Kedilerin sağlıkları için düzenli olarak yapılması gereken birden çok aşı bulunmaktadır. Kedi parazit aşısı da bu aşılar arasında yer alır. Bu aşılar kedilerin hayati risk taşıyan bulaşıcı hastalıklara karşı korunmasını sağlar. Kedi parazit aşısı hakkında merak edilenleri yazımızda bulabilirsiniz.
Kedi Parazit Aşısı Nedir?
Kedi parazit aşısı, kedileri iç ve dış parazitlere karşı koruyan bir aşıdır. Kedilerin yaşamı için tehlikeli olabilen çeşitli enfeksiyon hastalıklarına yol açabilen parazitlere karşı koruma sağlar. Parazit aşısı iç ve dış parazitler için ayrı ayrı yapılır.
İç parazitler için kedi bağırsak paraziti aşısı olarak bilinirken, dış parazitler için kene, uyuz ve pire aşısı olarak bilinir. Kedilerdeki iç parazitler bağırsak solucanları, köpek teniyeri ya da halk arasında bilinen ishal parazitleri; dış parazitler ise pire, kene ve uyuz gibi parazitlerdir.
Kedi Parazit Aşısı Neden Önemli?
Kedi parazit aşılarının önemi kedilerin hayatını tehdit edebilecek bulaşıcı hastalıklara karşı korunmasından gelir. Kedilerde görülen bazı bulaşıcı hastalıkların tedavisi oldukça zor ve maliyetlidir. Bu nedenle kedilerin bu gibi hastalıklara yakalanmadan önce aşılanması gerekir.
Ayrıca kediler doğal olarak meraklı ve keşfetmeyi seven hayvanlardır. Dışarıda zaman geçirmeyi çok severler. Bu da onların parazitlere yakalanma riskini artırır. Kediniz ne kadar dikkatli olursa olsun bazı durumlarda dışarıda fark etmediğiniz tehlikelerle karşılaşabilir. Bu nedenle kedinizin her zaman güvende olduğundan emin olmak için parazit aşısını düzenli olarak yaptırmalısınız.
Kedi Parazit Aşısı Hangi Parazitlere Karşı Korur?
Kedilerin iç ve dış parazitlerine karşı koruma sağlar. Kedi bağırsak paraziti aşısı olarak bilinen iç parazit aşısı; yuvarlak kurtlar, tenyalar ve kancalı kurtlar gibi iç parazitlere karşı koruma sağlar. Kene, uyuz ve pire gibi kedi kene ve uyuz aşısı ise dışarıdaki tehlikeli parazitlere karşı kedileri korur.
Kedi Parazit Aşısı Kimlere Yapılır?
Yavru kedilerde ve yetişkin kedilerde iç ve dış parazit aşısı yapılabilir. Ancak her iki aşının da belirli bir dozu bulunur. Yavru kedilere iç parazit aşısı 8-9 haftalıktan itibaren, dış parazit aşısı ise 12 haftalıktan itibaren uygulanabilir. Kedi parazit aşısının tam koruyuculuğu için aşının belirli aralıklarla tekrar edilmesi gerekir.
Kedi Parazit Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Yavru kedilere ilk iç parazit aşısı 8-9 haftalıkken, ikinci dozu 12-14 haftalıkken yapılmalıdır. Yetişkin kedilere ise her yıl düzenli olarak iç parazit aşısı yapılmalıdır.
Dış parazitler için kedi kene ve uyuz aşısı ise 12 haftalıkken yapılmaya başlanır. Tekrar dozu ise 2-4 hafta sonra uygulanır. Kedi parazit aşısı uygulamalarına veteriner hekimler karar verir. Kedinizin yaşı, sağlık durumu ve daha önce yapılmış olan iç ve dış parazit aşıları bu kararı etkileyen faktörler arasında yer alır.
Kedi Parazit Aşısı Fiyatları 2023
Kedi parazit aşı fiyatları 2023 yılı itibarıyla aşının yapıldığı bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Veteriner kliniklerinin kendi belirlediği fiyat politikaları da bu değişimde etkili olabilir. Ayrıca aşının hangi markasına kullanıldığı da fiyatları etkileyen unsurlar arasında yer alır.
Kedi Parazit Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?
Parazit aşısının kedilerde bazı yan etkileri olabilir ancak bu yan etkiler genelde hafif seyreder. Kedilerin %20-25’inde aşının yapıldığı bölgede hafif şişlik oluşabilir. Bu şişlik genelde birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçer.
Ayrıca nadir de olsa kedilerde aşının içerdiği bazı bileşenlere karşı alerjik reaksiyon gelişebilir. Alerjik reaksiyon belirtileri şunlardır:
- Yüzde, ağızda ya da göz etrafında şişlik
- Aşının yapıldığı bölgede hassasiyet ve şişlik
- Kusma
- İshal
- Tüy dökülmesi
- Kaşınma
- Ateş
- Depresyon
- İştahsızlık
- Enerji kaybı
Kedilerde aşılama sonrası olası yan etkilerin takip edilmesi önemlidir. Eğer kedinizde aşılama sonrası bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız.