Vardenafil Nedir, Ne İşe Yarar? Vardenafil Yan Etkileri Nelerdir?

Vardenafil, erkeklerde yaygın olarak görülen ve cinsel ilişkiye girmekte güçlük çekilmesine neden olan sertleşme sorununun tedavisinde kullanılan ilaçtır. Sertleşme sorunu (erektil disfonksiyon) sorunu, erkeklerin %18- 75’inde yaşanmaktadır. Sertleşme sorunu, cinsel istek olmasına rağmen sertleşme oluşmaması ile tanımlanır. Sertleşme sorununun teşhis edilmesi için 3 ay süreyle haftada en az 1 defa sertleşme oluşmaması gerekmektedir. Vardenafil, sertleşme sorunu yaşayan erkeklerde cinsel uyarılma sonucu peniste kan akışını artırarak ereksiyona yardımcı olur. Vardenafil, bir PDE5 inhibitörü olarak bilinir. Bu etki sayesinde penisteki kan damarlarının gevşemesine yardımcı olur ve kan akışını artırarak cinsel uyarılma sonucunda sertleşmeye yardımcı olur. Vardenafil 10 mg ve 20 mg tabletler şeklinde bulunur. İlaç genellikle yemeklerden 25 ila 60 dakika önce alınır ve yaklaşık 4 saat etkili olur. Vardenafil’in yan etkileri arasında baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, hazımsızlık, yan etki ve baş dönmesi bulunur.

Vardenafil nedir?

Vardenafil, sertleşme sorunu (erektil disfonksiyon) tedavisinde kullanılan, cinsel isteğin olduğu durumlarda cinsel uyarılma sonucu penisteki kan akışını artırarak ereksiyona yardımcı olan bir ilaçtır. Vardenafil kullanımı sayesinde kan damarları genişleyerek kan akışının artmasına yardımcı olur ve cinsel uyarılma sonucu peniste meydana gelen kan akışını artırır. Sertleşme sorununun yaygın olarak görüldüğü erkeklerde cinsel isteğin olduğu durumlarda sertleşmenin gerçekleşmemesi durumunda kullanılır. Vardenafil’in etkin maddesi vardenafil hidroklorür’dür.

Sertleşme sorunu, cinsel ilişkiye girmekte zorluk çekilmesine neden olan ve erkeklerin %18- 75’inde görülen bir durumdur. Sertleşme sorununun teşhis edilmesi için 3 ay süreyle haftada en az 1 defa sertleşme oluşmaması gerekmektedir. Sertleşme sorununun altında yatan nedenler arasında diyabet, kalp sorunları, yüksek tansiyon, düşük testosteron seviyesi, prostat ameliyatı gibi cerrahiler veya sigara içimi gibi alışkanlıklar yer alır. Ayrıca psikolojik nedenler de sertleşme sorununa neden olabilir. Vardenafil sertleşme sorununa neden olan mekanizmalara etki ederek cinsel ilişkiye girmekte zorluk çeken erkeklerin sıklıkla başvurduğu ilaçlardan biridir.

Vardenafil ne işe yarar?

Vardenafil, sertleşme sorunu (erektil disfonksiyon) yaşayan ve cinsel ilişkiye girmekte zorluk çeken erkeklerde cinsel istek olduğunda cinsel uyarılma sonucunda meydana gelen kan akışını artırarak ereksiyona yardımcı olur.

Sertleşme sorunu (erektil disfonksiyon) sorunu, erkeklerin %18- 75’inde görülen bir durumdur. Sertleşme sorununun altında yatan nedenler arasında diyabet, kalp sorunları, yüksek tansiyon, düşük testosteron seviyesi, prostat ameliyatı gibi cerrahiler veya sigara içimi gibi alışkanlıklar yer alır. Cinsel isteğin olduğu durumlarda meydana gelen sertleşmenin gerçekleşmemesi sonucu ortaya çıkan sertleşme sorununda vardenafil kullanımı sayesinde kan damarları genişleyerek kan akışı artar ve peniste meydana gelen kan akışı sayesinde ereksiyon gerçekleşir.

Kullanım şekli nasıldır?

Vardenafil tablet formunda bulunan bir ilaçtır. Tablet genellikle yemeklerden 25 ila 60 dakika önce ağız yoluyla alınır ve ortalama olarak 4 saat etkili olur.

Vardenafil’in yan etkileri nelerdir?

Vardenafil kullanan hastaların yaklaşık yarısında yan etkilere rastlanmaktadır. Bu yan etkiler genellikle baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, hazımsızlık, yan etki ve baş dönmesidir.

Vardenafil 20 mg yan etkileri nelerdir?

Vardenafil’in yan etkileri hap kullanan her iki hastadan birinde görülmektedir. Yan etkiler arasında baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, hazımsızlık, yan etki ve baş dönmesi yer alır. Yan etkiler hafif ve geçici olabilmektedir.

Başka hangi ilaçlarla etkileşime geçer?

Vardenafil, ritonavir gibi güçlü HIV proteaz inhibitörleri veya ketokonazol gibi güçlü mantar ilaçları gibi CYP3A4 enzimini inhibe eden ilaçlarla birlikte kullanıldığında kana karışan vardenafil miktarını artırabilmektedir. Bu durum vardenafil’in yan etkilerini artırabilir.

Bu nedenle vardenafil kullanmadan önce doktorunuza kullandığınız tüm ilaçları bildirmeniz önemlidir.

Herhangi bir yan etkisi var mı?

Vardenafil kullanan hastaların yaklaşık yarısında baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, hazımsızlık, yan etki ve baş dönmesi gibi hafif yan etkiler meydana gelmektedir.

Yan etkiler genellikle hafif seyreder ve tedavi sırasında kendiliğinden düzelir.

Kimler kullanamaz?

Vardenafil, nitrik oksit verici ilaçlar veya nitrik oksit içeren haplar veya spreyler kullanan kişilerde ani kan basıncı düşüşüne yol açabilir ve bu nedenle bu kişilerde kullanılmamalıdır.

Ayrıca vardenafilin aktif maddesine karşı alerjisi olan kişilerde de kullanılmamalıdır.

Doktorum hangi testleri isteyebilir?

Vardenafil, sertleşme sorunu (erektil disfonksiyon) tanısı ile ilgili olarak genellikle kan testleri dışında özel bir test gerektirmez. Ancak doktorunuz öykünüze ve muayenenize göre ek testler isteyebilir.

Sertleşme sorunu tanısı için genel muayene yapılır ve hastanın şikayetleri dinlenir. Sorunun psikolojik nedenlerden mi yoksa fiziksel nedenlerden mi kaynaklandığını belirlemek için bazı kan testleri istenir. Bu testler arasında biyokimyasal kan testleri ile hormon testleri yer alır.

Fizik muayeneye ek olarak sertleşme sorununun sebebini anlamak için bazı görüntüleme testleri de istenebilir. Bunlar arasında ultrason testi ile doppler ultrason testi yer alır.

Tüm bu incelemeler sonucunda doktorunuz uygun gördüğü takdirde vardenafil yazacaktır.

Kullanırken nelere dikkat etmeliyim?

Vardenafil, sertleşme sorunu (erektil disfonksiyon) yaşayan erkeklerin cinsel ilişkiye girmekte zorluk çektiği durumlarda kullanılır. Vardenafil kullanırken doktorunuzun önerdiği şekilde kullanmaya özen gösterin.

Sertleşme sorununa neden olan mekanizmaya etki eden vardenafilin etkinliğini artırmak için cinsel uyarılma gerekmektedir. Ayrıca bu ilacı nitrat içeren ilaçlar ile birlikte kullanmayınız çünkü bu kombinasyon kan basıncında ciddi düşüşe yol açabilir.

Kan basıncını etkileyen ilaçlar veya kalp rahatsızlığınız varsa doktorunuza danışmalısınız. Böbrek veya karaciğer rahatsızlığınız varsa bu durumu doktorunuza bildirmelisiniz.

Diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri gerekir mi?

İlaçlar kadar beslenme alışkanlıkları da sertleşme sorununu etkilemektedir. Yapılan çalışmalarda diyet değişiklikleri ile sertleşme sorununun düzeltiği görülmüştür. Bunun yanında düzenli egzersiz yapmak da erektil disfonksiyonu ortadan kaldırmaktadır.

Diyetle neler yapabilirim?

Sertleşme sorunu(erektil disfonksiyon) yaşayan kişilerde yapılan çalışmalarda Akdeniz diyeti ile sertleşme problemi belirtilerinde azalma görüldüğü tespit edilmiştir.

Ayrıca beslenmede düzenli karbonhidrat tüketimi sertleşme sorununu azaltmaktadır. Omega-3 yağ asidi açısından zengin beslenmek de faydalıdır.

Pirinç ve tam tahıllar açısından zengin beslenmek de yararlıdır.

Hangi egzersizleri yapmalıyım?

Egzersiz yapmanın sertleşme sorununu düzelttiği ve cinsel işlevi iyileştirdiği tespit edilmiştir.

Aerobik egzersizler (yürüyüş, koşu veya bisiklet sürmek) ile pelvik taban egzersizlerinin birlikte yapılması daha fazla fayda sağlayabilir.

Ne yapmamam gerekiyor?

Sertleşme sorunu yaşayan kişilerde yapılan çalışmalarda yetersiz uyku süresi ile daha yüksek sertleşme sorunu görülmüştür.

Ayrıca sigara kullanımı ile sertleşme problemi riskinin arttığı tespit edilmiştir. Ayrıca stres seviyesini azaltmak da sertleşmeye yardımcı olabilir.

Sertleşme sorununa iyi gelen gıdalar nelerdir?

Sertleşme sorununa (erektil disfonksiyon) iyi gelen gıdalar arasında koyu yeşil yapraklı sebzeler (Ispanak), domates, narenciye türü meyveler (portakal), çavdar ekmeği, tahıllı ekmekler, balık (somon), yağsız süt ürünleri, ceviz gibi kuru yemişler ve bitter çikolata yer alır.

Scroll to Top