Kedilerde büyümeyen kedi hastalığı adıyla bilinen kedi cücelik sendromu, doğumsal bir bozukluktur ve bu sendromu etkileyen kedilerde büyüme gelişiminde önemli sorunlar yaşanır. Gerçekten de bu kediler büyüme konusunda çok yavaş bir seyir izlerler ve akranlarına göre çok daha ufak görünürler. Bu nedenle bu rahatsızlığa sahip olan kedilerin tespit edilmesi oldukça önemlidir. Kedi cücelik sendromunun birtakım belirtileri vardır ve bu sendroma sahip olan kediler diğer kedilere göre daha fazla bakıma ihtiyaç duyarlar. Sürekli ilgi ve alaka isteyen bu kedilerin bakımı oldukça zahmetlidir ancak bir o kadar da keyiflidir. Kedi cücelik sendromu nadir görülen bir durumdur bu nedenle büyük ihtimalle hiçbir veteriner hekimin tecrübesinde karşılaşmadığı bir durumdur. Ancak karşılaşılması durumunda kedi cücelik sendromu hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir.
Büyümeyen Kedi Sendromu Nedir?
Büyümeyen kedi sendromu, kedinin akranlarına göre çok daha ufak olmasına neden olan genetik bir bozukluktur. Bu sendroma sahip kediler genel olarak kucakta oyuncak gibi taşınabilir boyuttedir. Kedilerde cücelik sendromu olarak da bilinen bu büyümeme durumu, gelişimsel bozukluk olarak da adlandırılabilir. Bu hastalık doğumsal olduğu için kediler dünyaya geldiği andan itibaren bu hastalığın belirtilerini gösterirler.
Bu belirtiler bazen o kadar belirgin olmayabilir ve zamanla anlaşılabilir. Kedi büyümeme sendromu anlaşılması için belirli bir süre geçmesi gerekir. Kedilerde büyümeyen kedi hastalığı yüzünden vücutlarında farklılıklar meydana gelir. Bunlardan en önemlisi hayati tehlike oluşturmayan ancak estetiki açıdan önemli farklılıklardır. Kedi cücelik sendromuna sahip olan kedilerde kafa yapısı, burun, bıyık, diş ve çene yapısı diğer kedilere göre farklılaşır. Bu durum bazen bakıldığında ilk başta fark edilmese de yakından incelendiğinde ortaya çıkmaktadır.
Büyümeyen Kedi Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde büyümeyen kedi hastalığı belirtileri oldukça karakteristiktir ve bu belirtiler sayesinde kedinin cücelik sendromuna sahip olduğunu anlamak mümkündür. Bu hastalığın en önemli belirtisi kuşkusuz kedinin akranlarına göre çok daha ufak olmasıdır. Büyümeyen kedi akranlarına göre yaklaşık 2-3 yaşına geldiğinde normal bir kedinin 6 aylık haline eş değer görünürler. Büyümeyen kedi hastalığının diğer önemli belirtileri ise; küçük kafatası, düz yüz hatları, kısa bacaklar, diş etlerinde renk solması, uzun ve kıvrımlı bıyıklar, küçük çene yapısı ve yuvarlak gözlerdir.
Büyümeyen kedi hastalığı ile karşılaşan kişiler ilk başta kedilerinin ufak olmasını normal bir boyut farkı olarak düşünebilirler ancak zamanla kedinin büyüme konusunda problem yaşadığını ve akranlarına göre çok daha ufak kaldığını fark ederler. Kedilerde cücelik sendromunun tespiti için herhangi bir özel tetkik veya işlem yapılmasına gerek yoktur. Bahsedilen belirtilere sahip olan kediler doğumsal gelişim bozukluğuna sahip olarak kabul edilirler.
Büyümeyen Kedi Nasıl Anlaşılır?
Kedilerin büyümeyerek normalden daha ufak olmaları kedi sahipleri tarafından kolayca fark edilebilir. Özellikle evde beslenen ve sürekli bakımı yapılan kedilerinin doğumundan itibaren tüm gelişim süreçlerine tanık olan kişilerin, zamanla kedilerinin diğer kedilere göre daha ufak kaldığını fark etmesi büyümeyen kedi sendromunun anlaşılmasını sağlar.
Kedilerde cücelik sendromu erken dönemlerde tespit edildiğinde, ona göre bakım planlaması yapılabilir. Bu sayede hem kedinin hem de sahibinin hayatı kolaylaşır. Kedide büyümeme sendromunun tespiti için herhangi bir özel işlem veya tetkik yapılması gerekmez. Daha çok veteriner hekimin tecrübesine dayanan bir tanıdır. Uygulanan fiziksel muayene sonucunda veteriner hekim, kedinin cücelik sendromuna sahip olduğunu anlayabilir.
Büyümeyen Kedi Sahibi Olmanın Zorlukları
En fazla zorluğu cücelik sendromuna sahip olan hayvanların bakımı sırasında karşılaşılır. Normalden daha ufak oldukları için daha fazla bakım ve ilgi isterler. Bunun dışında kucakta taşınmaya çok alışkın oldukları için sürekli olarak kucakta gezdirmek gerekebilir. Bütün bunlar zahmetli gibi görünse de aslında oldukça keyifli bir deneyimdir.