Kusma, köpeklerin midelerindeki yiyecekleri kasılmalarla ağız yoluyla dışarı atmasıdır. Köpekler sağlıklı olduklarında bile kusabilir. Köpeklerde kusmanın birçok nedeni vardır ve bu durum geçici olabileceği gibi ciddi bir sağlık sorununun da habercisi olabilir. Evcil köpeğinizin sık sık kusması, ona vereceğiniz ödül mamalarını etkileyebilir. Bu yüzden onun için en uygun olan mama seçimini yapmalısınız.
Köpeklerde Kusma Nedir?
Kusma, köpeğin mide içeriğini ağız yoluyla dışarı atmasıdır. Köpekler sağlıklı olduklarında bile kusabilir. Köpeklerde kusmanın birçok nedeni vardır ve bu durum geçici olabileceği gibi ciddi bir sağlık sorununun da habercisi olabilir.
Genellikle köpeklerde kusma durumu, köpek mamasını çok hızlı yemeleri, bozuk yiyeceklere ulaşmaları veya aşırı miktarda yiyeceğe ulaşmaları gibi basit nedenlerden kaynaklanır. Fakat köpeğiniz sürekli kusuyorsa bu bir iç hastalık belirtisi olabilir. Bu nedenle veteriner hekiminizle iletişime geçmeniz önemlidir.
Köpeklerde Kusmanın Belirtileri
Köpeklerde kusma belirtileri genel olarak şunlardır:
- Ağız yoluyla mide içeriğinin dışarı atılması
- Tekrarlayan kusma
- Kusmaktan sonra rahatsızlığın geçmesi
- Kusmaktan sonra mama isteği
- Kusmaktan önceki saatlerde yemek istememek
- Kusmanın sıvı olması
- Kusmukta kan görülmesi
- Şiddetli salya akması
- Çiğnenmemiş yemek parçaları
- Bağırsak kurtları
- Geceden sabaha kusma
Kusma nedeniyle köpeğinizin vücudu sıvı kaybedebilir. Bu nedenle köpeğinizin su kabının sürekli dolu olduğundan emin olun. Köpeğiniz su içmiyorsa, su içmesini sağlamak için onu yavaş yavaş suya götürün. Eğer su içmeyi kabul etmiyorsa, veteriner hekiminize başvurun.
Köpekler Neden Kusar?
Köpeklerin kusmasının birçok nedeni olabilir. Bunlar arasında:
- Aşırı yemekten dolayı mideyi zorlamak
- Mide veya bağırsak tahrişi
- Gıda alerjisi
- Zehirli bitki, ilaç veya yiyecek tüketimi
- Bakteri veya virüs enfeksiyonu
- Yabancı cisim yutma
- Seyahat sebebiyle oluşan araç tutması
- Stres veya kaygı
- Mide genişlemesi
Günlük aktiviteleri sırasında köpeğinizin sürekli olarak toprak, taş veya ot gibi yabancı maddeleri ağız yoluyla alıyor olması da sürekli olarak kusmasına neden olabilir.
Köpeklerde Kusma Rengi Ne Anlama Gelir?
Köpeklerde kusma rengi de veteriner hekimler tarafından değerlendirilir. Köpeğinizin hasta olup olmadığına karar vermek için sadece kusma rengine bakmak yeterli olmayabilir. Köpeklerde kusmanın rengi şu şekildedir:
- Pembe: Pembe renk köpeğin sindirim sisteminin üst kısmında yer alan mide veya on iki parmak bağırsağında bir tahriş olduğu anlamına gelir.
- Turuncu: Turuncu renk köpeğin safra içerikli bir kusma yaptığı anlamına gelir. Bu durum genellikle köpeğin uzun süre bir şey yememesi durumunda gerçekleşir.
- Yeşil: Yeşil renk, köpeğinizin daha önce tükettiği çim veya ot sebebiyle oluşur. Eğer çim yemesi nedeniyle oluştuğunu düşünüyorsanız durum normaldir. Ancak çim yemesi başka bir hastalığın belirtisi de olabilir.
Köpeklerde Kusma Teşhisi ve Tedavisi
Köpeğinizde kusma varsa öncelikle veteriner hekiminize başvurmalısınız. Veteriner hekimi, köpeğinizin kusmasının sebebini bulmak için fiziksel muayene yapacak, köpeğinizin tıbbi geçmişini dinleyecek ve gerekli testleri uygulayacaktır. Bu testler;
- Kusmanın sebebine göre tam kan sayımı, elektrolit seviyelerine bakılması ve karaciğer fonksiyon testleri yapılması
- İdrar tahlili ve idrar çökeltisi
- Dışkı muayenesi
- Röntgen çekimi (Yabancı cisim varlığını belirlemek için)
- Ultrason/batın muayenesi
- Kan alınıp kanda bulunan antijen yani zararlı maddelerin tespit edilmesi
- Ağız yoluyla köpeğin midesine ulaşan bir kamera yardımıyla (endoskopi) midede ve yemek borusunda hasar olup olmadığını kontrol etmek
Kusmanın tedavisi, altta yatan nedene bağlı olarak değişir. Eğer köpeğinizin kusmasının nedeni yediği mamadan dolayı oluşan bir alerji ise veteriner hekim farklı bir gıda denemenizi önerecektir. Köpeğiniz zehirli bir madde tükettikten sonra kusuyorsa veteriner hekiminiz aşırı zehrin kana karışmasını önlemek için köpeğinize kömür verebilir ya da damar içi sıvı tedavisi uygulayabilir. Sürekli kusan ve sıvı kaybeden köpeklere damar içi sıvı tedavisi uygulanabilir. Ayrıca veteriner hekiminiz antibiyotik ve bulantı önleyici ilaçlar da verebilir.