Hakkı Öcal Kedi

Kediler dünyadaki en popüler evcil hayvanların başında gelir. İnsanlar onları arkadaşlıkları, eğlenceleri ve bağımsızlıkları nedeniyle beslerler. Sıklıkla görülen bu hayvanlar, zaman zaman komik görüntülere de neden olurlar. İşte bu görüntülerden bir derleme:

Aslanlar ve kaplanlar belki evcilleştirilemez ama kedilerin evde beslenmesinin çok eski tarihlere dayandığı biliniyor. Antik Mısır’da tüccarların yolculuklarına kedi götürdükleri ve bu hayvanların yolculuk esnasında fareleri yakalayarak yiyeceklerini korudukları biliniyor.

Günümüzde ise kediler evlerde daha çok arkadaşlık için besleniyor. İnsanlar, kedilerin bazen komik bazen de sevimli görüntülerine her zaman hayran kalıyor.

Onların duygu ve düşüncelerini anlamaya, hareketlerini yorumlamaya çalışıyorlar. Ancak hiç kimse bir kedinin tam olarak ne düşündüğünü ve nasıl bir hayat yaşamak istediğini anlayamıyor.

Kediler bir bakıma gizemli varlıklar. Ancak onların da bazı ortak özellikleri var. Bu özelliklerden biri mırlama sesleri.

Kediler mırlayarak diğer canlılara çeşitli mesajlar gönderirler. Yeni yapılan bir araştırmaya göre mırıldanma frekansı insan kalp hastalıklarını tedavi edebiliyor.

İlk kedi müzesi 1930 yılında Japonya’da açıldı. Kedi müzeleri şu anda Japonya dışında yalnızca İtalya’da bulunuyor.

Avustralya’da kedilerin doğaya salınması yasaklandı. Bu ülkede 6 milyondan fazla kedi yaşıyor ve bunların yalnızca üçte biri evlerde beslenebiliyor. Evlerden salınan kediler, Avustralya’nın benzersiz vahşi yaşamına büyük tehdit oluşturuyor.

Kedilerin gözyaşı dökmesi hakkında efsaneler var. Bazı insanlar kedilerin gözyaşlarının gerçek olduğunu düşünüyor. Gerçekte ise kediler duygusal olarak gözyaşı dökmezler.

Kedilerin gözleri insanların gözlerine göre çok daha farklı bir yapıya sahip.

Yüz kaslarımızı kullanma biçimimiz, başka birinin yüzünü tanıyıp tanımayacağımızı etkileyebilir. Bu durum, bir kediyi diğerlerinden ayırmamızı da etkiler.

Kedilerin beyinleri, insanların beyinlerine benzer şekilde kıvrımlara sahiptir. Ancak bir insan beyninin nöron sayısı, bir kedi beyninin nöron sayısından 60 kat daha fazladır.

Kediler oldukça uyumlu yaratıklardır. Vücut ağırlıklarının 2/3’ü düşmeye dayanıklıdır. Bu nedenle yüksek yerlerden düştüklerinde genellikle zarar görmezler.

Bir kedinin düşme esnasında vücunu saran kemik olmayan kol ve bacakları, onun düşüş hızını azaltır.

Kediler yaklaşık 100 km hızla koşabilirler. Bu hız, Avustralya’da koşan kanguru ile eşdeğerdir.

Dünyanın en uzun kedi yolculuğu, bir kedinin trenle gitmesi durumunda gerçekleşmiştir. Dünya rekorlarına göre bu yolculuk 2030 mil (yaklaşık 3260 km) kadar sürmüştür.

Kedilerin beyinlerinin büyüklüğü vücut ağırlıklarıyla orantılıdır. Ancak bu oran insanların beyninde de geçerlidir.

Dört aylık yavru kedilerin beyin büyüklüğü, çoğu insanın beynin büyüklüğüne eşdeğerdir.

Kedilerin burunlarının üzerindeki beneklerin düzeni bireyler arasında farklılık gösterir. Aslında bu benekler parmak izleri gibi tek ve tekrarsızdır.

Yavru kediler doğduktan sonra tamamen tüysüzdür. Zamanla vücutlarını saran kıl folikülleri oluşur ve tüyle kaplanırlar.

Kedilerin gözleri yuvarlak değildir. Göz çukurunun şekli onlara avını yakaladıktan sonra gözlerini ovalleştirme imkanı verir.

Dişi kediler erkeklere göre daha hafif tartılıktır. Ayrıca daha uzun süre yaşarlar.

Farklı renk ve desenlerde tüyleri olan kediler, genellikle daha uzun ömürlüdür.

Kedileri diğer evcil hayvanlardan ayıran en önemli özellik bağımsız olmalarıdır. Ancak bazı kediler diğerlerinden daha bağımlıdırlar.

Evde birlikte yaşadığımız kediler, günde ortalama 16 saat uyurlar. Yavrular ve yaşlı kediler ise 20 saate kadar uyuyabilirler.

Kediler uyurken gürültü yapmazlar ancak mırıldandıkları zaman çeşitli sesler çıkarırlar. Yavru kediler yaklaşık 25 günlüktüler ve anneleri uzaklarda olduklarında bağırmaya başlarlar.

Bağırma sesleri biraz kemirgenleri andırır. Yavru kedilerin bu sesleri büyük ihtimalle anne kedileri tarafından duyularak korunmalarını sağlar.

Kediler günde yaklaşık 1,5 litre su içerler. Suyu içme şekilleri diğer canlılara göre oldukça farklıdır.

Eğer bir kedi su kabının içindeki suyu dalgalandırırsa büyük ihtimalle onu içmeyecektir. Kediler suyu genellikle dibinde iz bırakmadan içerler.

Kediler yaklaşık olarak günde 20-24 saat tüylerini yalarak geçirirler. Tüylerini yalamak onların temizlenmelerini sağladığı gibi aynı zamanda vücutlarındaki gevşek deri parçalarının kopmasını da sağlar.

Kedilerin tüylerinde yaklaşık olarak 20 farklı amino asit bulunur. Bu amino asitler, kedilerin tüylerinin sağlıklı kalmasını sağlar.

İlk kedi şehri 1998 yılında Piran adında İtalya’nın İncija kentinde kuruldu. Kedi şehri, 200’den fazla kediye ev sahipliği yapmaktadır.

Yetişkin bir kedinin vücudunda yaklaşık olarak 130 bin kıl folikülü bulunur ve her bir kıl folikülünde hayati öneme sahip kan damarları ve sinirler bulunur.

Kedilerin kulakları neredeyse 180 derece dönebilir. Bu özellik onlara avlarını yakalamalarına yardım eder.

Kedilerin kulakları vücutlarına orantılı olarak çok büyüktür. Büyük kulakları sayesinde çok iyi duyabilirler.

Kedilerin kulakları yaklaşık olarak 32 kas grubuna sahiptir. Bu durum kulakların çok iyi hareket etmelerini sağlar.

Kediler günde yaklaşık olarak 100 kez tüylerini yalarak temizlerler. Yalanmaları aynı zamanda onların sakinleşmesini ve stres atmasını da sağlar.

Dişi kediler yaklaşık olarak 6-10 haftalık hamilelik sürecinden sonra doğum yaparlar. Doğum süreci oldukça zahmetlidir ve birçok kedi doğumdan önce kaygı duyarak saklanır.

Kediler doğum yaptıktan sonra yavrularını emzirirler. Emzirme süreci yaklaşık olarak 8 haftadır ve bu süre zarfında kediler oldukça agresif olabilirler.

Kedilerin koklama yeteneği oldukça gelişmiştir. Onların burnunda yaklaşık olarak 200 milyon koku alıcı hücre bulunur.

Erkek kediler yaklaşık olarak 7-8 aylıkken cinsel olgunluğa erişirler. Cinsel olgunluğa ulaşan erkek kedilerin koku bezleri de aktif hale gelir ve etrafa değişik kokular yayarlar.

Kediler yaklaşık olarak günde 3-5 kilometre yürüyebilirler. Yürüyüş esnasında ayak seslerini duymazsınız çünkü onların patileri yastıklı şekilde tasarlanmıştır.

Kedilerin ayaklarının altında ter bezleri vardır. Bu bezler onların kaymalarını engeller ve ayrıca çok çeşitli kokular yaymalarına yardım eder.

Kediler dünyadaki en hızlı koşan hayvanlardan biridir. Onların hızını dünyanın en hızlı koşan hayvanı olan çita dahi kıskanır.

Kaynak: www.kedi.com.tr

Scroll to Top