Kedi Mantar Hastalığı Nedir, Nasıl Bulaşır, Tedavisi?

Kedi mantarı, özellikle kedi ve köpek gibi evcil hayvanlar arasında en yaygın görülen enfeksiyon hastalıklarından biridir. Kedi mantar hastalığı, genellikle kuru ve tüysüz bölgelerde yuvarlak şekilli lekeler oluşmasına neden olur. Kedi mantar hastalığı zoonoz bir hastalık olduğundan insanlara da bulaşabilir. Kedi mantar hastalığının iyi bir şekilde tedavi edilebilmesi için öncelikle belirtilerinin iyi bilinmesi ve hızlı bir şekilde veteriner hekime başvurulması gerekir. Aksi takdirde iyileşme süreci uzayabilir ve daha fazla kediye ya da evdeki diğer tüylü tüysüz hayvanlara bulaşması gibi sorunlarla karşılaşılabilir.

Kedi Mantar Hastalığı Nedir?

Kedi mantarı, Microsporum canis isimli kıl ve deri köklerine yerleşen deriye yuvalanan kıllarda bulunan pigmentleri parçalayan keratinaz isimli enzimi üreten bir tür filamentöz dermatofit mantarıdır. Kedi mantarı en sık yavru kedilerde görülür ve bulaşıcıdır. Kedi mantarı insanlara da geçebildiği için dikkatli olunması gereken bir hastalıktır.

Kedi Mantar Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Kedi mantar hastalığının en yaygın belirtisi tüy dökülmesidir. Tüy dökülmesi genellikle hastalığın ilerlemediği dönemlerde yuvarlak lekeler halinde ortaya çıkar. Kedi mantarının diğer belirtileri ise şöyle sıralanabilir:

  • Tüylerde incelme
  • Ateş
  • Ciltte kuruluk ve çatlama
  • Cildin rengi ve dokusunda değişiklikler
  • Kaşıntı
  • Ciltte kabuklanma
  • Ciltte iltihaplanma
  • Kirpiklerin dökülmesi
  • Sakal bölgesinde oluşan yaralar

Bu belirtiler kedi mantar hastalığının sadece kedilerde değil insanlarda da görülebilen belirtileridir. Bu nedenle kendinizi korumak için hijyeninize dikkat etmeniz önemlidir.

Kedi Mantar Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Kedi mantar hastalığının en yaygın bulaşma yolu doğrudan temas halidir. Mantar sporu taşıyan bir kediye doğrudan temas edilmesi ya da bu sporların bulunduğu çevrede bulunmak kedi mantar hastalığının bulaşmasını kolaylaştırır. Bunun yanı sıra hasta bir kedinin kullandığı oyuncaklar, yatak, fırça gibi eşyalar da mantar sporlarının bulunduğu diğer yüzeyler arasında yer alır.

Kedi mantar hastalığının insanlara bulaşmasında hijyen şartlarının yetersiz olması ve doğrudan temas en önemli iki etkendir. Kedi mantar hastalığına insanlarda tıbbi tercüme de denir. Tıbbi tercüme, kedi ve köpek gibi evcil hayvanların en çok görülen deri hastalıklarından biridir.

Kedi Mantar Hastalığı Tanısı Nasıl Konulur?

Kedi mantar hastalığına tanı koymak için öncelikle veteriner hekimin kedi mantar hastalığının belirtilerini değerlendirmesi gerekir. Belirtilerin değerlendirilmesinin ardından veteriner hekim mikroskopik inceleme için kıllardan ve deri lezyonlarından örnek alır. Bu aşamada ultraviyole ışık da kullanılabilir. Ultraviyole ışık altında parlama gösteren kıllar kedi mantar hastalığının tanısını destekler niteliktedir.

Kedi Mantar Hastalığı Tedavisi Nasıldır?

Kedi mantar hastalığının tedavisi oldukça uzun bir süreç gerektirir. Tedavi süreci yaklaşık 6-8 hafta kadar sürebilir. Kedi mantar hastalığının tedavisi için ağızdan ilaç kullanımı ya da topical tedavi yöntemlerinden biri tercih edilebilir. Topical tedavi yöntemlerinde kediye banyo yaptırılması ya da cilde direkt olarak ilaç sürülmesi gerekebilir.

Ayrıca tedavi sürecinde kediye ve çevresine yönelik bazı hijyen uygulamalarının yapılması da tedaviyi destekleyecek önemli bir adımdır. Kedi mantar hastalığına sahip olan kedinin bulunduğu ortamın düzenli olarak temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi gerekir. Ayrıca kedinin kullandığı oyuncak, yatak gibi eşyalar da düzenli olarak temizlenmelidir.

Kedi Mantar Hastalığı Evcil Hayvanlarda Hangi Problemlere Neden Olur?

Kedi mantar hastalığının evcil hayvanlarda yol açtığı başlıca problem, özellikle hasta olmayan kedilerde görülen yaygın tüy dökülmesidir. Tüy dökülmesi genellikle kuruluğa ve çatlamaya eğilimli olan deri yüzeylerinde oluşur. Mantarla enfekte olmuş olan deride iltihabi reaksiyon meydana gelebilir. Bu durum ise kaşıntıya neden olur. Kedilerde kaşıntı varsa sebebi bilinmeyen bir durum yoksa akla ilk gelmesi gereken durumlardan biridir kedi mantarı.

Kedi Mantar Hastalığı İnsanlara Bulaşır mı?

Evet, kedi mantar hastalığı insanların da en yaygın görülen deri hastalıklarından biri olan tıbbi tercüme ismiyle bilinen mantar enfeksiyonu olarak insanlara bulaşabilir. Kedi mantar hastalığının insanlara bulaşmasını önlemek için hijyen kurallarına dikkat edilmesi önemlidir. Kedi mantar hastalığının belirtilerinden biri de kaşıntıdır. Eğer kediyle yakın temas sonrası kaşıntı fark ederseniz, veteriner hekimin önerilerine uyduysanız ve hala belirtiler devam ediyorsa bir dermatoloğa başvurarak uygun tedavinin belirlenmesini yapabilirsiniz.

Scroll to Top