Köpekler, hissettikleri her şeyi ve çevrelerindeki her şeyi köpek havlaması ile ifade eder. Bir köpeği anlamanın en kolay yolu onun havlamasını dinlemektir. Eğer bir köpek havlamıyorsa muhtemelen hiçbir şey hissetmiyor ve hiçbir şey düşünmüyor demektir. Köpeklerin havlaması anne karnından itibaren başlar. Bazı köpekler doğdukları andan itibaren bazen de 3 haftalıktan sonra havlamaya başlar ve bu durum hayatlarının sonuna kadar devam eder. Köpekler ortalama günde 20 kez havlar ve bunun 15-20 saniye arası sürer. Ancak bazı durumlarda bu sayı 30-40 kez havlamaya kadar çıkabilir.
Köpekler, çevresel etmenlere bağlı olarak günün her saatinde havlayabilir. Genellikle gündüz vakitlerinde havlama daha sık görülürken, gece saatlerinde ise daha az sayıda havlama gerçekleşir. Köpeklerin gece havlaması, genellikle doğal içgüdülerinden kaynaklanır ve pek çok köpek sahibi tarafından sık karşılaşılan bir durumdur. Ancak bazı durumlarda bu içgüdü kontrol edilemez bir hale gelir ve köpeğin sürekli olarak havlamasına neden olur. Bu durum, köpeğin hem zihinsel hem de fiziksel olarak yorgun olması gerektiği halde yorgun olmaması anlamına gelir.
Köpekler Neden Havlar?
Köpeklerin pek çok farklı nedenle havladığı bilinir. Bu nedenler arasında tehdit algısı, uyarılma, yabancı bir nesne ya da varlığın varlığı, oyun isteği, yalnızlık hissi, can sıkıntısı, koruma içgüdüsü, anne içgüdüsü gibi etmenler yer alır. Bazen ise sadece sahibi tarafından çağrılan köpeğin geri cevap vermesi için havlaması beklenir. Bu gibi durumlarda köpeklerin neden havladığını anlamak oldukça önemlidir. Çünkü bu sayede köpeğin doğru bir şekilde yönlendirilmesi mümkün olur.
Tehdit ve Tehdit Algısı
Köpekler, hissettikleri her şeyi ve çevrelerindeki her şeyi ifade etmek için havlarlar. Özellikle kendileri ve aileleri için hissettikleri tehdit, tehlike ve tehdit algısında köpekler havlamayı tercih ederler. Tehdit algılandığında anlık olarak verilen bu tepkiler, bazen kontrol edilemez bir hale gelir. Tehdit ve tehlikenin algılanması özellikle küçük ırk köpeklerde büyük ırk köpeklere göre daha sıklıkla yaşanır.
Uyarılma
Çocuklar okula gidince, ebeveynler işe ya da evden uzaklaşınca ya da akşam misafir geldiğinde köpekler genellikle uyarılır ve havlarlar. Bu durum, köpeğin sosyal bir varlık olarak hissetmeye ve hissettirmeye ihtiyacı olduğunun da bir göstergesidir.
Yabancı nesne veya varlığın varlığı
Köpekler, kendilerinden uzaklaşan aile üyelerini ya da evin yakınlarından geçen yabancı kişileri gördüklerinde içeride ve dışarıda olmak üzere iki farklı şekilde havlarlar.
Oyun isteği
Köpekler oyun isteklerini göstermek için de havlarlar. Özellikle yavru köpekler, arkadaşlarıyla oynamak istediklerinde sıklıkla duyulan bu sesleri çıkarırlar.
Yalnızlık hissi
Köpekler yalnız kaldıklarında içgüdüsel olarak koruma görevlerini bıraktıkları için üzülür ve havlayarak bunu dışavurumlarını yaparlar.
Can sıkıntısı
Köpekler, birlikte vakit geçirecek birini ya da yapacak bir şeyi olmadığı zamanlarda canları sıkıldığı için de havlarlar.
Koruma içgüdüsü
Köpeklerin en belirgin özelliklerinden biri de koruma içgüdüleridir. Bu içgüdü sayesinde hem kendileri hem de sahipleri korunur. Köpekler, kendileri için önemli olan insanları korumak amacıyla hem onları hem de kendilerini tehlikeye atabilecek her türlü nesneyi korumak için havlarlar.
Anne içgüdüsü
Köpek anneleri, yavruları her bağımsız hareket ettiklerinde ya da her dışarı çıktıklarında hem onları korumak hem de annelik görevlerini yerine getirebilmek için havaalarak tepki verirler.
Sahibi tarafından çağrılan köpeğin geri cevap vermesi için havlaması
Bazı durumlarda sadece sahibi tarafından çağrılan bir köpeğin geri cevap vermesi için havlaması beklenir. Bu durum genellikle tecrübeli köpek sahipleri tarafından kontrol edilir.
Köpeklerde Havlama Davranışı Nasıl Kontrol Edilir?
Köpeklerin havlama davranışını kontrol etmek için öncelikle onun gereksiz yere havladığından emin olunmalıdır. Eğer köpek gereksiz yere havlıyorsa aşağıdaki yöntemler ile bu davranışı kontrol edilebilir:
- Gereksiz yere havladığında ona doğru bir şekilde yönlendirme yapılması
- Onun yeterli egzersizi yaptığından emin olunması
- Bazı durumlarda ağızlık kullanımının tercih edilebileceği
- Evin düzenlenmesinin değiştirilebileceği
- Dikkatini başka bir şeye yönlendirmesinin sağlanabileceği
- Kendisine düşünebileceği bir nesne verilebileceği gibi çeşitli yöntemlerle köpeğin gereksiz yere havlaması kontrol altına alınabilir.
Bu yöntemlerin uygulanabilmesi için öncelikle köpeğin ve sahibi olan kişinin iyi bir ilişki içerisinde olması gerekir. Ayrıca gerekli olan vakit ve sabrın da ayrılması önemlidir.