Hamilelikte Tetanoz Aşısı: Hamileler İçin Faydaları ve Yan Etkileri

Tetanoz (lokal kas spazmlarına neden olan ciddi bakteriyel bir enfeksiyon) aşısı hamilelik sırasında yapılabilir ve bu aşının tetanoz riski ile ilişkilendirilen potansiyel riskleri nedeniyle gebelik takviminde yer alması önerilir. Hamilelikte tetanoz aşısı ve yan etkileri hakkında daha fazla bilgi için yazımızın devamına göz atabilirsiniz.

Tetanoz Nedir?

Tetanoz, tetanoz bakterisinin vücutta yayılmasına neden olan bakteriyel bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyonun belirtileri arasında kas sertliği, ateş, titreme, terleme, baş ağrısı, yüksek tansiyon, kalp atış hızında artış ve kas spazmları yer alır. Tetanozun ilerleyen evrelerinde nefes almanın zorlaşması, bilinç kaybı ve komaya girme gibi belirtiler de görülebilir. Bu enfeksiyonun tedavisinde antitoksin ilaçları ve antibiyotikler kullanılır.

Tetanozun Sebepleri Nelerdir?

Tetanoza neden olan bakteriler, kirli yaralanmalar, doğum veya düşük sonucu meydana gelen yaralar ve pişik bölgeleri gibi bakterilerin çoğalmasına müsait ortamlarda bulunur. Bu bakteriler, insan ve hayvan dışkısında, toprakta ve tozda bulunabilir. Sığır dışkısında bulunan bakteriler toprakta ve yetersiz hijyen şartlarında bulunan aletlerde uzun süre canlı kalabilir. Bu durumlar tetanoza neden olabilecek sebepler arasında yer alır.

Tetanozun Belirtileri Nelerdir?

Tetanozun erken belirtileri arasında çene kaslarında sertleşme, kas ağrısı, baş ağrısı, terleme ve ateş gibi semptomlar yer alır. Bu belirtiler enfeksiyon gelişiminden 7-21 gün sonra ortaya çıkabilir. Bu aşamadan sonra ise kas spazmları meydana gelir ve bu kas spazmları tüm vücutta oluşabilir. Tetanozun diğer belirtileri arasında mide bulantısı, yüksek tansiyon, kalp atış hızında artış ve nefes almanın zorlaşması sayılabilir.

Tetanozun Komplikasyonları Nelerdir?

Tetanoz aşısı yapılmadığında hastalığın ilerlemesi sonucu gelişebilecek komplikasyonlar arasında solunum yetmezliği, kırıklar, kas yırtıkları, sırt problemleri, emboli ve pnömoni sayılabilir. Tetanozun komplikasyonları arasında nörolojik problemler de olabilir. Tedavi edilmediğinde tetanoz sonucunda meydana gelen komplikasyonlar ölümcül olabilir.

Tetanoz Aşısı Nedir?

Tetanoz aşısı, tetanoza neden olan bakteriye karşı vücudun bağışıklık kazanmasını sağlayan bir aşıdır. Genellikle 10 yılda bir yenilenmesi önerilir. 7 yaşından küçük çocuklar için DTP (Difteri-Tetanoz-Pertussis) aşısı uygulanır ve bu aşı çocukluk döneminde 5 doz halinde yapılır.

Tetanoz Aşısı Nasıl Uygulanır?

Tetanoz aşısı, kolun üst kısmına (deltoid kasına) iğne yardımıyla yapılır. İlk dozdan sonra 2. doz 4-8 hafta sonrasında ve 3. doz ise 6-12 ay sonrasında yapılır. 4. doz ise 4-6 yaş arasında uygulanır ve son olarak 5. doz 18 yaşından önce yapılır. 18 yaşından sonra ise 10 yılda bir tetanoz aşısı yenilenmesi önerilir.

Tetanoz Aşısının Faydaları Nelerdir?

Tetanoz aşısı sayesinde vücudun tetanoza neden olan bakteriye karşı bağışıklık kazanması sağlanır. Bağışıklığın kazanılması sayesinde tetanoz hastalığının gelişimi önlenmiş olur.

Hamilelikte Tetanoz Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Hamilelikte tetanoz aşısı (tetanus-difteri aşısı) genellikle 27-36 haftalar arasında yapılır ancak bu aşının ilk trimester ya da ikinci trimesterde de yapılması mümkündür.

Hamilelikte Tdap Aşısı Nedir?

Tdap (tetanus-difteri-pertussis) aşısı tetanoza neden olan bakterinin yanı sıra difteri ve boğmaca hastalıklarına karşı bağışıklık kazanmasını sağlar. Tdap aşısı sayesinde boğmaca hastalığına karşı koruma sağlandığı için aynı zamanda yeni doğan bebeklerin boğmaca hastalığına yakalanma riskini azaltır.

Hamilelikte Tdap Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Hamilelikte Tdap aşısının 27-36 hafta arasında yapılması önerilir ancak bu aşının ihtiyaç halinde ilk trimester ya da ikinci trimesterde de yapılması mümkündür.

Hamilelikte Tdap Aşısının Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte Tdap aşısı sayesinde hem annenin hem de bebeğin difteri, boğmaca ve tetanoza yakalanma riskinin azalması sağlanır. Tdap aşısının sağladığı koruma yeni doğan bebeği 12 aylık olana kadar koruyabilir.

Hamilelikte Tdap Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

Tdap aşısının yan etkileri arasında enjeksiyon yapılan bölgede ağrı ya da sertleşme, ateş yükselmesi, baş ağrısı ve yorgunluk sayılabilir. Bu yan etkiler genellikle birkaç gün içinde geçer ancak hamileliğin seyrine bağlı olarak bazı kadınlarda daha uzun sürebilir.

Tdap Aşısı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tdap aşısının etkisi 10 yıl boyunca devam eder ancak bu aşının tekrar edilmesi önerilir. Ayrıca bu aşının hamileliğin 27-36 haftalar arasında yapılması önerilir.

Tdap Aşısı Kaç Yılda Bir Yapılır?

Tdap aşısının etkisi 10 yıl boyunca devam eder ancak bu aşının tekrar edilmesi önerilir.

Hamilelikte Tetanus Aşısı Hakkında Sık Sorulan Sorular

Tetanos Aşısı Yapılmadığında Ne Olur?

Tetanoza neden olan bakterinin vücuda girmesiyle birlikte enfeksiyon başlar ve bağışıklığın kazanılmasıyla enfeksiyon durdurulur. Ancak tetanoz aşısı yaptırılmazsa bu bağışıklık kazanılmaz ve tetanoza bağlı komplikasyonlar gelişebilir.

Tetanos Aşısı Gebelikte Düşüğe Neden Olur Mu?

Tetanoz aşısı düşüğe neden olmaz ancak herhangi bir riski azaltmak için hamileliğin ilk trimesterinde uygulanmaması önerilir.

Tetanos Aşısı Gebelikte Erken Doğuma Neden Olur Mu?

Tetanoz aşısının erken doğuma neden olduğuna dair herhangi bir çalışma ya da araştırma bulunmamaktadır.

Tetanos Aşısı Bebekte Sarılığa Neden Olur Mu?

Tetanoz aşısının bebeğin sarılığa neden olduğuna dair herhangi bir çalışma ya da araştırma bulunmamaktadır.

Tetanos Aşısı Bebeğe Zarar Verir Mi?

Aşının bebeğe zarar verdiğine dair herhangi bir çalışma ya da araştırma bulunmamaktadır.

Scroll to Top