Kedilerde iç parazit sorunu, özellikle sürekli dışarıda oynayan, gezen, başka hayvanlarla temas hâlinde olan ve aşıları güncellenmeyen kedilerde yaygın görülen bir sorundur. Parazitler kedinin vücuduna girerek çeşitli bölgelerinde yaşamaya devam edebilirler. Bu nedenle kedilerde iç parazit belirtilerini iyi bilmek ve parazit oluşumuna karşı önlem almak gerekir. Kedilerde iç parazit oluşumu hem kediler hem de yaşadıkları ortamdaki diğer hayvanlar ve insanlar için tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle kedilerde iç parazit belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir.
Kedilerde İç Parazit Nedir?
Kedilerde iç parazit, bir kedinin sindirim sistemine veya vücudunun başka bir bölümüne yerleşen ve yaşayan parazitik organizmaları ifade eder. Bu organizmalar genellikle bağırsak solucanları, tenyalar, giardia gibi protozoa ve kedi kıl kurdu gibi değişik türlerde olabilir. Parazitler, kedilerin vücutlarındaki besinleri emerek veya dokularını zarar vererek beslenirler. Kedilerde iç parazit, özellikle hijyenik olmayan ortamlarda, diğer hayvanlarla sık temas hâlinde veya dışarıda gezen kedilerde yaygın olarak görülen bir sağlık problemidir.
Kedilerde iç parazit probleminde parazitler kedinin sindirim sistemine yerleşerek besinlerle birlikte gelen besinleri emerek veya bağırsak duvarına tutunarak beslenirler. Bazı durumlarda parazitler kedinin vücudunun başka yerlerine de yerleşebilir. Bu nedenle kedilerde iç parazitin sindirim sistemi dışında da belirtileri olabilir.
Kedilerde İç Parazitin Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde iç parazit belirtisi oluştuğunda ilk akla gelen “kedide ne yediğini bilmemek” durumu olabilir. Tabi bu durum her zaman geçerli olmayabilir. Kedilerde iç parazitin belirtileri şunları içerir:
- Zayıf veya kötüleşen vücut kondisyonu
- İştahsızlık veya ani iştah kaybı
- Kusma
- İshal veya kötü kokulu dışkı
- Karında şişkinlik veya ağrı
- Tüylerde matlık veya düzensizlik
- Tenya segmentlerine dışkıda rastlanması
- Kedinin anemi olduğu durumlarda diş etlerinin soluklaşması
- Kedide kaşıntı, kızarıklık veya pullanma görülebilir
Bu belirtiler her zaman kedide iç parazit olduğu anlamına gelmez. Kedinin sağlığı ile ilgili daha kesin ve güvenilir bilgi için bir veteriner hekime danışmak ve gerekli testleri yaptırmak en doğrusu olacaktır. Kedilerin sindirim sisteminde meydana gelen sorunlarda sadece iç parazit değil başka rahatsızlıklar da etkili olabilmektedir. Bu nedenle kedide ishal, kusma gibi rahatsızlıklar oluştuğunda veteriner hekime başvurmakta fayda vardır.
1. Kedilerde İç Parazit Maliyeti
Kedilerde iç parazit oluşumu tespit edildiğinde ve/veya şüphelenildiğinde mutlaka veteriner hekimlere başvurulmalıdır. Veteriner hekimler kedilerde iç parazit tedavisi için gerekli ilaçları yazacaklardır. Bu noktada kedilerin düzenli olarak iç parazit aşılarının yapılmasına dikkat edilmelidir. Kedilerde iç parazit tedavisi için maliyet sürecin başında belirlenen ücret ve tedavi için kullanılan ilaçların ücretinden oluşacaktır. Bu nedenle bölgenizdeki veteriner hekimlerden fiyat bilgisi alarak maliyet hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
2. Kedide İç Parazit Kaşıntı Olur mu?
Kedilerin vücudunda bazı parazitler yerleşerek beslenebilirler. Bunlar özellikle kedilerin deri altına yerleşen parazitleridir. Ancak genel olarak değerlendirildiğinde kedilerde iç parazit oluşması durumunda kaşıntı meydana gelmesi beklenmez. Eğer kedinizin vücudunda kaşıntı meydana geliyorsa bu durum kedi kıl kurdu (kedi ringworm) ya da başka bir parazitin belirtisi olabilir. Bu nedenle veteriner hekiminize danışarak kesin tanıyı alabilirsiniz.
3. Kedide İç Parazit Ölümcül Olur mu?
Kedilerde iç parazit sorunu yaşamaya başlayan hayvanlarda ölüm riski her zaman bulunmaktadır. Özellikle küçük yavru kedilerde bağışıklık sistemi henüz gelişmediği için iç parazite bağlı olarak ölüm riski yüksektir. Ayrıca kedilerin vücudunda beslenme imkânı bulamayan iç parazitler, kedilerin vücudundan dışarı atılan besinlerin büyük bir kısmını emerek yaşamlarını devam ettirebilirler. Bu durum kedinin ciddi şekilde zayıflamasına neden olmakta ve ölüm riski yaratabilmektedir. Ancak erken teşhis ve tedavi ile çoğu kedi iç parazitten etkili şekilde kurtulabilmektedir.
4. Kediden İnsana İç Parazit Bulaşır mı?
Kedilerden insanlara bazı parazitlerin bulaşma riski bulunmaktadır. Bu durum kısmi olarak doğrudur. Kedi tırmığı hastalığı olarak bilinen hastalık aslında bir bakımdan kedi kıl kurdu nedeniyle meydana gelmektedir. Yine bazı giardia türlerinin insanlara bulaşma riski bulunmaktadır. Ancak bu durum genel anlamda yaygın değildir.
Kedi İç Paraziti Nasıl Geçer?
Kedide iç parazit oluştuğundan şüpheleniyorsanız ya da veteriner hekiminiz kesin tanı koyduysa kedi iç paraziti geçmesi için gerekli tedaviyi uygulamanız gerekecektir. Veteriner hekimler kedilere oral yolla alınan ilaçlar verebilirler. Bazı durumlarda veteriner hekiminiz eğer gerek görürse kediye iğne yaparak tedavi uygulayabilir. Bu noktada önemle üzerinde durulması gereken kısım ise kedilerin düzenli olarak aşılanmalarıdır. Düzenli olarak aşısı yapılmayan kedilerin iç parazit kapma ihtimali oldukça yüksektir.
Kedilerde En Yaygın İç Parazit Türleri Nelerdir?
Kedilerde en yaygın görülen ve sıklıkla karşılaşılan iç parazit türleri şunlardır:
- Toksoplazma: Toksoplazma, kedilerin dışkısıyla bulaşabilen bir protozoan parazittir ve insanlar için de bir tehlike oluşturabilir.
- Giardia: Giardia, kedilerin bağırsağında enfeksiyon oluşturan bir protozoan parazittir ve ishal, kusma gibi sindirim sorunlarına yol açabilir.
- Tenya (kedi tenyası): Tenya, kedilerin bağırsaklarına yerleşen ve uzun segmentler halinde yaşayan solucanlardır. Kedi dışkısında tenya parçaları görülebilir.
Kedilerde İç Parazite Karşı Alınacak Önlemler Nelerdir?
Kedilerin vücudunda iç parazit oluşmasını engellemek için alınacak önlemler şunlardır:
- Kedilerin aşılarının düzenli olarak yapılmasına dikkat edilmelidir.
- Kedi sahipleri tarafından düzenli olarak kullanılacak olan iç parazit ilaçları da oldukça etkili olmaktadırlar.
- Evcil hayvanların dışarıya çıkartılmamasına dikkat edilmelidir. Eğer dışarıya çıkartılacaklarsa başka hayvanlarla temastan kaçınılmalıdır.
- Kedilerin yaşadıkları alanın temiz olmasına dikkat edilmelidir.
Kedilerde İç Parazit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kedilerde iç parazit tedavisi için öncelikle veteriner hekim kontrolü gereklidir. Veteriner hekimler kedide iç parazit olduğunu düşündüklerinde çeşitli testler yaparak kesin tanıyı koyacaklardır. Gerekli tespitlerin ardından veteriner hekimler kedilere özel ilaçlar yazarlar. Bu noktada önemle üzerinde durulması gereken kısım ise tedavinin başlamasıdır. Eğer tedavi geç başlarsa kedi ciddi şekilde zayıflayabilir ve hayatını kaybedebilir.