Kedilerde kusma, kedilerin midelerindeki bir şeyden rahatsız olduğu zaman gerçekleşir. Daha hafif bir sebebi olabileceği gibi, hayati tehlike arz eden bir durumun da belirtisi olabilir. Bu yüzden kediniz kusmaya başladığı andan itibaren dikkatli olmalı ve durumu kontrol altına almaya çalışmalısınız.
Kedilerin Kusma Nedenleri
Kedilerin kusmasının birçok nedeni olabilir. Bu nedenlerin bazıları kediniz için tehlikeli olabilir. Ancak bazı durumlarda kedinizin sadece mide rahatsızlığı yaşamış olması nedeniyle kusması söz konusudur. Bu nedenle kediniz kusmaya başladığında, öncelikle durumun ciddiyetini değerlendirmelisiniz. Kedilerde kusma nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- En yaygın nedenlerden biri yedikleri yiyeceklerdir. Kediniz bir şey yedikten sonra, özellikle de fazla miktarda yediyse, aşırı yemekten dolayı kusabilir.
- Kediler dünyayı çoğunlukla ağızlarıyla keşfettikleri için, bazen yedek parçalarına ihtiyaç duyabilirler. Bu durumda iç parazitler, kedilerde kusmanın bir diğer yaygın nedenidir.
- Kedinizde bir sağlık sorunu varsa bu da kusmasına neden olabilir. Örneğin; karaciğer veya pankreas rahatsızlıkları, böbrek hastalıkları, yüksek ateş, hipertiroidizm ve hatta bazı kanser türleri kedilerde kusma sebebi olabilir.
- Kusmaya neden olabilecek bir başka faktör de stres ve anksiyetedir. Taşınma, yeni bir evde yalnız kalma, tatile gidilmesi ve kısırlaştırma işlemi sonrasında kedilerde stres meydana gelebilir.
- Kedinizin kustuğu nesne bir oyuncak veya başka bir yabancı cisimse, bu durum bağırsak tıkanıklığına işaret edebilir.
- Aşırı tüy yutma, özellikle uzun tüylü ırklarda sık rastlanılan bir durumdur. Tüyler yutulduktan sonra kedinin midesinde birikerek mide tüylüğü oluşturur. Tüy kıvrımları bazen kedinin midesini tahriş edebilir ve bu da kusmaya neden olabilir.
- Kedilerde kusmanın bir diğer nedeni ham maddesi olan mısır ve buğday gibi tahılların sindirilememesidir. Bazı kedilerin sindirim sistemleri mama içerisindeki tahılları sindiremeyebilir ve bu durum kusmaya yol açabilir.
Kusma Durumunda Yapılması Gerekenler
Kediniz kusuyorsa ilk yapmanız gereken, onun huzursuz hissetmesine neden olmayacak şekilde yanına gidip durumunu kontrol etmektir. Eğer kediniz aşırı üzgün veya stresliyse sakinleşmesine yardımcı olmalısınız.
Kusmanın ardından ilk saat içerisinde kedinize yiyecek veya içecek vermekten kaçınmalısınız. Kustuktan hemen sonra yemek veya su vermek mideyi daha da zorlayabilir. Ancak su vermekte dikkatli olmalısınız; eğer kediniz su içmeyi reddediyorsa onu susuz bırakmamalısınız. Kendi kabınızdan su içmezse, kedi için özel olarak satılan tuzlu ya da şekersiz sularla su ihtiyacını gidermesine yardımcı olabilirsiniz.
Kedinin Kustuğu Maddeyi Kontrol Edin
Kedinizin sağlığını kontrol etmenin en kolay yollarından biri de kustuğu maddeleri incelemektir. Bu sayede kedinizin midesinin hangi duruma maruz kaldığı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Eğer kediniz mama kustuysa, mamasını bir süre azaltmayı düşünebilirsiniz. Ayrıca kustuğu mamada kullanılmış olan tahılların sindirilemediğini düşünüyorsanız; tahılsız kedi maması kullanmayı deneyebilirsiniz.
Genellikle safra ile kusan kediler, sabah kahvaltısını atlamış gibi görünürler. Bu durum açlıktan kaynaklandığı için endişelenecek bir durum yoktur; ancak devam ediyorsa veteriner hekime danışmalısınız.
Kan içeren kusmuk; yaşam için tehlikeli anlamına gelebilir. Eğer kediniz kan kusuyorsa, vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurmalısınız.
Tüy yumağı olan kustuğu tüy yumağıysa; endişelenmenize gerek yoktur. Tüy yumağını düzenli aralıklarla temizlemesine yardım etmek için taramaya özen gösterebilirsiniz.
Veteriner Kontrolü
Yukarıda bahsedilen durumların dışında kedinizin sürekli kusması ve/veya başka semptomlar göstermesi halinde veteriner hekime başvurmanız önemlidir; çünkü bu durum daha ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir.
Veteriner hekim, fiziki muayene sonrasında kedinizin sağlığı hakkında daha net bilgiler verebilir. Gerekli gördüğü takdirde kan tahlili ve idrar analizi yapabilir. Bunun yanında röntgen çekimi ile özel görüntüleme yöntemlerine başvurarak kedinizin iç sağlık durumu hakkında detaylı bilgi edinilebilir.
Kedilerde Kusma ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Kedim niçin kusuyor?
Kedilerin kusmasının birçok nedeni olabilir; bunlar arasında aşırı yemiş olması, parazit, stres, mide rahatsızlığı veya daha ciddi sağlık sorunları yer alır.
Kusmanın ardından ne zaman veteriner hekime başvurmalıyım?
Eğer kediniz tek seferlik ve mama ya da safra yüzünden oluyorsa endişelenmenize gerek yoktur. Ancak devam eden kusmalar, kan içeren kusmuk, halsizlik, ishal gibi semptomlar varsa veterinerinize danışmalısınız.
Kusma ile birlikte iştahsızlık ve halsizlik varsa bu ne anlama gelir?
Kedinizin vücudunun normal işlevlerinden uzaklaştığının ve muhtemelen ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabileceğinin göstergesi olabilir. Bu durum böbrek hastalığı, karaciğer problemleri veya enfeksiyon gibi rahatsızlıklarla ilgili olabilir. Kesin teşhis için veteriner hekime başvurulmalıdır.