Kediler farklı nedenlerle ateşlenebilirler. Bu durum kedi sağlığı açısından tehlikeli sonuçlar doğurabileceği için mutlaka ciddiye alınmalı ve gerekirse veteriner hekime danışılmalıdır. Kedilerde ateş belirtilerinin bilinmesi ve bu belirtilerin izlenmesi kedilerin sağlığı açısından önemlidir. Kedi sahipleri, kedilerde ateş ile ilgili bilgilere sahip olduklarında kendi kedilerinde de bu durumun olup olmadığını anlayabilirler. Kedi ateşi belirtileri arasında en yaygın olanı kedinin normalden daha sıcak olmasıdır. Bu durum genellikle kedi ateşi olduğuna işaret eder ancak kedi ateşi belirtileri yalnızca bununla sınırlı değildir. Kedi ateşi olduğundan şüphelenilen bir kedi mutlaka bir veteriner hekime götürülmelidir. Kedi ateşine neden olan durumun tam olarak anlaşılması ve gerekli tedavinin uygulanması kedi sağlığı ve güvenliği açısından çok önemlidir.
Kedilerde Ateş Nedir?
Kedilerde ateş, kedinin vücudundaki sıcaklığın normal aralığın üstüne çıkmasıdır. Kedilerde ateş genellikle vücudun enfeksiyon ile savaşmasından kaynaklanır ve kedilerin bağışıklık sisteminin düzgün çalıştığını gösterir. Ancak, ateş çok yüksek seviyelere ulaştığında tehlikeli olabilir ve kedilerin sağlığına ciddi zararlar verebilir.
Kedilerin Normal Vücut Isısı Kaç Derecedir?
Kedilerin normal vücut ısısı ortalama 38°C ila 39°C arasındadır. Bu aralık bazı faktörlere göre değişiklik gösterebilir. Örneğin, kediler günün farklı saatlerinde veya farklı ortamlarda ölçüm yapıldığında küçük farklılıklar olabilir. Kedinize her ölçümde normal vücut ısı aralığının değişebileceğini unutmalısınız.
Kedilerde Ateş Nasıl Anlaşılır?
Kedinizin vücut sıcaklığını bir veteriner hekime danışarak temin edeceğiniz dijital termometre ile kolayca öğrenebilirsiniz. Kedinizin vücut sıcaklığını ölçmek için termometreyi rektal olarak kullanmalısınız. Rektal termometre kullanırken hijyen kurallarına dikkat etmeli ve termometreyi kullanmadan önce ve sonra mutlaka alkol ile temizlemelisiniz.
Kedinizin normal vücut sıcaklığının 39°C üzerinde olması ateşli olduğu anlamına gelir. Kedinize ateş ölçümü yaptıktan sonra herhangi bir nedenle veteriner hekime götürmeniz gerekiorsa bu bilgiyi de veteriner hekime iletmelisiniz.
Kedinizde ateş olduğundan şüpheleniyorsanız aşağıdaki belirtileri gözlemleyebilirsiniz:
- Ateşli olduğuna işaret eden yüksek vücut ısısı
- İştahsızlık
- Aşırı su içme ve idrara çıkma
- Fazla tüy yolarak kendisini temizleme veya tüylerini hiç yolamama
- Soluk veya parlak mukoza zarları
- Depresyon
- Konjuktivit (göz iltihabı)
- Ağız içinde yaralar
- Boğazda şişlik
- Eklemlerde ve kaslarda ağrı ve hassasiyet
Kedinizin vücut sıcaklığını dijital termometre ile ölçemiyorsanız, aşağıdaki yöntemlerle kedinizin ateşli olup olmadığını anlamaya çalışabilirsiniz:
- Kedinizin burnunun sıcak olması (kedinin ateşi olduğunun kesin kanıtı değildir)
- Kedinizin iştahında azalma
- Kedinizin daha huysuz veya daha sakin olması
- Kedinizin oyun oynamak için daha az enerjisi olduğu izlenimi
- Kedinizin daha fazla uyuması
- Kedinizin etrafınızdaki havayı daha sık koklaması
- Kedinizin tüylerinin matlaşması
Bu belirtiler kedinizin ateşi olabileceğini düşündürse de kesin değildir. Kesin bilgi için vücut sıcaklığını ölçmek gerekir.
Ateş Kaç Derecede Tehlikelidir?
Kedilerde ateş, enfeksiyon veya diğer sağlık sorunlarıyla başa çıkma mekanizması olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenle düşük dereceli bir ateş, kedilerin bağışıklık sisteminin düzgün çalıştığını gösterebilir. Ancak, aşırı yüksek ateş (genellikle 41°C üzerinde) iç organlara zarar verebilir ve yaşamı tehdit edici boyutlara ulaşabilir. Bu nedenle, kedinizin vücut sıcaklığı 40°C üzerindeyse, bir veteriner hekime danışmanız önemlidir.
Kedilerde Ateş Neden Olur?
Kedilerde ateşe neden olabilecek birçok durum vardır. Yaygın nedenler arasında enfeksiyonlar (viral, bakteriyel veya fungal), idrar yolu enfeksiyonları, solunum yolu enfeksiyonları, kulak enfeksiyonları, diş enfeksiyonları ve iç organlarda bulunan enfeksiyonlar yer alır. Bunun yanı sıra, kedilerin bazı kronik hastalıkları da ateşe neden olabilir. Ateşe neden olabilecek diğer durumlar arasında aşırı sıcak hava koşulları, aşırı derecede yoğun egzersiz ve bazı ilaçların yan etkileri de bulunur.
Kedi Ateşi Enfeksiyonu Nasıl Geçer?
Kedilerde ateş, enfeksiyonlar nedeniyle ortaya çıkıyorsa öncelikle enfeksiyonun türüne göre tedavi edilmesi gerekir. Kedinizde ateşe neden olan bir enfeksiyon varsa bu enfeksiyonun giderilmesi gerekir. Enfeksiyonun türüne göre antibiyotik, mantar önleyici ilaçlar veya parazit ilaçları gibi ilaçlar verilebilir. Ayrıca, kedinizin bol sıvı almasını sağlamalı ve dinlenmesine yardımcı olmalısınız. Kedinize mutlaka veteriner hekiminizin önerdiği tedaviyi uygulamalısınız. Kedinize kendi başınıza ilaç verme girişiminde bulunmamalısınız çünkü bu hem yetersiz doz hem de aşırı dozda tehlikeli olabilir.