Kedi Aşı Takvimi: Kedi Aşıları Nelerdir?

Kediler, doğaları gereği keşfetmeyi ve oynamayı seven canlılardır. Bu durum bazen kazalara açık olmaları anlamına da gelebilir. Özellikle evin dışına çıkan ve diğer hayvanlarla etkileşime giren kediler her zaman çeşitli hastalıklara açık olabilirler. Bu noktada kedilerin iyi beslenmesinin kadar iyi bir aşı takviminin de önemi bulunuyor. Kedi aşı takvimi nedir, kedilere hangi aşılar yapılır gibi sorularınız varsa bu içeriğimiz tam size göre anlamına geliyor. Hadi gelin birlikte inceleyelim.

Kedi Aşı Takvimi Nedir?

Kedi aşı takvimi, kedilerin enfeksiyon hastalıklarına yakalanmamaları ve uzun, sağlıklı bir yaşam sürmeleri için belirli süre aralıklarıyla yapılması gereken aşıların listesidir. Bu liste, kedinin yaşı, sağlık durumu ve yaşadığı bölgedeki hastalık prevalansı gibi faktörlere göre özelleştirilir.

Kedi Aşılarının Önemi Nedir?

Kediler, doğaları gereği meraklı ve oyunbazdır. Özellikle dışarıda vakit geçiren kediler, diğer hayvanlarla etkileşim içinde oldukları için çok daha fazla risk altındadırlar. Bu noktada kedilere aşı yapmanın önemini şöyle sıralayabiliriz:

  • Kedilerin en sık karşılaştıkları ölümcül vakalardan biri olan virüs kaynaklı hastalıklara karşı koruma sağlar.
  • Enfeksiyon kapma riskinin yüksek olduğu parazitler, diğer hayvanlar veya hasta bölgelerle temas halinde olan kedileri çeşitli hastalıklardan korur.
  • Aşılama ile salgın hastalıkların yaygınlığının azaltılmasına katkı sağlanır.
  • Kedilerin daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmesine yardımcı olur.

Kedi Aşı Takvimi: Kedi Aşıları Nelerdir?

Kedi aşı takviminin öneminden bahsettik. Şimdi takvimde yer alan aşılar hakkında bilgi verelim.

VR Kombin Aşı

Bu aşı, kedileri kedi toplu iğne hastalığı (FPV), kedi herpes virüsü (FHV) ve kedi klamidya (C) gibi üç yaygın ve potansiyel olarak ölümcül virüs hastalığından korur. Kedinizi dışarı çıkardığınız zaman bu aşının mutlaka yapılmış olması gerekiyor.

Kedi Gençlik Aşısı

Bu aşı kedilerin gençlik hastalığına (kedi adenoviral enfeksiyonu) karşı korunmasını sağlar. Gençlik hastalığı, kedilerde ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olabilen bir virüsün neden olduğu hastalıktır. Bu nedenle kedi gençlik aşısı da son derece önemlidir.

Kedi Leukemi Aşısı

Kedi lösemi, kedilerde bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve çeşitli kanser türlerine yol açabilen bulaşıcı bir virüstür. Bu nedenle kedilere kedi lösemi aşısı yapılması da oldukça önemlidir.

Kedi Tüberkülozu Aşısı

Kedi Tüberkülozu Aşısı, Mycobacterium tuberculosis’e neden olan kedi tüberkülozu hastalığına karşı koruma sağlar. Kedi tüberkülozu nadir görülen bir hastalık olsa da bulaşıcılığı yüksek ve tehlikelidir. Bu nedenle aşının yapılması gerekir.

Kedi Karbonkoz Aşısı

Kedi karbonkoz, Bacillus anthracis bakterisinin neden olduğu akut enfeksiyöz bir hastalıktır. Genellikle solunum yolu veya sindirim sistemi aracılığıyla bulaşan bu hastalık, aynı zamanda deri yoluyla da bulaşabilir. Kediler karbonkoz hastalığına yakalandıklarında yüksek ateş, halsizlik, iştahsızlık ve solunum güçlüğü gibi belirtiler gösterirler.Kedi karbonkoz aşısı, kedileri bu ölümcül enfeksiyondan korumak için geliştirilmiştir. Aşılama, kedinin bağışıklık sistemine Bacillus anthracis’in inaktif formlarını tanıtarak çalışır ve böylece ona bu bakteriye karşı bağışıklık kazandırır.

Kedi Tüy Dökülmesi Aşısı

Araştırmacılar, kedi tüy dökülmesi sorununa çare bulmak için aşılama yöntemini denemeye başlamışlardı. Klinik çalışmalar sonucunda kedi tüy dökülmesi aşısının işe yaradığını gördüler ancak aşının standart uygulama haline gelip gelmeyeceği henüz netleşmedi.

Kedi Aşı Takvimi Ne Zaman Başlar?

Kedi aşı takvimi, kedilerin doğumundan itibaren başlamaktadır. Kedilerin ilk aşıları 6-8 haftalıktan itibaren yapılabilir. Ancak bazı veteriner hekimler ilk aşıların 8-10 haftalıktan itibaren yapılmasını daha uygun bulmaktadırlar.

Kedi Aşı Takvimi Nasıl Uygulanır?

Veteriner Hekim tarafından önerilen kedi aşı takvimi doğrultusunda planlama yapılır. Her aşının belirli aralıklarla, bazılarının da tekrardan yapılması gerekiyor. Bu nedenle kedinizin veteriner kayıtlarını dikkatli tutmanız önemlidir.

Aşılama Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Aşılama sonrası kedinizin birkaç saat boyunca veteriner kliniğinde kalması gerekebilir. Bu süreç içerisinde nadir de olsa aşırı hassasiyet görülebilir.
  • Aşılama sonrası bölgesinde hafif şişlik, sertlik ya da kızarıklık görülebilir; iştahsızlık olabilir; ateşi çıkabilir; uyku hali gözlemlenebilir veya aşırı hareketli olabilir.
  • Tüm bu durumlar aşının etkileri kapsamında değerlendirilebilir fakat aşırı hassasiyet durumunda veteriner hekiminize danışmanız önemlidir.

Kedi Aşı Fiyatları 2023

Kedilere uygulanan her aşının fiyatı birbirinden farklıdır. Bu nedenle kedi aşı fiyatları hakkında net bir bilgi almak için veteriner kliniği ile iletişime geçmeniz gerekir. Ayrıca veteriner hekiminizin önerdiği kedi aşı takvimi doğrultusunda planlama yapılması da önemlidir.

Scroll to Top