Köpek çipi, veteriner hekimler tarafından mikro iğneyle köpeğin vücuduna subkutan olarak yerleştirilen, geri dönüşümlü bir kimyasal plastik kapsül içindeki 12 haneli kod numarasından oluşan bir elektronik tanı kartıdır. Mikro çip kodu okunduğunda kayıtlı köpeğin tüm bilgileri bu kod sayesinde bulunabilmektedir. Köpek çipi, köpeğin kaybolması durumunda köpeğe ait bilgilerin ve sahibinin iletişim numarasının kolayca bulunabilmesi için veteriner hekimler tarafından yerleştirilen bir tanı kartı olarak düşünülebilir.
Çip takılması veteriner hekimler tarafından yapılmaktadır. Uygulama sırasında herhangi bir anestezi ya da ağrı hissedilmemektedir. Bunun nedeni mikro çipin bir iğne ucundan daha ince bir yapıya sahip olmasıdır. Çip takıldıktan sonra uzun süre kullanılabilmesi için köpeğin bakımının yapılması gerekmektedir.
Köpek Çipinin Faydaları Nelerdir?
Köpek çipinin birçok faydası bulunmaktadır. Bu faydalardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Avrupa ülkelerinde ve birçok ülkede sokak hayvanlarının takip edilebilmesi için aşı kayıt sistemlerinin oluşturulması nedeniyle çip hayvan sağlığı ve güvenliği açısından önemlidir.
- Köpeklerin birbirine karıştırıldığı ya da kimlik karmaşasının yaşandığı durumlarda mikro çip sayesinde bu sorun ortadan kalkabilmektedir.
- Köpek çipi sayesinde köpeğin gerçek sahibi kolayca bulunabilmektedir.
- Günümüzde birçok barınak ve kurtarma organizasyonu, çipsiz hayvan kabul etmemektedir. Bu nedenle sahiplenme sürecinde mikro çip büyük bir öneme sahiptir.
- Kaybolan bir köpeği bulduğunuzda, çipsiz bir hayvan olmadığından emin olunana kadar sahiplendirme süreci uzayabilmektedir.
- Çip, köpeğin geçmişte hangi bakımevlerinde kaldığını ve hangi aşıların yapılması gerektiğini takip edebilmesi açısından önemlidir.
- Aşı kayıt sisteminin takip edilebilmesi için çip büyük önem taşımaktadır.
Köpeklere Çip Takılması Zorunlu mu?
Köpek çipi takılması Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de bazı şehirlerde sokak hayvanlarının takip edilebilmesi için aşı kayıt sisteminin oluşturulması nedeniyle zorunlu hale getirilmiştir.
Ayrıca bazı barınaklar ve kurtarma organizasyonları da sahiplenme sırasında mikro çip zorunluluğu getirmektedir.
Köpek Çipi Takılması Yasal mı?
Gerek Avrupa ülkelerinde gerekse Türkiye’de mikro çip takılması yasal olarak zorunlu değildir. Ancak bazı belediyeler, sokak hayvanlarının takip edilebilmesi için aşı kayıt sisteminin oluşturulmasını sağlayabilmek adına çip takılmasını zorunlu hale getirmiştir.
Birçok barınak ve kurtarma organizasyonu da sahiplenme sürecinde köpek çipini zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle çip, hem veteriner hekimler tarafından konulacak tanılar hem de geçmişte bulunduğu yerler hakkında bilgi alabilmesi açısından önemlidir.
Köpek Çipi Kimlere Takılır?
Köpek çipi öncelikle sokak hayvanları için tasarlanmıştır ancak isteyen herkesin kendi köpeğine mikro çip taktırması da mümkündür. Ayrıca köpek sahiplenmek isteyen kişilerin de, barınak ya da kurtarma organizasyonlarından sahiplendirdikleri hayvanlara mikro çip taktırmaları beklenmektedir.