Vahşi doğada hayvanlar hasta olduklarında kendilerini geri çekip bir köşeye uzanarak dinlenirler ve daha sonra da bulantı geldikçe kusarak vücutlarındaki zararlı maddeleri dışarı atmaya çalışırlar. Bu yüzden kedilerde kusma çok yaygın bir durumdur. Kedinizin kusması durumunda öncelikle onun doğada nasıl davrandığını göz önünde bulundurmalısınız. Eğer kediniz vahşi doğada olduğu gibi dinleniyor ve herhangi bir aktivitede bulunmuyorsa, kedinizi veterinere götürmelisiniz. Kedinizin hasta olma ihtimali çok yüksek.
Kedi Kusması Nedir?
Kusma, kedinin midesindeki içeriğin ağız yoluyla tersine doğru çıkmasıdır. Kedilerde kusma oldukça yaygındır ve birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir.
Kedilerde Kusmanın Nedenleri
Kusma, kedilerde mide veya bağırsak rahatsızlığının bir belirtisi olabilir. Kedinizin kusmasının nedenlerini inceleyelim:
- Aşırı yemekte kuvvetli bir itici güç olan distansiyondur.
- Kediniz çok fazla oyun oynadıktan sonra yemek yemeye çalışırsa bu durum aşırı yeme benzer ve kusmaya neden olabilir.
- Kediniz yemek yedikten sonra çok uzun süre oyun oynuyorsa bu da kusmaya neden olabilir. Yemek yedikten sonra en az 1 saat oyun oynamamaya çalışın.
- Kediniz çok fazla mama yiyor olabilir. Momayı kontrol edip kedinizin yaşına ve kilosuna uygun mama tüketip tüketmediğini kontrol edebilirsiniz.
- Kedinizin mamasını çok sık değiştirmek de kusmaya neden olabilir. Kediniz yeni mama ile tanıştığında eski mamanın tadını unutacaktır. Bu yüzden yeni bir mama vermeye karar verdiğinizde eski mamayı kademeli olarak keserek yeni mamayı yavaş yavaş kedinize vermelisiniz.
- Kedinizin kustuğu mama eğer kuru mamaysa fazla su içmediği için, eğer mouysa fazla su içtiği içindir. Bu yüzden kedinizin su alımını kontrol etmelisiniz.
- Kediler bazen sadece tadını sevdikleri için insan yiyeceklerini yemeye teşvik edilebilirler ama bu onlara zararlı olabilir.
- Stres, kedilerin kusmasına neden olan bir başka faktördür. Taşınma, evde yapılan değişiklikler, yeni bir ev arkadaşı, yalnız kalma, korkma ve hatta gündüz uykusundan aniden uyanıp akşam uykusunu kaçırmak bile stres nedenleri arasında sayılabilir.
- Parazitler de kedilerin kusmasına neden olabilir. Kedinizi düzenli olarak veteriner kontrolüne götürmelisiniz.
- Kusmaya neden olabilecek diğer bir faktör ise enfeksiyonlardır.
- Kediniz hasta olduğunda veya ağrı çektiğinde de kusabilir.
Kusma tek seferlik bir olaysa veya aşırı yemiş olabileceğini düşünüyorsanız fazla endişelenmenize gerek yoktur. Ancak kediniz birkaç saat arayla sürekli kusuyorsa bu durum daha ciddi bir sorunun işareti olabilir ve veteriner müdahalesi gerektirebilir.
Kedi Kusması Durumunda Ne Yapmalısınız?
Kediniz kusuyorsa ilk olarak sakin olmalısınız. Panik yaparsanız bu hem sizin hem de kediniz için iyi olmayacaktır.
Kedinizin hasta olduğunu düşünüyorsanız mutlaka veterinerinize danışın. Kedilerde kusma ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabilir, bu yüzden veteriner kontrolü önemlidir.
Eğer kediniz zehirli bir madde tükettiyse acil veteriner müdahalesi gerekmektedir. Kedinizin zehirli bir şey yediğinden şüpheleniyorsanız derhal veterinerinize başvurun.
Kedinizin hasta olduğuna karar verirseniz veteriner kontrolüne götürün ve evde tedavi etmeye çalışmayın.
Uzun vadede kedinizin sağlığını korumak için düzenli veteriner kontrollerine götürün, aşılarını yaptırın ve parazit önleyici ilaçlar kullanın.
Kedi Kusmasından Sonra Ne Yapmalıyım?
Kediniz kusmaya başladıktan sonra yapmanız gerekenler şunlardır:
- Kedinizin hasta olduğundan şüpheleniyorsanız mutlaka veterinerinize danışın.
- Eğer kediniz zehirli bir madde tükettikten şüpheleniyorsanız derhal veterinerinize başvurun.
- Kedinizin rahat hissetmesini sağlayın ve dinlenmesine izin verin.
- Kusmaktan sonra kedinizin ağzını suyla çalkalayabilirsiniz fakat bu işlemi çok abartmamaya çalışın çünkü kediler su yudumlamayı sevmezler ve sizinle daha fazla iletişim kurmak isteyebilirler.
- Kedinizin hasta olduğunu düşünüyorsanız ve veterinerinize götürüyorsanız mutlaka aç kalsın, kusmuğa gıda eklemek tehlikeli olabilir.
- Eğer kedinizin mamasını sık sık değiştiriyorsanız değiştirme sıklığınızı azaltın ve kademeli olarak mama değişimi yapmaya çalışın.
- Yemek yedikten sonra oyun oynamamaya özen gösterin, en az 1 saat bekleyin.
- Kedinize aşırı yemesine neden olacak kadar büyük porsiyonlar vermeyin. Kedinize kaç gram mama vermeniz gerektiğini öğrenmek için veterinerinize danışabilirsiniz.
Tüm bunlara rağmen kediniz kusmaya devam ediyorsa mutlaka veteriner hekiminize başvurun.
Kedi Kususunu Nasıl Temizlemeliyim?
Kedilerin kusmaları genellikle yiyecek parçaları, sıvı ve bazen de saf su içerir. Kusan kedilerin bulunduğu yerleri temizlerken aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
- Eldiven Giyin: Kedinize zarar vermemek ve kendinizi korumak için latex veya vinil eldiven giyin.
- Kusmuğu Alın: Eğer yüzey üzerinde kusmuğa dokunabiliyorsanız bir kaşık veya spatula kullanarak kusmuğu alın. Yüzeye daha fazla zarar vermemek için nazik olmaya çalışın.
- Temizleme Maddesi Kullanın: Yüzeyi temizlemek için uygun bir temizleme maddesi kullanın. Çoğu halı ve yüzey için bulaşık deterjanı ve su karışımı işe yarayabilir. Deterjanı suyla karıştırarak köpüklü bir solüsyon oluşturun.
- Yüzeyi Temizleyin: Hazırladığınız temizlik solüsyonunu bir bez veya süngerle yüzeye uygulayın. Nazikçe ovun ve temizleme maddesinin yüzeye iyice nüfuz etmesini sağlayın.
- Durulayın: Temizlik solüsyonunu yüzeyden çıkarmak için temiz suyla durulayın. Bez veya süngeri temiz suyla ıslatıp yüzeyi tekrar silerek temizlik maddesinin kalıntısını giderin.
- Kurulayın: Yüzeyi mümkünse havayla kurutun veya bir havlu ile kurulayarak nemi alın. Bu, yüzeyin daha fazla zarar görmesini önlemeye yardımcı olur.
Kusmuğunüz varsa yüzeyi iyice temizlemeye özen gösterin çünkü kedilerin kusmaları bazen asidik özellikler taşıyabilir ve bu da yüzeylerin zamanla zarar görmesine neden olabilir.