Kediler Neden Hapşırır? Kedilerin Hapşırmasını Engelleme Yöntemleri

Kediler de tıpkı insanlar gibi pek çok farklı sebepten dolayı hapşırabilir. Eğer kedinizin sağlığı yerindeyse ve yaşadığı bir hapşırma olayı birkaç dakikayla sınırlıysa endişe etmenize gerek yoktur. Fakat kedinizin sıklıkla hapşırması, olası bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Peki kediler neden hapşırır? Kedilerde hapşırma problemi nasıl çözülür? Bu yazımızda kedilerin hapşırmasını detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.

Kediler Neden Hapşırır?

Bir kedi sahibi olarak, kedinizin zaman zaman hapşırmasının normal olduğunu bilirsiniz. Ancak kedinizin sık sık hapşırması, kış aylarında yaşadığı bir üst solunum yolu enfeksiyonu ya da alerji gibi basit bir sorundan kaynaklanabileceği gibi daha ciddi sağlık sorunlarının da belirtisi olabilir. Peki kediler neden hapşırır?

Kedilerin hapşırmasının en yaygın sebebi burun mukozasını tahriş eden yabancı cisimler ya da kirli hava koşullarıdır. Kediniz meraklı mizaçına uygun şekilde etrafı kurcalayıp oynarken burun deliğine ufak bir oyuncak, mama ya da toz tanesi kaçırmış olabilir. Bu tip durumlarda kedinizin hapşırması, nesneyi ya da maddeyi burun yolundan çıkartmak için gerçekleştirdiği bir refleks hareketidir. Yine kediler burunlarının iç kısmını temizlemek için hapşırabilirler.

Kedilerin sık sık hapşırmasının bir diğer nedeni üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Aşılanmamış kediler, diğer kedilerin bulunduğu alanlarda daha fazla enfeksiyon riski ile karşı karşıya kalırlar. Bu nedenle kedinizin sağlık durumundan ve aşılarının tamamlanıp tamamlanmadığından emin olmalısınız. Üst solunum yolu enfeksiyonu yaşayan kediler genellikle hapşırmanın yanı sıra burun akıntısı, gözlerde sulanma ve iştahsızlık gibi belirtiler de gösterirler.

Kedilerin hapşırmasının bir diğer olası nedeni de alerjilerdir. Kediler tıpkı insanlar gibi polen, ev tozu ya da bazı kimyasallara karşı alerjileri olabilir. Alerjik reaksiyon sonucunda hapşırmanın yanı sıra kaşıntı, deri döküntüleri ve huzursuzluk gibi semptomlar ortaya çıkabilir.

Kedilerin sık sık hapşırmasının altında yatan nedenlerden biri de kedi aids olarak adlandırılan FIV enfeksiyonudur. FIV, kedi-kediye bulaşabilen bir virüstür ve bağışıklık sistemini zayıflatır. FIV pozitif kedilerde solunum yolu enfeksiyonlarına daha sık rastlanır ve bu durum hapşırmaya sebep olabilir. Kedi lösemi (FeLV) de benzer etkilere sahip bir diğer virüstür.

Kedilerin hapşırması bazen burun kanseri gibi ciddi sağlık problemlerinin de belirtisi olabilir. Burun kanseri olan kediler genellikle kronik burun akıntısı, burun kanaması ve kötü ağız kokusu gibi semptomlar da gösterirler. Bu nedenle kedinizin hapşırması uzun süre devam ediyorsa ve arkasında yatan nedeni bulmakta zorlanıyorsanız bir veteriner hekime başvurmalısınız.

Kedilerin Hapşırmasını Nasıl Engelleyebilirim?

Kediniz zaman zaman hapşırıyorsa ve bunun nedeni burunlarını temizlemeye çalışmalarından kaynaklanıyorsa endişelenmenize gerek yoktur. Ancak kedinizin sık sık hapşırması, üst solunum yolu enfeksiyonu ya da alerji gibi sağlık problemlerinden kaynaklanıyorsa bu durumu mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız.

Gözlemlediğiniz kadarıyla kedinizin hapşırması üst solunum yolu enfeksiyonuna bağlı olarak gerçekleşiyorsa ona verebileceğiniz en iyi desteği sağlayarak bu sorunu çözebilirsiniz. Üst solunum yolu enfeksiyonu olan kediler genellikle iştahsızlık ve halsizlik gibi belirtiler de gösterirler. Bu nedenle kedinizin hasta olduğunu düşünüyorsanız onun daha iyi hissetmesini sağlayacak şekilde bakımlı ve rahat bir alanda dinlenmesine izin vermelisiniz. Yeterli miktarda su içmesini sağlamak için yanındayken sürekli su kabını tazelemeniz faydalı olacaktır. Ayrıca hasta kedilerin koku duyuları zayıfladığı için mamalarını tüketmekte zorlanabilirler. Bu noktada kedinizin yemek yeme isteğini uyandırmak için mamalarının üzerine tavuk suyu ya da farklı aromalara sahip yiyecekler ekleyerek ona lezzetli bir ziyafet sunabilirsiniz.

Kedilerin burun tıkanıklığı yaşaması durumunda koku duyuları zayıflar ve iştahsızlık gösterebilirler. Eğer kedinizin hapşırması burun tıkanıklığına bağlı ise onu rahatlatmak için buhar tedavisinden faydalanabilirsiniz. Bunun için banyo gibi kapalı alanlara sıcak su dolu bir kase yerleştirebilir ya da duş alabilirsiniz. Buharın etkisini gösterdiği sırada kedinizi de yanınıza almanız onun rahatlamasına ve daha kolay nefes almasına yardımcı olacaktır.

Scroll to Top