Bir köpek yavrusu aldığınızda onun nasıl bir köpek olacağı, büyüdüğünde nasıl görüneceği, karakterinin ne olacağı ve sağlığının iyi olup olmayacağı ile ilgili hayaller kurarsınız. Köpeğinizle yaşayacağınız yıllar boyunca onun size sağlayacağı mutluluğu hayal edersiniz. Ancak bazen hayallerimizdeki gibi olmayabilir. Köpeğinizle yaşarken onun çok büyük olması, çok küçük olması veya çok yaramaz olması gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Özellikle yaşadığınız alanda çok büyük bir köpeğin hareket edecek yeri olmaması veya çocuğunuz için köpeğin çok yaramaz olması gibi nedenlerle köpek cinslerinin seçiminde dikkatli olunması gerekir. Hepimizin tercihine göre tasarlanmış çok çeşitli köpek cinsi bulunmaktadır.
Bu makalede size hiç büyümeyen köpek cinsleri hakkında bilgi vereceğiz. İlk olarak “hiç büyümeyen köpek” derken aslında kastettiğimiz büyümenin durması olarak ifade edebiliriz. Çünkü tüm köpek yavruları belli bir yaşa kadar büyür. Bundan sonrasında yaşa bağlı olarak bazılarının büyümesi dururken bazılarının daha uzun yıllar büyümeye devam eder. Hiç büyümeyen köpek cinsleri denilince genellikle çocuklar için uygun olan ve sevimliliği ile dikkat çeken küçük ırklar akla gelir. Eğer siz de sevimliliği ile dikkat çeken hiç büyümeyen köpek cinsleri arıyorsanız okumaya devam edin.
Hiç Büyümeyen Köpek Cinsleri Nelerdir?
Genelde küçük boyutlu olan bu ırkların her biri sevimliliği ile dikkat çeker. Özellikle yavrularında bulunan masum ifadeler tüm stresimizi alır. Eğer siz de her zaman yavru köpek gibi kalan ve size her zaman mutluluk veren köpeklere sahip olmak istiyorsanız aşağıdaki ırkları tercih edebilirsiniz.
Dachshund (Sosis Köpek)
Dachshund ırkı köpekler genelde sosis köpek olarak bilinirler. Bu isimlendirme onların uzun gövdeleri ve kısa bacakları ile dikkat çeken fiziksel özelliklerinden kaynaklanır. Minyatür ve standart olarak iki ayrı boyutunda üretim yapılmaktadır. Bu köpeklerin hem uzun hem de standart boyutları vardır. Uzun boyutlu olanların ortalama kilosu 9-11 kg arasında değişirken, minyatür olanların 6-8 kg arasında değişmektedir. Bu köpeklerin ortalama boyutları 20-27 cm arasında değişmektedir.
Pomeranian (Pomçik)
Pomeranian ırkı köpekler genelde Pomçik olarak bilinirler. Bu köpeklerin ortalama boyu 18-30 cm arasında değişmektedir. Kilosu ise ortalama 1-3 kg’dır. Hacmine göre çok hafif tartılan bu köpeklerin genetik yapıları gereği hiç büyümezler. Bu yüzden yavru köpek görüntüsü veren Pomeranian ırkı bir köpeğe sahip olmak isterseniz ortalama 5-7 aylık bir Pomeranian almanız yeterli olacaktır.
Yorkshire Terrier
Yorkshire Terrier ırkı köpekler genelde yumuşak tüylü ve sevimli yüz hatlarına sahip olan minik dostlarımızdır. Ortalama boyları 20-25 cm, kiloları ise 2-3 kg arasında değişmektedir. Bu sevimli dostlarımız karakter olarak oldukça cesur ve enerjiktir. Tüyleri uzun olduğu için bakıma ihtiyaç duyarlar.
Maltese Terrier (Maltiz)
Maltese Terrier ırkı köpekler beyaz tüyleri ile dikkat çeken, ideal evcil hayvanlardır. Ortalama boyları 20-25 cm, kiloları ise 2-4 kg arasında değişmektedir. Maltese Terrier ırkı köpeklerin bakımı oldukça kolaydır. Uzun tüylerinin düğüm olmaması için günlük olarak taranması yeterlidir.
Bichon Frise
Bichon Frise ırkı köpekler genelde ortalama 25-30 cm boyunda ve 5-10 kg arasında değişen hafif kilolu ve tüylü olan sevimli dostlarımızdır. Karakter olarak oldukça eğlenceli ve enerjik olan Bichon Frise ırkı bir köpeğe sahip olmak isterseniz düzenli bakım yapmanız gerekir. Aksi halde tüylü yapısı nedeniyle bakımsız görünür.
Pekingese (Pekin Köpeği)
Pekingese ırkı köpekler ortalama 20-30 cm boyunda ve 3-5 kg arasında değişen sevimli dostlarımızdır. Yuvarlak yüz hatları ve uzun tüylü vücutları ile dikkat çekerler. Pekingese ırkı bir köpeğin bakımı oldukça zordur. Uzun tüyleri nedeniyle günde en az bir kere taranması gerekir.
Pug (Carlino)
Pug ırkı köpekler yuvarlak gözleri ve buruşuk yüz hatları ile dikkat çeker. Ortalama boyları 30-35 cm, kiloları ise 6-9 kg arasında değişmektedir. Pug ırkı bir köpeğin bakımı oldukça kolaydır. Kısa tüylü oldukları için fazla bakım gerektirmezler ancak burunlarının kıvrımlarının temizlenmesi gerekir.
Shih Tzu
Shih Tzu ırkı köpekler sevimli yüz hatları ve uzun tüyleri ile dikkat çekerler. Ortalama boyları 20-28 cm, kiloları ise 4-7 kg arasında değişmektedir. Shih Tzu ırkı bir köpeğin bakımı oldukça zordur. Uzun tüylerinin günlük olarak taranması ve bakımı gerekir.
Hiç Büyümeyen Köpek Cinslerinin Özellikleri
Hiç büyümeyen ya da diğer bir deyişle büyümesi duran köpek cinsleri genelde küçük boyutlu olan evcil hayvanlardır. Özellikle çocukler için uygun sevimlilikte ve terrorize etmeyecek kadar küçüktürler.
Hiç büyümeyen köpek cinsleri arasında en popüler olanlardan birisi Pomeranian’dır. Ayrıntılı bilgilerinden de anlayacağınız üzere Pomeranian adeta bir pamuk şekeri gibi küçük ve sevimlidir.
Pomeranian hiç büyümeyen bir köpektir ama bu özelliği onu diğer köpeklerden farklı kılmaz. Tüm küçük ırktaki köpeklerde belirli bir yaşa kadar büyüme söz konusudur.
Dachshund ya da sosis köpek olarak bilinen bu sevimli dostlarımız hiç büyümeyen köpek cinsleri arasında en popüler olanlardan biridir.
Sosis köpeklerin standart ve minyatür olmak üzere iki farklı boyutu vardır. Standart Dachshund’un boyu yaklaşık olarak 30-36 cm, minyatür olanların boyu ise yaklaşık olarak 18-24 cm kadardır.
Yorkshire Terrier, Maltese Terrier ve Bichon Frise gibi diğer küçük irili ufaklı sevimli dostlarımız da hiç büyümeyen köpek cinsleri arasında yer alıyor.