Köpek dünyadaki en güzel varlıklardan birisidir. Bir aileye katılmayı en çok hak eden hayvanlardan birisidir. Aile içerisinde 1 tane köpek olması yeterli olmaz bazen. Aile içerisinde 1 tane köpek olması yeterli olmaz bazen. Bir köpeğin tüm ihtiyaçlarını karşılamak ve ona bir ömür boyu bakmak, onu sahiplenmeden önce düşünülmesi gereken konulardır. Bu nedenle ailelerin bir köpeği sahiplenmeden önce onun bakımı hakkında bilgi sahibi olmaları gerekir.
Köpek bakımı hakkında bilmeniz gerekenlar şu şekilde sıralanabilir;
Köpek Bakımı Nasıl Yapılır?
1. Aşılama ve Veteriner Kontrolleri
Köpek aşıları yapıldığında yaygın olarak görülen hastalıklara karşı koruma sağlar. Bu nedenle köpek bakımı konusunda veteriner hekim’e gözükmesi önemlidir. Aşı takvimi ırka ve türe göre değişiklik gösterir. Köpeğin aşılanması için veteriner kliniğine düzenli olarak gitmek gereklidir. İlk aşılamanın yapılması için yavru köpeklerin 6-8 haftalık olması beklenir. Bundan sonraki aşamalarının düzenli yapılması da önemi taşıyor. Aşılamanın tek seferlik bir işlem olmadığını, belli aralıklarla veteriner kliniğine gitmeyi gerektirdiğini unutmamak gerekiyor. Aşı takvimi tamamlanan köpekler, birçok virüs ve bakteriden korunmuş olur.
Aşılama ile koruma sağlansa da veteriner kontrolleri ile köpeğin sağlığı hakkında daha detaylı bilgi edinilebilir. Veteriner kontrolleri sırasında ağız içi, göz, kulak ve cilt kontrolleri yapılır. Ayrıca veteriner hekim kan tahlili isteyerek iç ve dış parazit durumu hakkında bilgi edinebilir. Köpeğin tüm kontrollerinin yapılması ve gerekli ilaçlarının zamanında verilmesi, onun uzun süre sağlıklı yaşamasını sağlar.
2. Yavru Köpek Bakımı
Köpek bakımının en önemli aşamalarından birisi de yavru dönemidir. Yavru iken doğru bir şekilde bakım yapan ailelerin, köpekleri daha sağlıklı ve mutlu olur. Yavru köpek bakımı konusunda dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir;
Köpek Yavrusu Ne Zaman Sahiplenmeli?
Köpek sahiplenme kararını veren ailelerin, bu konuda dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Özellikle de yavru sahiplenirken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Köpek yavrusu sahiplenme konusunda en çok merak edilen konuların başında ise “Köpek yavrusu ne zaman sahiplenmeli?” sorusu geliyor. Bu sorunun cevabı hem köpek hem de onu sahiplenen aile için önemlidir.
Köpek yavrusu sahiplenme konusunda dikkat edilmesi gereken ilk husus, onun fiziksel ve psikolojik olarak yeterli olgunluğa erişmesidir. Fiziksel yeterlilik genellikle 6-8 haftalık olduğunda sağlanır. Bu dönemden önce anneden ayrılan köpek yavruları, çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşabilir. 6-8 haftalık köpek yavruları genellikle beslenme ve tuvalet ihtiyaçlarını annelerinden öğrenmiş olurlar. Aynı zamanda sosyalleşmeleri için yeterli süreye de sahip olmuş olurlar.
Psikolojik olarak olgunlaşmaları için daha uzun süre beklemek gerekir. Bir köpek yavrusunun duygusal olarak olgunlaşması genellikle 12-16 haftalık olduğu dönemlere denk gelir. Bu dönemlerde sahiplenilen yavrular, çeşitli duygusal bozukluklarla karşılaşma ihtimali daha düşük olur.
Köpek Yavrusu Hangi İsimleri Tanır?
Köpek yavrusu sahiplenildiğinde ona bir isim verilmesi gerekir. Köpeğin ismi ne olursa olsun, doğru bir eğitim ile verilen ismi tanır hale gelir. Onun ismi ile çağrıldığında başını kaldırıp, verdiği tepki isminin anlamlı olduğu gösterir.
Köpek Yavrusu Hangi Eğitimi Almalı?
Özellikle evde yalnız kalan köpekler, ayrılık kaygısı gibi çeşitli duygusal bozukluklarla karşılaşabilir. Bunu engellemek için ona temel itaat eğitimi gibi çeşitli eğitimlerin verilmesi gerekir.
Köpek Yavrusu Ne İle Beslenmeli?
Onu beslemek için tercih edilen ürünlerin gerekli tüm vitamin ve mineral içeriğine sahip olması gerekir. Ayrıca onun ırkına, yaşına ve kilosuna uygun olan mamayı tercih etmek de önemlidir.
3. Temizlik ve Kişisel Bakım
Köpeklerin temizliği ve kişisel bakımı, onların sağlığı açısından önemlidir. Köpek bakımı dahil her konuda temiz olması gerektiği unutulmamalıdır. Öyle ki onun temiz olmaması, evin içinde çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşılmasına neden olabilir. Bu nedenle onun bakımına dikkat eden aileler, çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşmaz.
Özellikle evde yaşayan köpeklerin kişisel bakımlarına dikkat edilmesi gerekir. Çünkü sokakta yaşayanlar, doğal yolla kendi bakımlarını yapar. Evde kalan köpekler ise gün içerisinde çeşitli pisliklerin üzerine yatmadıkları için kendi bakımlarını yapamazlar. Bu nedenle onların bakımları aile tarafından yapılmalıdır.
Köpek Tüyleri Nasıl Olmalı?
Köpek tüylerinin her zaman pırıl pırıl parlaması gerekir. Onun tüycüklerinin parlak ve sağlıklı olabilmesi için ona düzenli olarak banyo yaptırmak gerekir. Banyo yaptırmak için tercih edilen şampuanların özel köpek şampuanı olması önemlidir. İnsan şampuanı ile banyo yaptırmak onun cildine zarar verebilir.
Banyo sırasında tarama yaparak onun tüylerinin düğümlenmesini engellemek de önemlidir. Onun tüylerini her zaman parlak ve sağlıklı tutmak gerekir.
Kulak ve Diş Bakımı Nasıl Olmalı?
Köpek kulakları, onun en önemli duyularından birisidir. Eğer onun kulak temizliğine yeteri kadar dikkat edilmez ise çeşitli işitme sorunları ile karşılaşılabilir.Köpek kulakları, ona en önemli duyulardan birisidir.Onun kulakları enfeksiyonlardan koruyacak şekilde temiz olmalıdır.Kulak kiri özel pamuklu çubuklar ile temizlenebilir.Kulak temizliği düzenli olarak yapılmalıdır.Kulak temizliği için özel solüsyonlar tercih edilebilir.Köpeğin kulağı çok derin olmaması gerekir.Eğer ona çok derin saplanır ise kulak zarına zarar verebilir.Temizlik sırasında kulak zarının bütünlüğünün korunmasına dikkat edilmelidir.
Köpeğin Dişleri Nasıl Temizlenir?
Köpek dişleri de onun diğer önemli duyularından birisidir. Köpeğin dişlerine ve diş etlerine gereken özen gösterilmez ise çeşitli ağız ve diş sağlığı sorunları ile karşılaşılabilir. Bu nedenle onun dişlerine düzenli olarak bakım yapılması gerekir.
Ona diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak, diş bakımının en önemli aşamasıdır. Ona diş fırçası ve özel köpek diş macunu ile düzenli olarak diş fırçalarsanız diş eti iltihabı riskini azaltmış olursunuz. Diş macununun insan diş macunlarından farklı olduğunu unutmayınız.Diş macununun insan diş macunlarından farklı olduğunu unutmayınız.Diş macunu insan diş macunlarından farklı olmalıdır.Diş fırçası olarak sert kıllı olanlar tercih edilebilir.Diş macunu ise özel köpek diş macunu ile aynı olmalıdır.
4. Yiyecek ve İçecek Kabı Bakımı
Özellikle evde kalan köpekler, yiyecek ve içecek kabı hijyenine dikkat edilmez ise çeşitli enfeksiyon hastalıkları ile karşılaşabilirler.
Köpeğin Yiyecek Kabı Nasıl Temizlenir?
Ona yiyecek ve içecek kabı alırken, temizliğinin kolay olması önemlidir. Paslanmaz çelikten üretilen kaplar tercih edildiğinde daha kolay bir şekilde temizlenir.
Yiyecek ve İçecek Kabı Hijyeni Neden Önemli?
Kapların hijyenik olmaması durumunda ona enfeksiyon hastalığı bulaşabilir.Aynı zamanda kapların dibinde oluşan pisliklerden dolayı onun midesine yabancı bir madde girmiş olur.
5. Egzersiz ve Sosyalleşme
Köpekler, doğası gereği oldukça hareketli olan hayvanlardır. Onun hareketsiz kalması çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşmasına neden olabilir. Bu nedenle onun düzenli bir şekilde egzersiz yapması önemlidir.
Köpeğin Egzersiz İhtiyacı Ne Kadar Olmalı?
Onun egzersiz ihtiyacı, yaşına ve ırkına göre değişiklik gösterir. Genellikle yavru köpeklerin daha az yürütülmesi gerekirken, yetişkinlerin daha fazla egzersize ihtiyaçları vardır.
Köpeğin Egzersiz İhtiyacı Nasıl Karşılanır?
Onun egzersiz ihtiyacını karşılamak için her gün birlikte yürüyüşe çıkmanız gerekir.Yürüyüş dışında birlikte oyunlar oynamak da onun egzersiz ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur.Kampanyalar sayesinde onun egzersiz ihtiyacını sizde karşılayabilirsiniz.Egzersiz sırasında hava şartlarına dikkat edilmelidir.Sıcak havalarda yürüyüşe çıkarmamak, onun sıcak çarpmasına uğramasını engeller.Soğuk kış günlerinde de dikkatli olunmalıdır.Bazı ırkların egzersiz ihtiyaçları diğerlerine göre daha fazladır.Bu nedenle onun ırkına uygun hareket etmelisiniz.Egzersiz ihtiyacı karşılanmayan köpekler, depresyon gibi çeşitli duygusal bozukluklarla karşılaşabilir.Onun egzersiz ihtiyacı karşılandığında daha mutlu bir şekilde yaşamını sürdürür.Onun egzersiz ihtiyacını birlikte yürüyüşe çıkarak karşılayabilirsiniz.
6. Beslenme
Köpeğin bakımı hakkında bilmeniz gerekenler arasında beslenme de yer alır. Onun beslenmesi; yaşına, kilosuna, aktivite düzeyine ve sağlık durumuna göre belirlenir.
Köpeğe Ne Tür Mama Verilir?
Sahiplerinin ona vereceği mamayı seçerken onun ihtiyaçlarına uygun olup olmadığını kontrol etmeleri gerekir.Mamanın seçiminde onun yaşı da önemlidir.Bazı mamalar yalnızca yetişkin köpeklere hitap ederken,bazıları ise yavru köpeklere yönelik olarak hazırlanmıştır.
Köpeğe Ne Sıklıkla Mama Verilir?
Onun kaç aylık olduğuna bağlı olarak mama verme sıklığı değişiklik gösterir.Yavru köpeklere günde 3-4 kez mama vermek gerekirken, yetişkinlere günde 1-2 kez mama verilmesi yeterlidir.Bazı ırklar sık beslenmeyi tercih edebilir.Bu nedenle onun ırkına uygun hareket etmek de önemlidir.
7. Parazit Tedavileri
Köpeğin bakımının en önemli aşamalarından birisi de parazit tedavisidir. Onun parazitlere karşı koruma tedbirlerinin alınması gerekir.Yavru köpeklere ilk 15-20 günlük hayattan itibaren iç parazit aşısı yapılmaya başlanır.Bu aşının etkinliği için belirli aralıklarla tekrarlanması da önemlidir.Dış parazitler içinse karıncalarının ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde iç parazit aşısı yapılmalıdır.
8. Beslenme
Köpeğin bakımı hakkında bilmeniz gerekenler arasında beslenme de yer alır. Onun beslenmesi; yaşına, kilosuna, aktivite düzeyine ve sağlık durumuna göre belirlenir.
Köpeğe Ne Tür Mama Verilir?
Sahiplerinin ona vereceği mamayı seçerken onun ihtiyaçlarına uygun olup olmadığını kontrol etmeleri gerekir.Mamanın seçiminde onun yaşı da önemlidir.Bazı mamalar yalnızca yetişkin köpeklere hitap ederken,bazıları ise yavru köpeklere yönelik olarak hazırlanmıştır.
Köpeğe Ne Sıklıkla Mama Verilir?
Onun kaç aylık olduğuna bağlı olarak mama verme sıklığı değişiklik gösterir.Yavru köpeklere günde 3-4 kez mama vermek gerekirken, yetişkinlere günde 1-2 kez mama verilmesi yeterlidir.Bazı ırklar sık beslenmeyi tercih edebilir.Bu nedenle onun ırkına uygun hareket etmek de önemlidir.
9. Davranışsal İhtiyaçlar
Köpekler, her ne kadar evde yalnız kalsalar da düzenli olarak eğilmeleri gerekir.Davranışsal ihtiyaçların karşılanması için onlara eğitim verilmesi önemlidir.Aynı zamanda birlikte oyun oynayarak eğitim ihtiyaçlarını da karşılayabilirsiniz.Eğitim için birlikte vakit geçirmeniz gerekir.Yavruların daha az eğitime ihtiyacı vardır.Bazı ırkların diğerlerine göre daha fazla eğitime ihtiyacı olabilir.Ayrıca ona eğitim verirken kullanılan malzemelerinde kaliteli olması önemlidir.Kötü kalitede olan eğitim malzemeleri onun cildine zarar verebilir.Aynı zamanda çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşmasına neden olabilir.Eğitim sırasında kullanacağınız oyuncakların kaliteli olmasına özen gösterin.Eğitim sırasında kullanacağınız oyuncakların kaliteli olmasına özen gösterin.Hafif plastikten üretilen oyuncaklar tercih edilebilir.Bazı oyuncakların kauçuk içeriği olabilir.Bu oyuncaklar onun dişlerine zarar verebilir.Eğer ona kauçuk içeriği olan oyuncaklardan almış isenzyerin kauçuk içeriği olabilir.Bu oyuncaklar onun dişlerine zarar verebilir.Bazı oyuncakların içerisine ödül maması yerleştirebilirsiniz.Bu şekilde onun daha çok oynamasını sağlayabilirsiniz.Ayrıca ona eğitim verirken kullanılan malzemelerinde kaliteli olması önemlidir.
10. Uyku Düzeni
Köpekler gün içerisinde oldukça fazla uyurlar.Duyma yetileri oldukça gelişmiş olduğu için gece uyumaya başladıklarında sabaha kadar neredeyse hiç uyumazlar.Gündüz ise oldukça hareketli oldukları için gün içerisinde çok fazla uyurlar.Onların uyuması için rahat bir ortam hazırlanması gerekir.Uyumaları için alanlarının sessiz ve karanlık olması önemlidir.Ayrıca onun rahat uyuması için yumuşak yere yatması da önemlidir.