Bebek kediler, pek çok hayvanseverin ilgisini çeker. Özellikle “bebek” kelimesi duyulduğunda herkesin yüzünde bir gülümseme oluşur. Pati arkadaşı ailesine katılmayı bekleyen, yeni doğmuş ya da biraz büyümüş bebek kedi sahiplenmek isteyenler için cins cins bebek kedi rehberi hazırladık. Bebek kedi bakımı nasıl yapılır, ne yer, nelerden hoşlanır gibi merak edilenleri yanıtlayarak bebek kedi ile ilgili her şeyi bu yazımızda bulabilirsiniz.
Bebek Kediler Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Kediler hakkında bilgi edinmeye başladığınızda karşınıza ilk olarak “bebek kedi” ya da “yavru kedi” terimleri çıkacaktır. Bu iki terim neredeyse eş anlamlı şekilde kullanılsa da aslında arasında küçük bir fark vardır. Bebek kedi, yeni doğmuş ya da henüz anne sütü alma döneminde olan kedileri ifade ederken, yavru kedi biraz daha büyümüş, katı gıdalarla beslenmeye başlamış olan kedilerdir. Bebek ve yavru kedilerin bakımı birbirinden farklıdır. Bu nedenle öncelikle hangi gruba girdiklerine karar vermelisiniz.
Yavru kedi döneminde tüm kediler birbirine benziyor gibi görünse de karakteristik özellikleri ve isimlendirilmesi cinsine göre değişir. Kazara doğmuş sokak kedileri ile anne tarafından terk edilmiş ya da bakımsız kalanlar bebek kedi olarak adlandırılır. Bu gruptaki kedilerin bakımı oldukça zahmetlidir. Sahiplenmek isteyenlerin bu konuda tecrübeli olması gerekir. Aksi halde hem bebek kedinin hem de kendisinin canı sıkılabilir, hayal kırıklığına uğrayabilir.
Bir başka bebek kedi grubu da safkan cins kedilerdir. Cins kediler arasında tercih yaparken karakteristik özelliklerine ve ihtiyaç duyabilecekleri bakıma göre seçim yapabilirsiniz. Bebek kediler henüz küçük yaşta sahiplendirilirse sahipleri tarafından kolaylıkla eğitilebilirler.
Bebek Kedilerin Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Her bebek kedi bakımı için öncelikle sağlıklı bir çevrede büyümesi gerekir. Temiz bir ortam, yeterli besin ve su sağlanması, bebek kedilerin bakımında dikkat edilmesi gereken ilk maddelerdir. Özellikle ilk 3-4 hafta boyunca anne sütü alması çok önemlidir. Eğer anne yoksa mama seçimi oldukça kritiktir. Özel bebek kedi mamaları tercih edilebileceği gibi, acil durumlarda insan sütü de verilebilir.
İlk 3 haftalık sürede bebek kediler yalnızca uyur ve emer. Bu süreçte tuvaletlerini yapmalarına yardımcı olunması gerekir. Kedinizi sevdikten sonra elinizi hafif dairesel hareketlerle oynatmanız onların tuvalet ihtiyacını karşılamalarına yardımcı olur.
Bebek kediler her 2-3 saatte bir beslenmelidir. Bu durum gündüzleri oldukça fazla uyanmanıza ve geceleri daha az uyumanıza neden olabilir. İlk haftadan sonra bebek kedilerin karnının iyice şişkin olduğunu görürsünüz. Bu onların anne sütü ya da veteriner hekimin önerdiği mama ile doyduğunun işaretidir.
24 günlük olduklarında mama yemeye başlayabilirler. Bu yaş grubundaki bebek kedilere kedi maması vermeden önce biraz sulandırılmış mama verebilirsiniz. Sulandırma işlemini sıcak su ile yapmanız gerekir. Bebek kedinin büyüklüğüne göre kullanacağınız kase de önemlidir. Yeterince derin ve geniş olmalıdır ki minik patileri mama ya da su kaselerine girmesin.
Konaklama
Bebek kediler henüz savunmasız oldukları için onları tehlelerden koruyacak bir konaklama alanına ihtiyaçları vardır. Bu nedenle evde bebek kedi bakımı için uygun bir ortam oluşturmalısınız. Bebeğiniz yumuşak bir yastık ya da battaniye üzerinde uyuyabilir. Hatta özel bebek kedi yatakları tercih ederek daha konforlu bir uyku çekmesini sağlayabilirsiniz.
Duyuların Gelişimi
Bebek kedilerin bakımı sırasında onların duyularının gelişimine katkıda bulunmalısınız. İlk haftalarda görebilirler ama henüz net bir görüşleri yoktur. Bu nedenle onları ışığı fazla olan alanlarda ya da karanlık ortamlarda bırakmamalısınız. Bebek kediler doğduktan 7-10 gün sonra çevreyi daha iyi algılamaya başlarlar. Onlara çeşitli oyuncaklar vererek etraflarındaki dünyayı keşfetmelerine yardımcı olabilirsiniz.
Günlük Rutinler
Bebek kediler özellikle uyurken çok sevimli ve komik görünebilirler ama her gün düzenli olarak uyanıp oyun oynamaya ihtiyaçları vardır. Onları çok yormadan çeşitli aktiviteler yaparak eğlenceli vakit geçirmelerini sağlayabilirsiniz.
Veterinere Götürme
Bebek kediler bakıldığında bazı hastalık belirtileri gösterebilirler. Bu nedenle her gün sağlık durumlarını kontrol etmelisiniz. Kusma, ishal, kabızlık gibi durumların yanı sıra gözlerinde ve kulaklarında akıntı olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Konaklama alanının kokusunu sürekli değiştirmelisiniz çünkü bu onların sağlıklı büyümesi için önemlidir.
Daha bebek kediler 8 haftalık olmadan veteriner hekime götürülmeleri önerilmez. Eğer götürmeniz gerekiorsa mutlaka bir taşıma çantası içerisinde götürmelisiniz. Veteriner hekimine götürdüğünüzde bebek kedinizin tüylerine tarak yapabilir, onun sevimliliğine sevimlilik katabilirsiniz.
Bebek Kedi Ne Yer?
Bebek kedilerin beslenmesi oldukça kritiktir çünkü alacakları besinler hem fiziksel hem de zihinsel gelişimlerini doğrudan etki eder. Sahiplenmek isteyenlerin en çok merak ettiği konular arasında “bebek kedi ne yer?” sorusu gelir.
Yeni doğmuş bebek kedilerin tek besin kaynağı anne sütüdür. Anne sütü alamayan bebek kediler için özel olarak üretilen süt tozları tercih edilmelidir. Normal inek sütü, bebek kedilerin sindirim sistemine zarar verebilir.
4 haftalık olduğunda bebek kedilere mamayla tanıştırmaya başlayabilirsiniz. Öncelikle mamayı sulandırarak verebilirsiniz. Bebek kedilerin çene kasları daha oturmamış olduğu için yumuşak mamalar tercih edilmelidir.
Bebek kediler 12 aylık olduklarında olgunluk çağına ulaşırlar ve 1 yaşındaki erkek ya da dişi tüm kediler yavru kedi olarak kabul edilir.
Bebek Kedilerin Eğitimi Nasıl Olmalıdır?
Bebek kediler genellikle oyuncu ve meraklı yapısıyla dikkat çekerler. Sahiplerinin yaptığı her hareketi dikkatle izler ve öğrenmeye çalışırlar. Bebek kedileri sahiplenmeden önce eğitim konusunda dikkat etmeniz gerekenleri derledik.
Erken dönemde sosyalleşme bebek kedilerin eğitimi için oldukça önemlidir. Sahiplenildikleri andan itibaren farklı seslere, yüzlere ve davranışlara alışmaları gerekir. Sürekli olarak sevilmeleri ve konuşulmaları gerekir çünkü bu onların sağlıklı bir gelişim göstermesini sağlar.
Bebek kedilere tuvalet eğitimi vermek oldukça kolaydır çünkü doğal içgüdüleri bunu onlara zaten sağlar. Bir kedi kumu kabı alarak onu kolaylıkla ulaşabilecekleri bir alana yerleştirebilirsiniz. Bebek kediler oynamayı çok sevdikleri için oyuncaklarla birlikte eğlenceli vakit geçirebilirler.
Kedilerin oyun oynaması onların sağlıklı gelişimine katkıda bulunsa da her zaman oyun oynanmaması gerekir çünkü uyku bebek kedilerin eğitiminde de önemli bir yer tutar. Bebek kedilerin büyük oranda uyumasına izin verirseniz onların gelişimine katkıda bulunmuş olursunuz.