Kedi tırmalaması kuduz aşısı gerektirir mi? sorusu, kedi besleyen ya da evine sık sık kedi giren, çıkan kişilerin aklını kurcalayan bir sorudur. Kedi tırmalaması sonrası alınacak önlemler, alınması gereken aşılar hakkında bilgiler içeren bu yazımızda, kedi tırmalamasının ne gibi sonuçlara yol açabileceğini öğrenebilirsiniz.
Kediler, genellikle oyunculuklarından ve meraklarından dolayı insanları tırlar. Bu yüzden kedi tırmalamasının hayati bir risk oluşturduğuna pek kimse inanmaz. Ancak, dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Özellikle sokakta gezen ve kimsenin sahiplenmediği, dolayısıyla sağlık durumu hakkında bilgi sahibi olunmayan kediler, kuduz hastalığını taşıyabilirler. Eğer, tırmalandığınız kedi kuduz ise, bu durum hayati risk oluşturabilir ve acil müdahale gerektirebilir.
Kedi tırmalaması kuduz aşısı gerektirir mi? sorusuna verilecek yanıtlar, tırmalamanın gerçekleştiği bölgeye ve tırmalayan kedinin kuduz olup olmama ihtimaline bağlıdır. Eğer, kedi tırmalaması bir sokak kedisinden olduysa ve bu kedinin sağlık durumu hakkında bilgi sahibi değilseniz, kuduz aşısı yaptırmanız önerilir. Çünkü sokak kedileri, genellikle uzun süre veteriner kontrolü altında kalmadıkları için sağlık durumları hakkında kesin bir bilgiye ulaşmak mümkün olmaz. Bu yüzden, sokakta gezen bir kediye tırmalandıysanız ve üzerinden 72 saat kadar geçmediyse, mutlaka sağlık kuruluşuna başvurun ve gerekli aşamaları uygulamaya koyun.
Kuduz, her hayvanda olabileceği gibi kedilerde de olabilen bir hastalıktır. Özellikle dışarı sık sık çıkan ve sokakta dolaşan, diğer hayvanlarla temas eden evcil kedilerde kuduz riski yüksektir. Bu yüzden veteriner hekiminizin önerdiği aralıklarla kuduz aşısı yaptırmayı ihmal etmeyin.
Kedi tırmalamasına ne yapılır? sorusu, tırmalanma gerçekleştiğinde alınacak önlemlerin neler olduğu hakkında bilgi edinmek isteyenlerin araştırdığı konular arasında yer alır. Eğer, kedi tırmalamasına maruz kaldıysanız ve üzerinizde yaralar varsa, bu yaraların enfekte olmaması için aşağıdaki adımları uygulamanız gerekir:
- Ateşli su ile yıkayın: Tırmalanan bölgeyi, eğer üzerinizde bir yara oluştuysa yaradan uzaklaşabildiğiniz kadar uzaklaştırın. Ateşli su ile yıkayın.
- Sabun kullanın: Yıkama işlemi sırasında sabun kullanmaya özen gösterin. Antibakteriyel özelliğe sahip sabunlar tercih edilebilir.
- Yara varsa pansuman yapın: Tırmalanmadan sonra yaranız varsa pansuman yapın. Pansumanı steril malzemeler ile gerçekleştirin.
- Kendi başınıza tedavi etmeyin: Kendi başınıza bu yaraları tedavi etmeye çalışmayın. Mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurun ve gerekli tedaviyi olun.
Ayrıca, tırmalama sonrasında ellerinizi sabun ve su ile yıkamayı ihmal etmeyin. Yara varsa üzerine steril bir bez ya da pansuman koyun. Antibiotik içeren merhemleri doktora danışarak kullanabilirsiniz. Kedi tırmalaması sonrası belirtilen önlemleri almanıza rağmen ateşlenme, baş ağrısı, iştahsızlık, halsizlik gibi belirtiler yaşıyorsanız, mutlaka bir doktora başvurun ve durumun ciddiyetini kontrol ettirin.
Kedi tırmalamasında kuduz belirtileri nelerdir? sorusu, kedi tırmalamasından sonra kuduz olma ihtimaline karşı endişe duyan kişilerin sordukları sorulardan biridir. Kedinizi ya da tırmalandığınız kediyi sürekli kontrol edebileceğiniz için kuduz belirtilerini fark etmeniz zor olmayacaktır. Bir kedi kuduz olduğunda, aşağıdaki belirtileri gösterir:
- Davranış bozuklukları
- Sinirlilik
- Hüseyin olmama
- Agresif davranışlar sergileme
- Heyecanlı olma
- Salya akıtma
- Yemek yememe
- Sessiz olma
Kuduz olan her kedi bu belirtileri gösterecek diye bir kural yoktur. Bu yüzden bir kedinin kuduz olup olmadığını anlamak oldukça zordur. Ancak, bir kediyle temas ettiyseniz ve yukarıda bahsettiğimiz kuduz belirtilerini fark ederseniz, mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurun ve durumu hekiminize bildirerek gereken aşamaları uygulayın.