Kediler tıpkı insanlar gibi gebelik sürecinde bazı fiziksel ve davranışsal değişiklikler yaşarlar. Bu yazımızda, “Kedi hamileliği” döneminde neler olacağını ve nasıl bakım yapılması gerektiğini bulabilirsiniz.
Kedi Hamileliği Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde hamilelik belirtileri şöyledir:
- Erken dönemde iştah artışı
- İlk üç haftada karnında büyüme
- Süt bezlerinin (meme) büyüyüp, pembeleşmesi
- Kedinin daha fazla sevilmek istenmesi, ilgiyi arttırması
- Genel olarak daha huysuz, sinirli ve yalnız kalmak istemesi
- Sabahları kedinin bulduğu yerin etrafında kum döküntüleri
- Özellikle sabah saatlerinde kum döküntülerinin olmaması
- Kusma
- Kilo kaybı
- Karın bölgesinde hafif büyüme
Kedi Hamileliği Kaç Gün Sürer?
Kedi hamileliği yaklaşık 63 gün sürer. Ancak bu sürenin 1-2 hafta kadar kısa veya uzun olması da mümkündür.
Kedi Hamileliği Döneminde Neler Yapılmalı?
Kediniz hamile ise ona iyi bakmalısınız. Bu süreçte sağlıklı bir kedi maması tercih edilmelidir. Kedi hamileliği için veteriner tavsiyesiyle kedi yavru maması daha uygun olabilir. Çünkü yavru mamaları kedilerin gebelik sürecindeki artan besin ihtiyaçlarını karşılayabilir. Ayrıca kedi yavru mamaları kedilerin gelişimine de yardımcı olur.
Kediniz gebe ise ona daha fazla sevgi ve ilgi göstermelisiniz. Kedinizi çok yormamalı, dinlenmesine dikkat etmelisiniz. Stres yapmamaya özen göstermelisiniz.
Kedi Hamileliği Döneminde Yapılmaması Gerekenler
Kediniz hamile olduğundan şüpheleniyorsanız mutlaka bir veteriner hekime başvurmalısınız. Bu sayede kedinizin hamile olup olmadığından emin olabilir ve ona uygun bir bakım planı oluşturabilirsiniz.
Veteriner hekim tavsiyesiz kedinize hamilelik vitamini vermemelisiniz. Kedinize gereksiz yere takviye de bulunabilirsiniz. Bu da toksik etkiler yaratabilir.
Hamilelik döneminde kedinizi çok fazla yıkamamalı ve parfüm gibi kimyasal maddeler içeren ürünleri kullanmamaya özen göstermelisiniz. Çünkü bu tür maddeler kedilerde alerji yapabilir, gebelik döneminde de zarar verebilir.
Hamilelik döneminde kedilerin bağışıklık sistemi zayıflar. Bu yüzden aşılamaya veteriner hekim tavsiyesine göre devam edebilirsiniz. Ayrıca kedinizin parazit ilaçlamasına da devam etmelisiniz.
Hamilelik döneminde çok fazla taşıma işlemi yapılmamalıdır. Eğer taşınmanız gerekiyorsa mutlaka dikkatli ve yavaş hareket etmelisiniz.
Kedi Hamileliği İçin Ön Hazırlıklar
Kediniz hamile olduğundan şüpheleniyorsanız mutlaka bir veteriner hekime başvurmalısınız. Veteriner hekim gerekli ultrason ve testleri yaptıktan sonra kedinizin hamile olduğunu onaylayacaktır.
Gebeliği onaylanan kediniz için ön hazırlıklara başlamalısınız. Öncelikle kedinizin sağlıklı bir gebelik geçirmesi için gerekli tüm aşılarının tamamlandığından emin olmalısınız. Ayrıca parazit ilaçlamasına da devam etmelisiniz.
Kedinizin sağlıklı bir gebelik geçirmesi için uygun bir ortam sağlamalısınız. Yani uyuması ve dinlenmesi için sessiz, sıcak, karanlık bir alan oluşturmalısınız. Bu alan gebelik ilerledikçe doğum için de kullanılabilir.
Kedilerin gebelik sürecinde ihtiyaçları artar. Bu yüzden kedi maması stoğunuzu veteriner tavsiyesine uygun şekilde arttırmalısınız.
Kedi Hamileliği Hakkında Sık Sorulan Sorular
Kedilerin Hamile Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Kedilerin hamile olduğunu anlamak için veteriner hekime danışmak en sağlıklısıdır. Ancak veteriner hekime gitmeden önce de bazı belirtilere dikkat edebilirsiniz. Bunlar:
- Erken dönemde iştah artışı
- İlk üç haftada karnında büyüme
- Süt bezlerinin (meme) büyüyüp, pembeleşmesi
- Kusma
- Kilo kaybı
- Karın bölgesinde hafif büyüme
Kedi Hamileliği Kaç Yavru ile Sonuçlanır?
Kedilerde yavru sayısı 1 ile 9 arasında değişir. Ancak ortalama olarak 4-5 yavru doğması beklenir.
Kedi Hamileliği Kusması Normal midir?
Evet, kedilerin hamilelik kusması normaldir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde gebelik toksisitesi görülebilir. Bu durum genelde zararsızdır ancak aşırı kusma kedilerin ve yavrularının sağlığını tehdit edebilir. Bu yüzden veteriner hekime danışmakta fayda vardır.