Kedinin Tırmalaması Kuduz Yapar mı? Yapınca Ne Yapmalı?

Kediler meraklı hayvanlardır. O yüzden her zaman çevrelerinde olup bitene ilgi duyarlar. Bazen de tırmalayarak ya da ısırarak oyun oynamaya çalıştıkları insanlara çok yaklaşmış olabilirler. Bu durumlarda bazı insanlarda korku yaratabilir. Özellikle bir kedinin tırmalaması kuduz yapar mı gibi sorular akılları meşgul edebilir. Bu konuda net bilgiye sahip olmak gerekir. Çünkü gerek duyulursa hızlı bir şekilde müdahale edilmelidir.

Öncelikle bir kedinin tırmalamasının ya da ısırmasının kuduz yapmadığını söylemek gerekir. Tırmalama ya da ısırılma durumunda kuduz riski yoktur ancak bu riskli bir durumla karşılaşmadıkları anlamına gelmez. Bunu daha iyi anlayabilmek için öncelikle kuduzun ne olduğuna ve nasıl bulaştığına bakmak gerekir.

Kuduz Nedir?

Kuduz, genellikle hayvanlar aracılığıyla insanlara bulaşan ve merkezi sinir sistemini etkileyen bir virüs hastalığıdır. Kuduzu Rhabdoviridae ailesine mensup Lyssavirus adlı bir virüs meydana getirir. Kuduz virüsü, enfekte bir hayvanın salyalarında yoğun olarak bulunur. Virüs bu salyalarına temas eden yaralara ya da doğrudan temas halinde sağlıklı bir hayvana bulaşabilir. En sık bulaşma yolu, kuduz hayvanın ısırması ya da tırmalamasıdır.

Kuduz, erken dönemde teşhis edilip tedavi olursa ölümcül değildir. Fakat tedavi edilmediği taktirde ölümcül bir hastalıktır. Her yıl dünyada yaklaşık 60 bin kişi kuduz nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu nedenle kuduzun yaygın olduğu bölgelerde özellikle hayvanlarla temasta dikkatli olunması ve gerekli aşıların zamanında yapılması önemlidir.

Kedinin Tırmalaması Kuduz Yapar Mı?

Kedinin tırmalaması kuduz yapar mı sorusunun yanıtı, eğer kedide kuduz varsa ve uykulu bir dönem değilse evet olabilir. Ancak bu durum genel olarak sık karşılaşılan bir durum değildir. Özellikle ev kedileri arasında yaygın değildir.

Tırmalama ya da ısırılma durumunda öncelikle kedinin nereden geldiğine bakmak gerekir. Eğer sokaktan gelmiş ya da daha önce tanımadığınız bir kediyle oynamışsanız ve bu kedi riskli bir bölgede yaşıyorsa önlem almakta fayda vardır. Çünkü tanımadığınız ve nereden geldiğini bilmediğiniz hayvanlar enfekte olma riski taşır.

Yine de bir kedinin tırmalamasının ya da ısırmasının her zaman kuduz anlamına gelmediği akılda tutulmalıdır. Genelde kedi tırmalamaları ve ısırmaları sonrasında kuduz riski yoktur. Ancak tedbirli olmakta ve dikkat etmekte fayda vardır.

Kedinin Tırmalaması Sonrasında Yapılması Gerekenler

Eğer bir kedi tarafından tırmalandıysanız ya da ısırıldıysanız öncelikle sakin olmanız önemlidir. Panik yapmak durumu daha da kötü hale getirebilir. Ardından tırmalanan ya da ısırılan bölgeyi sabunlu suyla iyice yıkamak gerekir. Bu, olası virüs bulaşma riskini azaltmaya yardımcı olacaktır.

Yıkama işlemi sonrasında yara varsa üzerine yara antiseptiği sürülmesi ve yaranın hava almasını sağlayacak şekilde örtülmesi önemlidir. Enfeksiyon riskini azaltmak için yaranın temiz tutulması gerekmektedir. Ayrıca tırmalama ya da ısırıktan sonra en az 14 gün boyunca gözlem altında kalınmalıdır. Bu süre zarfında ateş, baş ağrısı, iştahsızlık, mide bulantısı, karın ağrısı, kusma, ajitasyon, sinirlilik, anksiyete, uyku bozukluğu ve uyuşukluk gibi kuduz belirtilerinin herhangi birinin görülmesi durumunda derhal doktora başvurulması gerekir.

Bebeklere Kedi Tırmalaması

Eğer bebeklere kedi tırmalaması söz konusuysa yine aynı önlemleri almak gerekir. Öncelikle bebeğin tırmalanan ya da ısırılan yerini sabunlu suyla yıkayıp ardından yara antiseptiği ile temizlenmesi önemlidir. Bebeğin bağışıklık sistemi henüz tam olarak gelişmediği için enfeksiyon riskine karşı daha hassas olabilir. Bu nedenle yaranın temiz tutulması ve bebeğin sağlıklı bir şekilde iyileşmesi için dikkat edilmesi gerekir.

Scroll to Top