Kombucha çayı, çok sayıda faydalı probiyotik bakteriyi içeren ve sağlık açısından oldukça faydalı olan bir içecektir. Ancak, kombucha çayı, yüksek miktarda şeker ve kafein içermesi nedeniyle bazı yan etkilere de neden olabilir. Eğer bu çayı dengeli bir şekilde tüketmezseniz ya da bu çaya karşı vücudunuz hassassa yan etkilerini yaşayabilirsiniz. Peki, kombucha çayının yan etkileri nelerdir? Kombucha çayı faydaları neler? Kombucha çayı nasıl yapılır? Hepsi ve daha fazlası için makalemizi okuyun.
Kombucha Çayı Nedir?
Kombucha, siyah veya yeşil çaydan oluşan fermente bir içecektir. Genellikle kefir gibi şişelenmiş olarak satılan bu çayın içinde bakteri, maya ve asit bulunur. Kombucha çayı faydaları arasında sindirimi kolaylaştırması, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve kansere karşı koruması yer alır. Aynı zamanda kombucha, vücuttaki iltihapları azaltarak, karaciğer fonksiyonlarını düzenlemeye de yardımcı olur. Kombucha çayı çeşitleri arasında; ananas, mango, limonata, ahududu ve limon gibi meyve aromalı kombucha çeşitleri yer alır.
Kombucha Çayının Faydaları Nelerdir?
Kombucha çayı, bol miktarda probiyotik içerdiğinden sindirim sistemini düzenler. Aynı zamanda karaciğerin detoksifikasyonuna yardımcı olarak, vücuttaki iltihapları azaltır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Kombucha çayı faydaları arasında ruh hali ve enerji seviyelerini iyileştirmesi de yer alır. Kombucha çayı vitamin ve mineral açısından zengin olduğundan cilt sağlığını da destekler. Son olarak kombucha çayı kan şekerini dengelemeye de yardımcıdır.
Kombucha Çayının Zararlı Etkileri Nelerdir?
Kombucha çayı fazla tüketildiğinde bazı zararlı etkilere neden olabilir. Özellikle yüksek miktarda şeker ve kafein içeren bu çayın aşırı tüketimi mide bulantısı, kusma ve baş ağrısına yol açabilir. Ayrıca kombucha çayı hamileler ve emzirenler tarafından da tüketilmemelidir.
Kombucha Çayının Potansiyel Yan Etkileri
Fermente bir içecek olan kombuchanın potansiyel yan etkileri arasında bulantı, kusma ve baş ağrısı yer alır. Bunun yanı sıra kombucha çayının içinde bulunan yüksek miktarda şeker ve kafein nedeniyle kalp atışını hızlandırır ve tansiyonunuzu yükseltebilir.
Mide Bulantısı
Kombucha çayı içeriğindeki asidik bileşenlerden dolayı mide bulantısına neden olabilir. Mide bulantısına bağlı olarak aynı zamanda kusmaya da yol açabilir.
Baş Ağrısı
Kombucha çayında bulunan yüksek miktardaki histamin ve tiramin maddeleri baş ağrısına neden olabilir.
Mide Ekşimesi
Kombuchadaki organik asitler mide ekşimesine neden olabilir.
İshal
Fermente bir içecek olan kombucha çayı bağırsak florasını düzenleyerek, ishalin önlenmesine yardımcı olurken aşırı tüketildiğinde de bağırsakları tahriş eder ve ishale yol açabilir.
Hazımsızlık
Kombuchadaki organik asitler hazımsızlığa neden olabilir.
Kombucha Çayı Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Kombucha çayı birçok hastalığa iyi gelmektedir. Bu hastalıklar arasında sindirim sorunları, şeker hastalığı, tansiyon sorunu, kalp rahatsızlıkları, obezite ve kanser yer alır. Ayrıca kombucha çayı gut hastalığına da iyi gelir.
Kombucha Çayını Kimler İçmemeli?
Kombucha çayı hamileler ve emzirenler tarafından tüketilmemelidir. Bunun yanı sıra otoimmün hastalığı veya demir eksikliği olanlar tarafından da tüketilmemelidir.
Kombucha Çayı Nasıl Yapılır?
Kombucha çayı yapmak için öncelikle malzemeleri hazırlamanız gerekmektedir. Kombucha çayı malzemeleri arasında; 500 ml su, 1 yemek kaşığı şeker, 1 adet poşet bitki veya siyah çay ve 100 ml kadar hazır kombucha çayı yer alır. Öncelikle su kaynatılır ve şeker eklenir. Ardından poşet çay eklenerek 15 dakika kadar demlenmesi beklenir. Daha sonra soğuması için bekletilir ve içinde hazır kombuchanın bulunduğu kavanoza eklenir. Kavanoz üzerine gazlı bez kapatılır ve 21 – 28 derece arasında 7 gün kadar bekletilir. Süre dolduğunda içeriği süzüp, bir başka kavanoza aktarılır.