Köpekler, insanlara en yakın evcil hayvanlardır ve iletişim kurmanın birçok farklı yolunu bulmuşlardır. Barkodaki veriler kullanılarak dünyada en çok satan köpek rehber kitaplarından biri olan Köpekler Kitabı’nın yazarlarından psikolog ve köpek davranış uzmanı Stanley Coren, köpek havlaması seslerinin anlamlarını ortaya koyduğu bir yazıyı psikolog ve köpek davranış uzmanı Adnan Tokuç için kaleme aldı.
Stanley Coren, Köpekler Kitabı’nda yer alan çalışmasında, farklı havlama seslerini analiz ederek bunların anlamlarını çözmeye çalıştı. Uzun yıllar köpeklerin sesleri ve bunların anlamları üzerine çalışan Coren’in analizlerine göre bir köpeğin havlaması, temel olarak onun kimliini, hislerini ve çevresini tanımlayan bir ses kodu gibidir.
Bazı testler sonucunda köpeklerin ürettikleri seslerin ton, hız, uzunluk ve tekrar sayısı gibi kriterlere göre sınıflandırmasının yapılabilmesi mümkündür. Bu sınıflandırmaya göre:
- Tek bir kısa havlama: Bu genelde “Merhaba” anlamına gelir.
- Üst üste üç veya daha fazla havlama: Bu genelde çok büyük bir heyecan veya coşku anlamına gelir.
- Kısa ve kesik havlamalar: Bu tür havlamaları sıklıkla avcı köpeklerde görürüz. Onlar avlarının peşindeyken ya da bir şey bulduklarında bu sesleri çıkarırlar. Bu tür sesler genelde “Benim! Hızlı! Şimdi!” anlamına gelir.
- Uzun ve tek havlama: Bu genelde bir tehlikenin yaklaştığını haber verir.
- Hırıltılı ve boğuk sesler: Bu tip sesler genelde içgüdüsel olarak çıkarılır. Köpeğin oyuna çok ihtiyacı olduğunu veya çok heyecanlandığını gösterir.
- Sürekli ve monoton havlama: Bu tip havlamalar genelde uzun süre yalnız kalan köpeklerde görülür. Aşırı üzüntü, sıkıntı ve yalnızlık hissederler.
- Havlama yerine ses çıkaramama: Bu durum genelde hasta olan veya yaşlı köpeklerde görülür. Köpeğin sağlığıyla ilgili mutlaka veterinere danışılmalıdır.
Stanley Coren, bu analizlerin tümünün bilimsel çalışmalara dayandığını ve birçok ülkeden farklı kültürlere ait köpeklerle yapılan ortak çalışmaların sonuçlarını içerdiğini belirtiyor. Çalışmalar doğrultusunda tüm dünyadaki insanların bir köpeğin havlamasının anlamını doğru tahmin edebildiği ortaya çıkıyor.
Köpek Havlaması Nasıl Durdurulur?
Köpeğinizin aşırı havlaması komşuları rahatsız edecek kadar yoğun olabilir. Bu durumlarda onun havlamasını durdurmak için bazı teknikler deneyebilirsiniz:
- İlk olarak onun neden havladığını anlayıp bu nedeni ortadan kaldırmalısınız.
- Oyun oynamak, köpeğinizin enerjisini atması için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir.
- Onu eğitmek, gereksiz havlamaların önüne geçebilir.
- Evde yalnız bırakmamak de bu konuda önemli bir faktördür.
Bu teknikleri uygulayarak köpeğinizin aşırı havlamasını kontrol altına alabilirsiniz. Ancak bazı durumlarda veteriner hekiminize danışmadan hareket etmemelisiniz.