtır. Antihistaminik, mukokinetik ve bronkodilatatör etkisi vardır.
Bakso Damla, aşağıdaki durumlar başta olmak üzere pek çok durumda fayda sağlamak için kullanılır:
- Hayvanlardaki öksürük,
- Alerjik hastalıklar,
- Bronşit,
- Soğuk algınlığı,
- Kronik solunum yolu hastalıkları.
Bakso Damla, içinde bulunan ambroksol hidroklorür, bromheksin hidroklorür, salycilat, fenilefrin hidroklorür, sodyum klorür gibi maddeler sayesinde bronşlarda bulunan mukusu inceltir ve atılmasını kolaylaştırır. Ayrıca bu damladaki maddeler, solunum yollarını açarak öksürüğü dindirir.
Bir diğer faydası ise solunum yollarını mikroplara karşı korumasıdır. Bu sayede enfeksiyon riskini azaltır. Alerjiye bağlı oluşan semptomları da hafifleten bu damla, hayvanlarda rahat bir nefes almasını sağlar.
Bakso Damla, genellikle küçük köpek ve kedilerde kullanılır. 2 aydan küçük yavru hayvanlarda kullanımı önerilmez. Yetişkin köpek ve kedilerde 2 haftadan fazla kullanılmamalıdır.
Küçük köpekler ve kedilerde günde 3 defa, 2-5 kg arası hayvanlarda birer damla damlatılır.
- Köpekler ve kediler
- Küçük ırk köpekler: 2-5 kg arası: günde 3 defa 1 damla,
- Büyük ırk köpekler: 5 kg üzeri: günde 3 defa 2 damla.
Bakso Damla, içerisinde bulunan maddeler sayesinde çeşitli yararları olan bir ilaçtır. Bu faydaları aşağıdaki gibidir:
- Alerji semptomlarını hafifletir: İçinde bulunan antihistaminikler sayesinde alerjik hastalıklara bağlı gelişen belirtileri dindirir.
- Balgamı atmayı kolaylaştırır: Bronşlardaki balgamı incelten bu damla, öksürüğü ve nefes darlığını hafifletir.
- Mikroplara karşı korur: Solunum yollarını mikroplardan koruması sayesinde enfeksiyon riskini azaltır.
- Nefes almayı kolaylaştırır: Solunum yollarını açarak nefes almayı kolaylaştırır.
- Hafif ateş düşürücü etkisi vardır:
Ayrıca bazı hayvan sahipleri tarafından şu konuda da sıkça sorular sorulmaktadır: Bakso damla iştah açar mı?. Bu konuda net bir bilgi bulunmamaktadır ancak bazı hayvan sahipleri tarafından iştah açıcı etkisi olduğu bildirilmiştir.
Kedilerde genellikle öksürük, bronşit, sinüzit, gribal enfeksiyonlar gibi solunum yolu hastalıkları ve alerjik durumlar başta olmak üzere birçok nedene bağlı olarak kullanılabilir. Küçük kedilerde günde 3 defa birer damla olacak şekilde uygulanabilir. Ancak kullanmadan önce mutlaka veteriner hekiminizle görüşmeniz gerekmektedir.
Bakso Damla, içinde bulunan maddelere karşı aşırı duyarlılık veya alerjisi olan hayvanlarda kullanılmamalıdır. Bunun dışında yüksek tansiyon ve kalp yetmezliği olan hayvanlar için de uygun değildir.
Seboreik dermatit, ırsi preexisting glokom mevcutluğu olanlarda dikkatli kullanılmalıdır. Ayrıca burun akıntısı veya tıkanıklığı olan hayvanlarda da uygun olmayabilir.
Kullanım sırasında aşağıdaki yan etkiler görülebilir:
- Tahriş edici etki,
- Ağızda ve boğazda kuruluk hissi,
- Tahriş olmuş solunum yollarında ağrı,
- Alerjik reaksiyonlar.
Kedinizde bu yan etkilerden biri veya daha fazlasını fark ederseniz hemen veterinere başvurun.
Dikkat!
Kullandığınız her ilaç gibi Bakso Damla‘yı da dikkatsiz ve önerilen dozdan farklı şekilde kullanmayınız. Eğer kendinizi kötü hissediyorsanız veya aldığınız ilaçların işe yaradığını düşünmüyorsanız mutlaka doktorunuza veya veterinerinize danışın.
Kedim bu damlayı kullandıktan sonra kendini iyi hissetmiyor. Bu normal mi?
Evet, bazı kediler ilaç kullanımı sonrası kısa süreli halsizlik hissedebilir. Ancak uzun süre devam ederse mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız.
Kedim bakso damlayı yuttu ama bulantı kusma yapmadı. Ne yapmalıyım?
Kedinizin ilacı yutması durumunda endişelenmeyin, eğer bulantı veya kusma belirtileri göstermiyorsa genelde bir sorun olmaz. Ancak yine de veteriner hekiminizle iletişime geçmekte fayda var.
Kedimde ilaç kullanımına bağlı olarak iştahsızlık oldu, ne yapmalıyım?
Eğer kedinizin iştahı azaldıysa veterinize danışarak uygun bir çözüm bulabilirsiniz. İştahsızlık bazen ilaçların yan etkisi olabilir ancak bazen de başka sağlık sorunlarının belirtisi olabilir.
Kedinizin bakımını üstleniyorsanız veya üstlenmeyi düşünüyorsanız onun sağlığı için doğru bilgilere ulaşmanız önemlidir. Kedinizin sağlık durumu hakkında doğru bilgilere sahip olabilmek için aşağıdaki konuları inceleyebilirsiniz:
- [Kedim hasta mı? Belirtiler nelerdir?](https://kediyazarlari.com/kedi-hastaligi-belirtileri/)
- [Veteriner hekim nasıl seçilir?](https://kediyazarlari.com/veteriner-secerken-dikkat-edilecekler/)
- [Kedi aşıları nelerdir? Hangi aşılar yapılmalı?](https://kediyazarlari.com/kedi-asilar/)
- [Kedim neden huzursuz? Stres belirtileri](https://kediyazarlari.com/kedim-huzursuz-nedenleri-ve-cozumleri/)
- [Kedim neden kokuyor? Kokunun sebepleri nelerdir?](https://kediyazarlari.com/kedi-kokusu-nedenleri/)
- [Kedim neden tüy döküyor? Tüy dökme sebepleri](https://kediyazarlari.com/kedi-tdy-dokulmesinin-nedenleri-ve-cozumleri/)
- [Kedi mamaları hakkında bilgi](https://kediyazarlari.com/kedi-mamalari/)
- [Kedim neden karın ağrısı çekiyor? Belirtiler nelerdir?](https://kediyazarlari.com/kedi-karin-agrisi-sebepleri/)
- [Kedi kumları hakkında bilgi](https://kediyazarlari.com/kedi-kumlari/)
- [Kedim neden ishal oldu? İshale neden olan faktörler](https://kediyazarlari.com/kedi-ishali-sebepleri-ve-tedavi-yontemleri/)
- [Kedim neden hapşırıyor? Hapşırmanın sebepleri nelerdir?](https://kediyazarlari.com/kedimde-hapsirma-sebepleri-ve-cozumler/)
- [Kedim neden göz sulanması yaşıyor? Göz sulanmasının sebepleri](https://kediyazarlari.com/kedi-goz-sulanmasi-nedenleri-ve-cozumleri/)
- [Kedimde tüylenme sorunları var. Ne yapmalıyım?](https://kediyazarlari.com/kedi-tdylenmesi-sebepleri-ve-cozumleri/)
- [Kedi göz enfeksiyonu belirtileri nelerdir? Tedavi yöntemleri](https://kediyazarlari.com/kedi-goz-enfeksiyonu-belirtileri-ve-tedavi-yontemleri/)
- [Kedi parazitleri ve tedavi yöntemleri](https://kediyazarlari.com/kedi-parazitleri/)
- [Kedimde cilt problemleri var. Ne yapmalıyım?](https://kediyazarlari.com/kedi-cilt-problemleri-nedenleri-ve-cozumleri/)
Bu konuları inceleyerek kedinizin sağlığı hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Böylece kedinizin bakımını en iyi şekilde yapabilir ve herhangi bir sorun olduğunda zamanında müdahale edebilirsiniz.