Köpek eğitimi, köpek sahiplerinin en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. Özellikle ilk kez köpek sahibi olanlar, “Köpek eğitimi nasıl olmalı?”, “Köpek eğitimi için ne yapmak gerekir?” ve “Köpek eğitimi ne zaman başlamalı?” gibi başlıklar altında toplayabileceğimiz köpek eğitimi ile ilgili sık sık aklımıza takılan sorulara cevap bulmak istiyoruz. Biz de bu konuda sizlere faydalı olabilecek bir içerik hazırlamak istedik. Köpek eğitimi ile ilgili en önemli detayları, püf noktaları ve eğitimde dikkat edilmesi gerekenleri derledik.
Köpek Eğitimi Nasıl Olmalı?
Köpek eğitimi, köpeğinizin doğru davranışları öğrenmesi ve istenmeyen davranışları azaltması açısından son derece önemlidir. Bu nedenle köpek eğitiminin uzman bir eğitmen tarafından yapılması önemlidir. Ancak köpek sahibi olarak sizlerin de evde kendi başınıza köpek eğitiminin bazı kısımlarını yapabilmeniz mümkün. Bu noktada profesyonel bir eğitmenin verdiği eğitime sadık kalmanız yeterlidir.
Temel itaat eğitimi, sosyalizasyon, tuvalet eğitimi, yalnız kalma korkusu ve diğer korkuların üstesinden gelmek gibi konular köpek eğitiminin en temel başlıkları arasında yer alır. Bu konularda köpeğinizin doğru davranışlar sergilemesi için ona tekrar tekrar öğreterek eğitmeniz gerekir. Bu noktada sabırlı olmanız ve köpeğinize zaman tanımanız önemlidir. Köpek eğitiminde cezadan çok ödül sisteminin kullanılması son derece kritik bir rol oynamaktadır. İlk etapta ödül olarak kullanabileceğiniz çeşitli yiyecekleri köpeğinizin ulaşabileceği bir yerde saklamanız onu doğru davranış sergilediğinde hızla ödüllendirmenizi kolaylaştırır. Köpeğiniz ile vakit geçirirken zaman zaman ona çeşitli ikramlarda bulunarak onun sizden hoşnut olmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede birlikte geçirdiğiniz zaman daha eğlenceli bir hal alırken, onun eğitimine de katkı sağlamış olursunuz.
Köpek eğitimi, sürekli tekrar gerektiren bir süreçtir. Bu nedenle günlük hayatınızın bir parçası haline gelmesi gereken bir eğitim sürecidir. Bunun için günde ortalama 30 dakikalık bir zamanı köpeğiniz ile birlikte ayırmanız yeterlidir.
Köpek Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Köpek eğitiminde dikkat edilmesi gerekenler başlığı altında tavsiye edebileceğimiz 4 önemli maddeyi şu şekilde sıralayabiliriz:
1. Köpeğinizle Vakit Geçirin
Köpekler, onların istek ve ihtiyaçlarını anlayabilen insanlara hizmet etmek için programlanmış hayvanlardır. Dolayısıyla bir köpeğin en temel ihtiyacı onunla vakit geçiren birine sahip olmaktır. Özellikle çocukların olduğu ailelerde bu durum daha da önem kazanır. Çünkü çocuklar genellikle yetişkinlerden daha az sorumluluk alabilir ve bu nedenle daha fazla köpek korkusu yaşarlar. Bu durum da pek çok ailenin köpek almasını engeller. Oysa ki doğru ve sorumlu ebeveynler, çocuklarının köpeklerle vakit geçirmelerine izin vererek hem onların korkularını azaltabilir hem de bir aile olarak birlikte daha fazla zaman geçirerek sorumluluk almayı öğrenmelerini sağlayabilirler.
2. Pozitif Yöntemleri Kullanın
Köpek eğitiminde cezadan çok ödül yönteminin kullanılması son derece önemlidir. Agresyon ve korku temelli eğitimler yerine pozitif pekiştirme metodunu kullanan okulları tercih etmenizi tavsiye ederiz. Bu okullar, köpeğinizin olumlu davranışlarını ödüllendirerek ve olumsuz davranışlarını görmezden gelerek çalışır. Bu yöntemler sayesinde köpeğiniz öğrenirken keyif alır ve aranızdaki bağı da güçlendirir.
3. Sabırlı Olun
Köpeklerin eğitim süreci, bazen sahiplerini hayal kırıklığına uğratacak kadar uzun olabilir. Özellikle bazı ırkların diğerlerine göre daha yavaş öğrenebildiğini unutmamanız gerekir. Bu nedenle köpeğiniz ile birlikte vakit geçirirken sabırlı olmanız ve ona öğrenme fırsatı vermeniz son derece önemlidir.
4. Eğitim İçin Uygun Süreç Belirleyin
Köpeklerin dikkat süresi genellikle kısa olduğu için uzun süreli eğitimler hem onların bıkmasına neden olur hem de öğrendikleri bilgiyi zamanla unutmalarına yol açar. Bu nedenle gün içinde 10 dakikalık seanslar halinde eğitim vermeniz yeterlidir. Özellikle köpeğiniz yeni bir bilgi öğreniyorsa, bu bilgiyi pekiştirmek için gün içinde ona birkaç kez daha eğitim vermeniz gerekebilir.
Köpek Eğitiminde Püf Noktalar
Köpek eğitiminde püf noktalar başlığı altında aşağıdaki tavsiyelere dikkat ederek onun eğitimine katkı sağlayabilirsiniz:
1. Sosyalleşmesine Yardımcı Olun
Köpeğinizin sosyalleşmesi sadece onun sakin ve uyumlu bir köpek olmasını sağlamaz aynı zamanda gün içinde birlikte yapabileceğiniz pek çok aktiviteyi de beraber yaşamanızı sağlar. Onun sosyalleşmesine yardımcı olmak için ilk önce çevresindeki insanlara ve diğer hayvanlara alıştırmalısınız. Bu süreçte ona sahip olmanın getirdiği sorumlulukları öğretmeyi de unutmayın.
2. Onun Duygularını Anlayın
Onun hissettiklerini anlamak için özel bir şey yapmanıza gerek yoktur. Sadece onunla vakit geçirmeniz ve temel ihtiyaçlarını karşıladığınızda zaten onun sizden beklediği her şeyi yapmış olacaksınız.
3. Yeni Bilgiler Öğretin
Onun yeni bilgiler öğrenmesini sağlamak için her seferinde farklı trickler denemenize gerek yoktur. Temel itaat eğitimi ile birlikte onun yeni trickler öğrenmesini de sağlayabilirsiniz. Bunun için ilk önce “otur”, “bekle” ve “gel” gibi temel itaat eğitimi konularına odaklanmalısınız. Bu eğitimleri tamamladıktan sonra ona “yuvarlan”, “ver”, “dön” gibi trickler öğreterek onun yeni bilgiler öğrenmesini sağlayabilirsiniz.
4. Onun Doğal Davranışlarını Engellemeyin
Bazı davranışlarının onun doğal içgüdüleri doğrultusunda sergilediğini unutmayın. Örneğin onun koklama alışkanlığı, çevresindeki dünyayı anlamasını sağlar. Bu nedenle onun bu doğal davranışını engellemeye çalışmayın.
5. Tuvalet Eğitimini Ertelemeyin
Tüm yavru köpeklerde tuvalet kazalarının yaşanması normaldir. Ancak bu kazaların yaşanması korkutmaktan çok, yavru köpeğinize tuvaletini nereye yapması gerektiğini öğretmeye odaklanmalısınız.
Köpek Eğitimi Ne Zaman Başlamalı?
Köpek eğitimine ne zaman başlanacağı konusu, her köpek sahibi tarafından merak edilen bir konudur. Özellikle ilk kez köpek sahibi olan kişiler, “Köpek eğitimi ne zaman başlar?” sorusuna sıklıkla karşılaşırlar.
Köpek eğitiminin başlaması için kesin bir yaş aralığı bulunmamaktadır. Köpeğinizin karakteri, yetiştiği çevre ve sosyalleşmesi gibi faktörler onun eğitim sürecini belirler.
Genel olarak temel itaat eğitiminin 8 haftalıkken başladığını söyleyebiliriz. Bu yaştaki bir yavru köpeğin dikkat süresi oldukça kısa olduğu için onunla uzun süre eğitim almanız mümkün olmayacaktır.