Kedim Kusuyor: Kedilerde Kusma Nedenleri ve Yapılması Gerekenler

Kedilerin kusmaları, mama, mekan, içindekileri çıkaramadıkları bir durum ya da sağlık problemi nedeniyle görülebilir. “Kedim kusuyor ne yapmalıyım?” sorusunun cevabı kedinizin kusma nedenine göre değişir. Eğer kediniz sık sık kusuyorsa veteriner hekiminize başvurmanız gerekir.

Kedilerde kusma, kedinin mide içeriğini kasların güçlü bir şekilde kasılması ile dışarıya atması olarak tanımlanır. Kedilerde kusma, kedilerin sağlığını tehdit eden bir durum olabilir. Bu nedenle kediniz kusuyorsa dikkat etmeniz gereken birçok detay var demektir.

Kedi Kusmasının Nedenleri Nedir?

Kedinizin kusmaya başlamasının birçok farklı nedeni olabilir. Kedilerde kusmanın en yaygın nedeni aşırı yemek yeme ya da hızlı yemektir. Bu durum kedinin kısıtlanmış bir süre içerisinde fazla gıda alması veya açlık döneminden sonra çok fazla gıda tüketmesi ile gerçekleşir.

Kusmaya neden olabilecek diğer yaygın nedenler şunları içerir:

  • Yabancı cisim
  • İntermittent Pankreatit
  • Gıda intoleransı
  • Gıda alerjisi
  • Viral enfeksiyonlar
  • Bakteriyel enfeksiyonlar
  • Parazitler
  • Toksinlere maruz kalma
  • Taşlar ve Kristaller

Aşırı Yemek Yeme

Kedinizin midesinin fazla genişlemesine ve basıncın oluşmasına neden olan aşırı yemek yeme durumu, kedinizin kusmasına neden olabilir. Bu durum özellikle çok fazla mama verdiğiniz veya aşırı açlıkla doygunluğa ulaştığında gerçekleşir.

Yabancı Cisim

Kediniz bir oyuncak, düğme, lastik parçası, plastik ya da herhangi bir madde yutmuşsa bu durum içeriğin sindirim sistemi boyunca ilerleyememesine ve dolayısıyla kusmaya neden olur.

Pankreatit

Kedilerde pankreatit, pankreasın iltihaplanmasıdır. İntermittent pankreatit olarak da bilinen pankreatit, kedilerde kusmanın ve iştahsızlığın en yaygın nedenlerinden biridir.

Gıda İntoleransı ve Alerjisi

Kedinizin sindirim sistemi, tükettikleri gıdalardaki bazı bileşenlerine tolerans göstermiyor olabilir. Bu durum kedinizin midesinin tahriş olmasına neden olur. Kedilerde gıda alerjisi ise bağışıklık sisteminin gıdada bulunan proteinleri zararlı olarak algılayıp tepki vermesi ile oluşur. Gıda alerjisi olan kedilerde kusmanın yanı sıra kaşıntı, ciltte kızarıklık ve kabuk oluşumu gibi semptomlar da görülebilir.

Viral Enfeksiyonlar

Kedilerde vakit geçirip edindikleri viral enfeksiyon hastalıkları (kedi panleukopenia gibi) hem ciddi sağlık problemlerine neden olabilir hem de kusmayı tetikleyebilir.

Bakteriyel Enfeksiyonlar

Kedilerin sindirim sistemlerinde meydana gelen bakteriyel enfeksiyonlar, kedilerde kusmaya neden olan irritasyona yol açabilir. Bakteriyel enfeksiyonlar ayrıca ishal gibi semptomlarla da kendini gösterebilir.

Parazitler

Kedilerin bağırsaklarında bulunan parazitler de hem besin emilimini bozup hem de zehirli atıkları dışarıya çıkardıkları için kusmaya neden olabilir. Kedilerde görülen bağırsak parazitleri arasında kancalı kurtlar, tenyalar ve pireler bulunur.

Toksinlere Maruz Kalma

Kediniz evdeki bitkilerden, ilaçlardan veya kimyasallardan herhangi birını yutarak toksine maruz kalmış olabilir. Toksik maddeye maruz kalındığında vücut kendisini korumak amacı ile kusmayı tetikleyebilir.

Taşlar ve Kristaller

Kedilerin mesanelerinde oluşan idrar taşları ve kristalleri de kusmaya neden olabilir. Bu taşların oluşmasının nedeni genellikle yetersiz su tüketimidir.

Kedi Kusmasına Ne İyi Gelir?

Eğer kediniz hızlı yemeye bağlı kusuyorsa mama kabını yükseltmek veya yemeğini yavaşlatıcı kaselerden beslenmesini sağlamak iyi gelebilir. Kedinizin yediği mamanın kalitesiz olduğunu düşünüyorsanız daha kaliteli bir mama ile beslemeyi düşünebilirsiniz. Bunun yanı sıra kedilerde hairball yani kıl topağı oluşumuna bağlı kusma varsa kıl topağının parçalanmasına yardımcı olması için yağ bazlı takviyeler kullanabilirsiniz.

Fakat kediniz sürekli veya çok sık aralıklarla kusuyorsa veteriner hekiminize başvurmanız gerekir. Kedinizin kronik olarak kusması ciddi bir sağlık probleminin habercisi olabilir.

Kedi Kustuğu Zaman Ne Yapmalıyım?

Kedinizin kustuğu zaman yapmanız gereken bazı temel şeyler vardır:

  • Kediniz hızlı yemeye bağlı olarak kustuyorsa mama kabını yükseltin ya da yavaş yemek için özel olarak üretilen kedi kaselerinden kullanmasını sağlayın.
  • Kediniz toksik bir maddeye maruz kaldığını düşünüyorsanız derhal veteriner hekiminize başvurun.
  • Kedinizin kustuğu maddenin ne olduğunu anlamaya çalışın ve bunu veteriner hekiminize gösterin.
  • Kusmanın ardında yatabilen potansiyel ciddi sağlık sorunları olduğundan veteriner hekiminize başvurun.
  • Kusmadan sonra kedinizi 1-2 saat beslemeyin ve ardından hafif bir öğün verebilirsiniz. Ancak veteriner hekiminiz farklı bir öneride bulunabilir.
  • Kusma devam ediyorsa ve veteriner hekiminize gitme imkanınız yoksa bulunduğunuz bölgede bir veteriner klinik veya hastaneye başvurun.
  • Kusmadan sonra kedinizi gözlemleyin; halsizlik, iştahsızlık, susuzluk veya ateş gibi belirtiler varsa veteriner hekiminize danışın.

Kedi Kustuktan Sonra Nasıl Beslenmeli?

Kediniz kustuktan sonra onun midesini rahatlatmaya çalışmalısınız. Bunun için ilk olarak kedinizi birkaç saat beslemeyerek midesine dinlenme fırsatı verebilirsiniz. Daha sonra ona hafif bir öğün verebilirsiniz. Bu porsiyon miktarını azaltarak daha sık beslemek şeklinde de olabilir.

Kediniz eğer kuru mama tüketiyorsa ıslatılmış kuru mama ya da mokka tarzı yaş mama verebilirsiniz. Pembe dondurma tarzı besinlerde kedilerin midesini rahatlatmaya yardımcı olabilir. Su vermeyi kesinlikle ihmal etmeyin ve kedinizin su içmesini sağlayın. Su içmiyorsa suya çiğ et koyarak onun su içmesini teşvik edebilirsiniz.

Scroll to Top