Kediler neden yatmaz? Neredeyse tüm kedi sahiplerinin yaşadığı bir sorundur. Sevimli dostlarımız kimi zaman çok tatlıyken kimi zaman da çok yaramaz olabiliyorlar. Geceleri uyumayı reddedip, evin içinde koşturup kedi sahibi olmayı biraz daha zorlaştırabiliyorlar. Bu durum birkaç gün devam ettiğinde ise kedi sahipleri kedim uyumuyor ne yapmalıyım? diye araştırmaya başlıyor. Çoğu zaman bu davranış biçimi çok normal ve sadece oyun oynamak ile ilgili. Ama bazı durumlarda kedilerin bu davranışlarının altında yatan sebepler daha karmaşık olabiliyor.
Uykusuz kalan kediler gün boyunca yorgun ve halsiz hissedebilir. Bu yüzden kedilerin düzenli olarak uyuması oldukça önemli. Kedilerin ortalama uyku süresi günde 15-20 saat kadardır. Bazı kediler ise daha fazla uyuyabilir. Özellikle yavru kediler ve yaşlı kediler daha çok uykuya ihtiyaç duyarlar.
Kedilerin 2-3 saat boyunca kesintisiz uyumaları oldukça normaldir. Uyandıktan sonra tuvalet ihtiyaçlarını gidermeleri, biraz beslenmeleri ve oyun oynamaları gerekmektedir. Tüm bunlar birkaç saatlerini alır ve ardından tekrar uyumak isteyebilirler. Bu durum gün içerisinde birçok kez tekrarlanır. Kimi zaman bu döngü birkaç gün boyunca devam edebilir.
Kediler Neden Uyumaz? 10 Yaygın Sebep
Normal bir kedi davranışında bile kimi zaman farklılıklar gözlemlenebilir. Tüm hayvanlar da olduğu gibi kediler de her zaman aynı şekilde davranmayabilir. Özellikle kedilerimizi yeni eve getirdiğimiz ilk birkaç haftada, bulundukları ortama alışana kadar stres altında oldukları için uyku düzenlerinde farklılıklar gözlemlenebilir. Kimi zaman ise kedim uyumuyor ve hala oyun oynuyor diye merak ederken bulursunuz sevimli dostunuzu.
Merak ettiğiniz konuların başında kedim uyumuyor sebebi ve kedim hala oyun oynuyor geliyor olabilir. Peki, kedilerin hala oyun oynaması gereken saatlerden uzak olmalarına ve uykusuz kalmalarına rağmen hangi sebeplerden kaynaklanıyor? İşte, bir kedinin uykusuz kalmasına neden olabilecek en yaygın 10 sebep:
1. Oyun İhtiyacı
Tüm yavru kedi sahiplerinin tecrübe edinebildiği gibi, kediler günün çoğunu uyuyarak geçiriyorlar. Ama kediler özellikle yavru olduklarında çok fazla oyun oynamaya da ihtiyaç duyuyorlar. Bu yüzden kimi zaman uykusuz kalıp, hala oyun oynamak isteyen sevimli dostlarımız, kedim hala oyun oynuyor diye kedi sahiplerini de düşündürmeye başlıyorlar.
Kedinizin yeteri kadar oyun oynamasına dikkat etmeniz, hem onun sağlıklı bir gelişim göstermesi hem de gün içerisinde huzurlu hissetmesi için oldukça önemli. Eğer kediniz hala oyun oynuyorsa ve uykusuzluk çekiyorsa, onu biraz daha fazla oyun oynamaya teşvik etmeniz gerekebilir.
2. Açlık
Kediler yaklaşık olarak her 5-6 saatte bir beslenmeye ihtiyaç duarlar. Eğer kedinizde aşırı bir iştahsızlık yoksa, tuvalet kabının yanında mama kabını da konumlandırmak iyi bir fikir olabilir.
Aynı zamanda açlıktan kaynaklanan uykusuzluğun önüne geçebilmek için, kedim uyanmıyor sebebi diyerek endişe ettiğiniz sevimli dostunuzun mamasını kontrol edebilirsiniz. Eğer mamasına açlık nedeniyle saldırıyorsa, onun aç olduğunu anlayabilirsiniz.
3. Stres
Tıpkı insanlar gibi, kediler de stres olabiliyorlar. Onları strese sokabilecek birçok farklı sebep bulunuyor. Evde meydana gelen gürültüler, aşırı kalabalık veya yalnızlık, kedilerin stres olmasına neden olabilecek durumlardan sadece birkaç tanesi.
Kediler stres olduklarında uykusuz kalabiliyorlar. Eğer yeni bir ev veya yeni bir kedi arkadaşınız olduysa, bu durum sevimli dostunuzun stres olmasına ve dolayısıyla uykusuz kalmasına neden olabilir.
4. Sağlık Problemleri
Kedilerin uykusuzluğunun en büyük nedenlerinden bir tanesi de sağlık problemleri olabiliyor. Eğer sevimli dostunuz normalde düzgün bir uyku düzenine sahipse ve son günlerde uykusuzluk problemi yaşamaya başladıysa, onun bir sağlık problemi olabileceğinden şüphelenebilirsiniz.
Kronik ağrısı olan kediler, uzun süre hareket etmeden duramadıkları için uykusuzluk çekebiliyorlar. Kimi zaman uyku düzeni hasar gören kediler, kronik ağrıları nedeniyle tuvalet ihtiyaçlarını veya beslenmelerini dahi unutabiliyorlar.
Aynı zamanda kedim hala oyun oynuyor; kedim tuvalete gidemiyor; kedim yemek yemiyor; kedim mırlamıyor; kedim ishal veya kedim kusuyor gibi belirtiler de kedinizin sağlık problemi olabileceğini gösteriyor olabilir.
5. Korku ve Endişe
Korku ve endişe de stres gibi kedilerin uyku düzenlerinin bozulmasına neden olabiliyor. Kediler çok hassas hayvanlardır ve pek çok farklı şeyden korkabiliyorlar. Özellikle evin içerisinde veya dışarısında meydana gelen gürültüler, sevimli dostlarımızı korkutabiliyor.
Aynı zamanda evde yalnız kalmak da kedilerin endişe duymalarına ve korkmalarına neden olabiliyor. Bu durumu önleyebilmek için evde olduğunuz zamanlarda sevimli dostunuza bol bol ilgi göstermeyi ihmal etmeyebilirsiniz.
6. Yaş
Kedilerin yaşı arttıkça hem oyun oynamaya hem de uyumaya ihtiyaçları azalıyor. Eğer kediniz normalde oyun oynamayı seven bir kedi ise ama son günlerde sizinle daha az oyun oynuyorsa ve daha çok uyumak istiyorsa, bunun yaşından kaynaklanıyor olabileceğini düşünebilirsiniz.
Aynı zamanda yaşlı kedilerin tam olarak uyuyamadıklarından ve gündüz ile gece döngülerinin bozulduğundan da şüphelenebilirsiniz.
7. Mevsimsel Değişiklikler
Tıpkı insanlar gibi, kedilerin de mevsimsel değişikliklerden etkilenebiliyorlar. Hava sıcaklıklarının düştüğü veya yükseldiği dönemlerde kedilerin huzursuzluk hissetmeleri ve dolayısıyla uyku düzenlerinin bozulması normaldir.
Kedinizin son günlerde mevsimsel değişikliklerden kaynaklı olarak huzursuzlanmış olabileceğini ve uyku düzeninin bozulduğunu düşünüyorsanız, onun konforlu bir şekilde uyuması için alabileceğiniz önlemleri araştırabilirsiniz.
8. Kafes Sendromu
Kafes sendromu olarak bilinen durum, sokak veya serbest yaşayan hayvanların uzun süre kapalı alanda tutulmaları sonucunda meydana gelen stres tepkilerini içeriyor. Kafes sendromu geçiren kediler uzun süre huzursuz olabiliyor ve uyku düzenleri bozulabiliyor.
Eğer sevimli dostunuz sokakta ya da serbest şekilde yaşıyorken sizin evinize geldiyse, onun kafes sendromu geçiriyor olabileceğinden şüphelenebilirsiniz.
9. Hormonal Dengesizlikler
Kedilerin vücudunda meydana gelen hormonal değişiklikler de uyku düzenlerinin bozulmasına neden olabiliyor. Özellikle dişi kedilerde görülme sıklığı yüksek olan kızgınlık dönemi, onların hem fiziksel hem de psikolojik olarak huzursuz hissetmelerine yol açıyor.
Kızgınlık dönemindeki dişi kediler hem daha çok miyavlıyorlar hem de daha az uyuyorlar. Aynı zamanda dişi kedilerde meydana gelen hormonal değişiklikler sonucunda iştahsızlık ve aşırı tuvalet kullanımı da gözlemlenebiliyor.
10. Oyun Oynamaya İhtiyaç Duyulması Ama Yeterince Oyun OYNANMAMASI
Pek çok kedi sahibi, sevimli dostlarının yeteri kadar oyun oynaması için kendilerine ne kadar ihtiyaç duyduklarını bilmiyorlar. Özellikle yavru kedilerin gündüz boyunca 2-3 saat kesintisiz uyumasının ardından, yaklaşık olarak 1 saat boyunca oyun oynamaları gerekiyor.
Bazı kediler ise yeteri kadar oyun oynamaya ihtiyaç duymalarına rağmen, kedi sahiplerinden ilgi görmedikleri için kendileri oyun oynamaya teşvik edemiyorlar. Bu yüzden, eğer kedinizin hala oyun oynadığına şahit oluyorsanız, onun yeteri kadar oyun oynamasına ihtiyacı olduğunu düşünebilirsiniz.
Kedi Uykusuzluğu Nasıl Tedavi Edilir?
Eğer kedi dostunuzun uykusuzluğunun altında yatan sebep açlık veya normal kedi davranışı dışındaki etmenler değilse, onun uykusuzluğunu tedavi etmek oldukça zor olabilir. Bu yüzden öncelikle kedinizin uykusuzluğunun nedenini bulmanız gerekiyor.
Eğer veteriner hekiminizin teşhis koyduğu ve tedavi gerektiren bir sağlık problemi yoksa;
- Eğer kedinizin hala oyun oynadığı sebep oyun ihtiyacıysa, onu oyun oynamaya teşvik edebilirsiniz. Yavru fareler veya interaktif kedi oyuncakları gibi çeşitli kedi oyuncaklarını kullanarak onun daha çok eğlenmesini sağlayabilirsiniz.
- Eğer açlıktan kaynaklanan uykusuzluk tespit ettiyseniz, küçük ama sık öğünlerle onun beslenmesine dikkat edebilirsiniz.
- Eğer korku ve endişeden kaynaklanan uykusuzluk tespit ettiyseniz, onun korkup endişelenmesine neden olan faktörleri ortadan kaldırmanız gerekebilir.
- Aynı zamanda eğer kedinizin kafes sendromu geçirip geçirmediğinden şüpheleniyorsanız, veteriner hekiminize danışarak bu durumu aşabilmesi için alabileceğiniz önlemleri araştırabilirsiniz.
Kedilerin Uyku Alışkanlıkları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- Kediler günde ortalama 12-16 saat uyurlar ama bazı kediler 20 saate kadar da uyuyabilirler.
- Kedilerin %70 kadarı evcilleştirilebilir ama bazıları hala vahşi kalmaya devam edebilir.
- Dişi kediler erkeklere göre daha fazla uyurlar.
- Kedilerin %25 kadarı uyurken düşünebilirler.
- Kediler 2-4 saat kesintisiz uyuduktan sonra uyanırlar ve yaklaşık olarak 30 dakika boyunca uyanık kalırlar.
- Dişi kediler erkeklere göre daha fazla uyurlar ve daha az maceraperesttirler.
- Kedilerin %50’si sabah 5-11 arası ve akşam 6-9 arası uyanık olur yani yarım gün uykusuz kalmış olur.
- Kediler tam olarak 16 saat 40 dakika uyurlar ve yaklaşık olarak 7 yıl 9 ay 20 gün hayatlarının toplamında uykuda geçirmiş olurlar.
- Kedilerin %30’i evcilleştirilemez yani tam olarak 12 yıl 10 ay 24 gün uyurlar ve hayatlarının büyük bir kısmını vahşi doğada geçirirler.
- Dişi kediler erkeklere göre daha fazla uyurlar ve daha az maceraperesttirler.