Kurt Köpeğin Maskarası Olunca

Yazar: Efsane CAVCAK

Türü: Çocuk kitabı

Yayınevi: TÜBİTAK

Sayfa Sayısı: 62

ISBN: 978-605- TÜBİTAK 8027-5

Yazılış Tarihi: 2020


Elif’in kafasını kurtlar karıştırıyor. Çizgi film kahramanı olan Kurt Kocayı da çok seviyor. Peki bu Kurt Koca, Elif’i gerçek hayatta mutlu edebilecek mi? Görevi yine Elif’in hayal gücü üstlenecek gibi görünüyor.

Yazar Hakkında:

  • Efsane CAVCAK, İstanbul Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü’nden mezun oldu.
  • Halen çocuk ve yetişkinler için hikâye terapi çalışmaları yapıyor.
  • İlk öykü kitabı Kurt Köpeğin Maskarası Olunca, TÜBİTAK 2020 Çocuk Edebiyatı Yarışması’nda ödül aldı.
  • Ay Dede ve Diğer Ayaklı Gök Taşları isimli kitabı, 2021 Gökçe Hazer Çocuk Edebiyatı Ödülü’nü kazandı.
  • Efsane CAVCAK, öykülerinde hayal gücünü besleyen kelimeler seçmeye, okurlarını düşünmeye ve üretmeye yönlendirmeye özen gösteriyor.

Resimleyen Hakkında:

  • Büşra Ceylan, Hacettepe Üniversitesi Grafik Bölümü’nden mezun oldu.
  • Büşra Ceylan’ın resimlediği kitaplar TÜBİTAK’tan Gölge Yayınları’na kadar birçok yayınevinde yer alıyor.
  • Çalışmalarında genellikle suluboya ve dijital teknikleri bir arada kullanıyor.
  • Gökçe Hazer Çocuk Edebiyatı Ödülü 2021’de, Erdal Öz Çocuk Kitabı Ödülü 2022’de kendisine sunuldu.
  • Büşra Ceylan, “Çizgilerimle Hayallerimi Gerçekleştiriyorum” diyor.

Konu

Küçük bir kız çocuğu olan Elif’in kafasında birkaç sorunun yarattığı karışıklık var. Canı sıkıldığı için neler yapabileceğini düşünüyor ve aklında kurtlarla ilgili bir çizgi film olduğu için onları hatırlıyor. Sonra tekrar o kurtların maskarası olan köpeği hatırlıyor ve gülümsemeye başlıyor. Bu sefer de hatırladığı köpekle ilgili ona sorulan bir sorunun cevabını veremediği için kara kara düşünüyor. “Baksana” dediği dadının köpeği için “Bir şey değil” diyor ve “Her şey” diye düzeltip sonunda gülümsemeye başlıyor. Bu bölümdeki kararsızlık ve bölünmüşlük hissi kitabın genelinde de var. Elif’in kafasındaki soru işaretlerinin çözülmesi de hayal gücünün devreye girmesiyle oluyor. Her bölümün sonunda “Haydi Elif” diye başlayan ve Elif’in hayal gücüne hitap eden bölümlerin sayfaları oldukça renkli ve hareketli. Bu kısımlarda Elif’in kafasındaki karışıklıkların nasıl çözüldüğüne dair çizimler var ve bu çizimler kitabın ruhunu yansıtıyor. Elif’in hayal gücünün böylesine neşeli bir şekilde resmedilmesi, okuyucunun da kendi hayal gücünü canlandırmasını sağlayacak şekilde ilerliyor.

Elif

Kitabın başından sonuna kadar geçen süreçte Elif karakteri hep bir soru işaretiyle karşımıza geliyor. İlk sayfalarda gördüğümüz kadarıyla oldukça keyifli, neşeli ve gülen bir yüz ifadesine sahip ama kafasındaki karışıklıklar onu da etkilemiş ve arada sırada bu keyfin kaybolmasına neden olmuş. Sayfalar ilerledikçe bu karışıklıkların tek tek çözüldüğünü görüyoruz. Özellikle Elif’in hayal gücünün devreye girmesiyle beraber resimlerdeki o neşeli renk cümbüşü de Elif’in yüz ifadesine yansımış ve aradaki o soğukluğun kaybolmasını sağlamış. Okuyucu da Elif ile birlikte bu soru işaretlerinin giderilmesine şahit oluyor, dolayısıyla kendi kafasındaki karışıklıkların çözülmesine de tanıklık etmiş oluyor.

Ana Düşünce

Kafamızdaki soru işaretlerinin tek başına çözülmeyeceği, bunun için hayal gücünün devreye girmesi gerektiği düşüncesi kitabın ana düşüncesi gibi görünüyor. Her ne kadar Elif’in kafasındaki karışıklıklar tek tek çözülse de onun bu sorulara tek başına bir cevabı yok. Hayal gücünün devreye girmesiyle beraber kafasındaki bu karışıklıklar netleşiyor ve kendine olan güveni artıyor. Bu düşüncenin küçük yaş grubu için önemli olduğunu düşünüyorum çünkü çocuklar her ne kadar özgüven sahibi olarak yetiştirilse de zaman zaman kafalarındaki soru işaretlerinin giderilmesiyle beraber kendilerine daha çok güven duymaya ihtiyaçları olabilir. Dolayısıyla kitabın sonunda geçen hayal gücü vurgusu, hem hikayenin bitişini tatlandırıyor hem de okuyucuya başka bir pencereden bakma imkanı sunuyor.

Karekterler Arası İlişkiler

  • Elif ve annesi arasında sıcak bir ilişki var. Özellikle annesi Elif’in sorularına sabırla cevap veriyor.
  • Elif’in dadısı ile de oldukça samimi bir ilişkileri var. Yine sorularına cevap veren dadısı, köpek Charlie ile ilgili de Elif’e yönlendirici bilgiler veriyor.
  • Genel olarak Elif çevresindeki büyüklerden destek alıyor. Bu da onun soru işaretlerinin giderilmesinde önemli bir rol üstleniyor.

Kütüphanelerde Bulunması Gereken Özellikler

  • Kitap çocuklara hitap eden bir eser olduğu için kütüphanelerde çocuk edebiyatı bölümünde yer almalı.
  • TÜBİTAK gibi önemli bir yayınevinden çıkmış olması sebebiyle akademik çalışmalarda referans olarak gösterilebilir.
  • Özellikle ilkokul öncesi ve ilk okul çocuklarında hayal gücün önemini vurguladığından dolayı eğitim kurumlarının kütüphanelerinde yer almalı.
  • Çocuklara yönelik bir eser olduğundan dolayı sayfalarının yıpranması ihtimali göz önünde bulundurularak ciltli versiyonu tercih edilebilir.

Eserin Yazılış Amacı

  • Efsane CAVCAK’ın amacı, çocukları düşünmeye ve hayal etmeye yönlendirmek.
  • Yazar, “Çocukları düşünmeye yönlendiren kelimeler seçmeliyiz.” diyor.
  • TÜBİTAK’ın amacı da bilimin sevgisini çocuklara aşılamak olduğundan, bu eseri birlikte okumak keyif verici olabilir.

Kurt Köpeğin Maskarası Olunca

Resimleyen: Büşra CEYLAN

Scroll to Top