Dünyanın en popüler evcil hayvanları olan kediler, çok sayıda insanın hayatında özel bir yere sahiptir. Şu anda evinizin içinde ya da dışında hangi tür kedi olursa olsun, bu yaratıkların hakkında bilmediğiniz birçok ilginç gerçek var. Hatta belki de her gün yaptıkları bazı şeylerin ardındaki bilimsel nedeni hiç düşünmediniz.
Kediler hakkında daha fazla bilgi edinmek ve onların davranışlarını daha iyi anlamak için aşağıdaki ilginç gerçekleri keşfedin.
Efsaneleşen 9 hayat bilgisiyle kediler hakkında ilginç gerçekler
1. Kedilerin 3. Göz Kapağı Var
Kedilerin gözlerinin içinde, dış etkenlere karşı koruma sağlamak ve göz yüzeyini nemli tutmak için üçüncü bir göz kapağı bulunur. Bu göz kapağı bazen H kipi olarak da bilinir. Bir kedi hasta olduğunda veya bir problemi olduğunda bu göz kapağı görünür hale gelir. Normalde kedilerin gözleri parlak ve açık olmalıdır; eğer kedinizin gözleri mat ve puslu görünüyorsa veteriner hekiminize başvurmanın zamanı gelmiş demektir.
2. Kediler Dünyayı 6 Kat Daha İyi Görebiliyor
On milyonlarca kedi sahibi, kedilerinin karanlıkta daha iyi gördüğünü kabul eder. Ancak, bu gerçeğin ardında şaşırtıcı bir bilim yatıyor. Kediler dünyayı 6 kat daha iyi görebiliyor. Doğrusu, bu özellik ileri derecede gece görüşünden kaynaklanıyor.
Kedilerin gözlerinde, insanlarda olmayan bir yansıtıcı hücre tabakası bulunuyor. Bu tabaka sayesinde ışığı daha iyi kullanabiliyor ve düşük ışık koşullarında daha fazla ayrıntı görebiliyorlar. Bu özellik kedilerin doğal olarak avcı olmalarından kaynaklanıyor. Gece karanlığında sessizce hareket eden avcılardır.
3. Kediler 100 Farklı Ses Çıkarabiliyor
Kediler, sevdiklerini ve nefret ettiklerini gösterebilmek için çeşitli sesler çıkarırlar. Meow (miyav) sesinden önce ve sonra birçok ses kombinasyonu vardır. Aslında kediler, köpeklerden 10 kat daha fazla ses çıkarabiliyorlar. Evcilleştirilmiş köpeklerin üretebileceği yaklaşık 10 farklı ses bulunurken, kedilerin 100’den fazla sesi vardır.
4. Kediler Tüylerini Yüzerek Temizleyemezler
Kedilerin tüylerini temizlemeleri, onların hijyen takıntısı olduğunu göstermez; aslında bu onların avcı kimliklerinin bir sonucudur. Kediler, avcılık içgüdüleri sayesinde kokularını gizlemek için kendilerini temizlerler.
Tüylerini yalamak suretiyle içerisinde bulunduğumuz dünyanın en sessiz avcılarıdır. Eğer bir kedi tüylerini yalamaya başlamışsa bu onun kokusuz kalmaya çalıştığını gösterir. Aynı zamanda yalama işlemi sayesinde tüy düğümlerini açar ve vücut sıcaklığını dengelemeye yardımcı olur.
5. Kedilerin Kafatasları Köpeklerle Aynıdır
Kedilerin kafatasları, köpek kafataslarıyla aynı şekilde yapılandırılmıştır. Bu durum evcilleştirilmiş tüm yırtıcılar arasında geçerlidir. Yani köpekler ve kediler arasındaki farklar ne kadar belirgin görünürse görünsün, kafatasları açısından ortak bir noktaları vardır.
6. Kediler Günde 18 Saat Uyurlar
Genel olarak, kediler günde 18 saat uyurlar; ancak bazı kediler bu süreyi 24 saate kadar çıkarabilirler. Uykunun önemli bir nedeni de enerji tasarrufudur.
Kedilerin uyku süreleri cinslere göre değişiklik gösterebilir. Persian (pers) ve Exotic Shorthair (egzotik kısa tüylü) gibi ağır yapılı kediler daha çok uyurlar. Siamese (seyam) ve Balinese (bali) gibi daha hafif yapılı kedilerin ise daha az uyku ihtiyacı vardır.
7. Kediler İnsanlardan Daha Fazla Uyurlar
Kediler, hayvanlar âleminde en çok uyuyan canlılardan biridir. Ortalama olarak, hayatlarının üçte birini uykuda geçirirler. Uyku sırasında rüyalar da görürler; hatta bazen rüyalarında oynadıkları oyuncaklarını yakalamaya çalıştıklarını düşünebilirsiniz.
İnsanlar ortalama olarak günde 8 saat uyurlar ve hayatlarının üçte birini uyuyarak geçirirler. Dolayısıyla, kediler bizden daha fazla uyuyorlar.
8. Kedi Tüyü Alerjen Üretir
Kedilerin tüyleri alerjiye neden olmaz; asıl alerjen, kedilerin cilt hücreleri, idrarları ve dışkılarıdır. Alerjisi olan kişiler, bu maddelerle temas ettiğinde ya da havada bulunduğunda reaksiyon gösterirler.
Kedilerin tüyleri, çevreye salınan bu alerjen maddeleri yakalayarak kişilerin solunum yollarına girmesine neden olabilir.
9. Kedilerin Bacaklarının Yapısı Onlara Özel Güçlü Atlama Yeteneği Sağlar
Bütün kemirgenlere karşı savaş açmış olan kedilerin atlama yetenekleri son derece gelişmiştir. Onların bacak kasları ve kemikleri, vücut ağırlıklarını destekleyecek şekilde güçlüdür.
Kediler 2-2,5 metre yükseklikten düşseler bile zarar görmezler; çünkü kemiklerinin yapısı son derece esnektir. Ayrıca kalp ve akciğerleri de oldukça dayanıklıdır.