Uyuşturucu Hapların Psikolojik Etkileri

Uyuşturucu haplar genellikle insanlar tarafından uyuşukluk hissi, huzursuzluk, endişe, rahatlama, heyecan ve geçici mutluluk hissi vermek için kullanılmaktadır. Kullanıcılar tarafından iyi hissettiren bu hapların kullanımı psikolojik sorunları beraberinde getirebilmektedir. Özellikle gençler ve ergenler arasında yaygın şekilde kullanılan uyuşturucu haplar sorumsuz ve kaygı verici davranışları tetikleyebilmektedir.

Uyuşturucu Hap Nedir?

Uyuşturucu haplar genellikle beyindeki kimyasalları etkileyerek ruh halini değiştiren ilaçlar olarak tanımlanmaktadır. Bu ilaçlar kullanıcılarının endişe ve kaygelerini azaltirerek bir nebze de olsa ruhsal sorunlardan uzaklaştırır. Ancak kişideki ruhsal problemleri çözmekten uzaktır.

Uyuşturucu Hapların Etkisi Nasıldır?

Uyuşturucu hapların en bilinen etkileri arasında uyuşukluk, heyecan, endişe, huzursuzluk ve rahatlama bulunmaktadır. Bu maddelerin etkisi kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Uyuşturucu hapların etkileri kullanım şekline, kullanılan maddeye, kullanıcının yaşı, cinsiyeti, kiloluğu gibi faktörlere göre değişiklik göstermektedir.

Genel olarak uyuşturucu haplar beyindeki ödül merkezini uyararak kişinin kendisini iyi hissetmesine neden olmaktadır. Bununla birlikte kullanıcıda aşağıdaki psikolojik etkiler de görülebilmektedir:

  • Beyin Kimyasını Değiştirme: Kişide kendini kötü hissettiren olaylara karşı vücudun üretmesi gereken doğal kimyasalların üretimini azaltabilmektedir.
  • Ruh Halinde Değişiklik: Kullanım sonrası kişinin ruh hali kısa süreliğine olumlu bir hale dönüşmektedir. Ancak bu değişim kısa süreli ve geçici olmaktadır.
  • Kendini Daha İyi Hissetme: Kullanıcı kendini daha iyi hissedebilir ancak bu etkinin süresi genellikle kısa olmaktadır.
  • Karamsarlık: Kullanıcı kendisini kötü hissedebilir ve karamsar bir ruh haline bürünebilir.
  • Anksiyete: Uyuşturucu hap kullanımı, kişinin kaygı seviyesini arttırabilir.
  • Duygusal Dengesizlik: Kullanım sonrası kişide bazı duyguların artması veya azalması sonucunda duygusal dengesizlikler oluşabilmektedir.
  • Konsantrasyon Güçlüğü: Kullanım sonrası kişinin konsantre olma yetisi etkilenerek dikkatsizlik ve konsantrasyon güçlüğü oluşabilmektedir.
  • Bağımlılık: Uyuşturucu hapların kullanımı alışkanlık yaratabilmekte ve bağımlılık geliştirebilmektedir. Bu durum kişinin uyuşturucu hap kullanmadığı dönemlerde huzursuzluk, kaygı, depresyon gibi belirtiler yaşamasına neden olabilmektedir.
  • Bilişsel İşlevlerde Düşüş: Uyuşturucu hapların kullanımı ile birlikte kişinin bilişsel işlevlerinde düşüş yaşanabilmektedir. Bu durum zihinsel aktiviteleri gerçekleştirmeyi zorlaştırmaktadır.
  • Beyin Hasarı: Uyuşturucu hap kullanımı uzun süreli olarak devam ettiğinde beyinde hasara yol açabilmektedir.
  • Kronik Stres: Kullanım sonrası kişilerde stres seviyesinde artış olabilmektedir.
  • Kafanın Karışması: Kullanım sonrası kişinin kafasının karışması sonucu düşüncelerin birbirine girmesi gibi bir durum ortaya çıkabilmektedir.

Bunlar dışında kullanılan uyuşturucu hapın türüne göre farklı psikolojik etkiler ortaya çıkabilmektedir.

Uyuşturucu Hap Türlerine Göre Psikolojik Etkileri Nelerdir?

Uyuşturucu hapların türü kişideki psikolojik etkiler üzerinde de değişiklikler yaratmaktadır. Aşağıda uyuşturucu hap türleri ve bu maddelerin kişide oluşturduğu psikolojik etkiler yer almaktadır:

Amphetamin ve Metamfetamin

  • Kendine Güven Artışı: Uyuşturucu hap kullanıcılarının kendine güveni artmaktadır.
  • Tahammülsüzlük: Kullanım sonrası kişiler tahammülsüzlük yaşamaktadır.
  • Agresif Davranışlar: Kullanıcılar, kullandıkları uyuşturucunun türüne göre daha agresif hale gelebilirler.
  • Mide Bulantısı: Kullanım sonrası kullanıcı mide bulantısı yaşayabilmektedir.
  • Düşünce Hızında Artış: Uyuşturucu haplar düşüncelerinizin hızlanmasına neden olabilir.
  • Düşüncelerde Dağınıklık: Kullanım sonrası kişi düşüncelerinde dağınıklık yaşayabilir.

Ketamin

  • Uykusuzluk: Ketamin kullanımı uyku sorunlarına neden olabilir.
  • Düşünce Dağılması: Kişinin düşüncelerinin dağılması söz konusudur.
  • Kafa Karışıklığı: Kullanım sonrası kullanıcıda kafa karışıklığı oluşabilir.
  • Ruh Halinde Değişiklik: Kullanım sonrası ruh halinde değişiklikler yaşanabilir.

MDMA

  • Tahammülsüzlük:Kullanıcıda tahammülsüzlük oluşabilir.
  • Sosyal Olma Hissi Artışı:Kullanım sonrası kişi daha sosyal olabilir.
  • Daha Empatik Olma:Kullanıcı daha empatik bir hale dönüşebilir.
  • Korkusuz Olma Hissi:Kullanım sonucu kişi korkusuz hissetmeye başlayabilir.

LSD

  • Heyecan Artışı:Kullanım sonucu kişide heyecan artışı görülebilir.
  • Zaman Algısının Değişmesi:Kişinin zaman algısında değişiklikler meydana gelebilir.
  • Kafanın Karışması:Kullanım sonucu kişinin kafası karışabilir.

Sodyum Oksibat

  • Tahammülsüzlük
  • Sosyal Olma Hissi Artışı
  • Kafanın Karışması

Bunlar dışında farklı türde uyuşturucu haplar da bulunmaktadır ve her birinin kişide yarattığı psikolojik etki farklıdır. İlgili uyuşturucunun türü ve dozu bu psikolojik etkiyi belirlemede önemli bir rol oynamaktadır.

Uyuşturucu Hapların Psikolojik Etkileri Ne Kadar Sürer?

Etkisini genellikle kısa süreli olarak gösteren uyuşturucu haplar bazı kişilerde daha uzun süre de etkili olabilmektedir. Uyuşturucu hapların psikolojik etkileri kullanılan maddeye göre değişiklik göstermektedir. Bazı uyuşturucu haplar birkaç saat içinde vücuttan atılmaktadır ancak bazıları günlerce, bazılarının ise haftalarca vücuttan atılması söz konusu olabilmektedir. Bu durum kişide farklı sürelerde etkiler meydana getirmektedir.

Amphetamin ve Metamfetamin

Amphetamin ve metamfetamin grubu uyuşturucu maddeler vücuttan 8-24 saat içerisinde atılmaktadır. Bu maddelerin kişilerde yarattığı psikolojik etkiler ise kullanılan doza göre değişmekle birlikte genelde 1-2 gün kadar sürmektedir. Ancak bazı kişilerde bu etkiler 1 haftaya kadar devam edebilmektedir.

\n

Ketamin

Ketamin vücuttan 6 saat içerisinde atılmaktadır. Ketaminin kişilerde yarattığı psikolojik etkiler ise kullanılan doz miktarına göre değişiklik göstermektedir. Doz miktarı fazla olduğunda ketaminin yarattığı psikolojik etkiler 24 saat boyunca hissedilmeye devam edebilmektedir.

Meskalin

Meskalin grubu uyuşturucu maddeler vücuttan 10-12 saat içerisinde atılmaktadır. Meskalin grubu maddelerin yarattığı psikolojik etki genelde 12-15 saat arasında sürmektedir. Bazı kişilerde bu etkinin 24 saat boyunca devam etmesi söz konusudur.

Sodyum Oksibatit

Sodyum oksibatat grubu uyuşturucular vücuttan 1-2 saat içerisinde atılmaktadır. Bu uyuşturucunun kişide yarattığı psikolojik etki ise genelde 3-4 saat kadar sürmektedir. Ancak bazı kişilerde bu etkinin 7 saat boyunca devam etmesi söz konusudur.

LSD

LSD grubu uyuşturucular 1-2 gün içerisinde vücuttan atılmaktadır. LSD’nin kişide yarattığı psikolojik etkiler ise genellikle 8-12 saat arasında sürmektedir. Ancak bazı kişilerde bu etkinin 24 saate kadar devam etmesi söz konusudur. Bazı durumlarda ise LSD’nin yarattığı etki ile kullanıcı saatlerce uyanık kalabilmektedir.

Marihuana

Marihuananın vücuttan atılım süresi kullanılan doz miktarına göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak marihuana uyuşturucusu 1-30 gün içerisinde vücuttan atılmaktadır. Marihuananın kişide yarattığı psikolojik etkiler ise genelde birkaç saat sürmektedir ancak bazı kişilerde bu etkinin birkaç güne kadar devam etmesi söz konusudur.

Mushroom (Sihirli Mantarı)

Mushroom grubu uyuşturucuların vücuttan atılım süresi genel olarak 1-3 gün olarak bilinmektedir. Bu maddelerin kişide yarattığı psikolojik etkiler ise genelde 4-6 saat boyunca sürmektedir ancak bazı kişilerde bu etkinin 24 saate kadar devam etmesi söz konusudur.

Eroin

Eroinin vücuttan atılım süresi genel olarak 1-3 gün olarak bilinmektedir. Eroinin kişide yarattığı psikolojik etkiler ise kullanılan doz miktarına göre değişiklik göstermektedir ancak genellikle birkaç saat ile birkaç gün arasında sürmektedir.

Uyuşturucu Hap Kullanımı Nasıl Bırakılır?

Uyuşturucu hap kullanımının bırakılması uzman bir ekip tarafından gerçekleştirilmektedir. Uyuşturucu bağımlılığı tedavisinde ilk adım detoksifikasyon yani toksinlerin vücuttan temizlenmesidir. Bu süreç uzman hekimler tarafından belirlenen güvenli bir ortamda gerçekleştirilmelidir. Detoksifikasyon süreci sırasında kişi uyuşturucunun fiziksel bağımlılık belirtilerini yaşamaktadır.

Toksinlerin vücuttan temizlenmesi sürecinin ardından tedavi sürecinin ikinci aşaması olan tedavi programına geçilmektedir. Bu programın içeriği bağımlılık yaratan maddeye ve bağımlının ihtiyaçlarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Genellikle bireysel terapi, grup terapisi, aile terapisi ve davranışsal tedavi yöntemleri bu programın içinde yer almaktadır.

Ayrıca uyuşturucunun fiziksel bağımlılığının giderilmesinin ardından psikiyatrik değerlendirme yapılması önemlidir. Bu değerlendirme sonucu ihtiyaç duyulması halinde kişi için ilaç tedavisi uygulanmaktadır.

Tedavi programı tamamlandıktan sonra hastalar, iyileşme sürecini desteklemek için programlı bir takip sürecine tabii tutulmalıdır. Bu süreç, kişinin madde kullanımını bırakma kararlılığını artırmak için psikoterapi seanslarını içerir ve ihtiyaca göre değişkenlik gösterebilir.

Kişinin tedaviye uyumunu artırmak amacıyla destekleyici gruplara katılması teşvik edilmektedir. Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Anonim (AA/NA) gibi gruplar, bireylerin benzer deneyimler yaşamış diğer insanlarla bağlantı kurmasını sağlar.

Scroll to Top