Kilo verme isteği ardında sağlıklı bir yaşam istek ve niyeti yatar. Mide bağlama ameliyatı; daha kaliteli bir hayat yaşamak, sağlıklı bir bedene sahip olmak, özgüveni yüksek bir birey olmak için gereklidir. Mide bağlama ameliyatı nedir, mideye ne yapılır, mide bağlama ameliyatı yan etkileri ve zararları nelerdir gibi sorular kafa karışıklığına neden olabilir. Mide bağlama ameliyatı hakkında detaylı bilgiye bu içeriğimizden ulaşabilirsiniz.
Mide Bağlama Ameliyatı Nedir?
Mide bağlama ameliyatı; obezite sorunun üstesinden gelmek isteyen bireylere uygulanan cerrahi bir işlemdir. Mideyi küçültmek ve daha az gıda tüketilmesine yardımcı olacak bir tüp oluşturmak amacıyla mideye silikon bir bant yerleştirilmesidir.
Obezite cerrahisi olarak da bilinen bu işlem midenin boyutunu küçülttüğü için bireylerin daha az yemek yemesine yardımcı olur. Tüp mide ameliyatı ile midenin üst kısmında küçük bir hacme sahip poş oluşturulur. Bu poş mideyi uyarmakta ve doygunluk hissinin daha çabuk oluşmasına yardımcı olmaktadır.
Mide bağlama ameliyatı laparoskopik yöntem ile gerçekleştirilebilmektedir. Kapalı yöntem olarak da bilinen bu teknik sayesinde hastalar daha çabuk iyileşmekte ve hastaneden kısa sürede taburcu olabilmektedir.
Mide Bağlama Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Mide bağlama ameliyatı genel anestezi altında yaklaşık olarak 1-2 saat süren bir cerrahi işlemdir. Ameliyat öncesi ve sonrası sürecinde hekim tarafından verilen talimatlara uyulması oldukça önemlidir. Laparoskopik yani kapalı yöntem ile yapılan mide bağlama ameliyatında göbek çevresinden 5 adet küçük kesiler yapılmaktadır.
Bu kesiler aracılığı ile karın boşluğuna gaz verilmektedir. Daha sonra mideye erişim sağlanarak midenin üst kısmına silikon mide bandı yerleştirilmektedir. Bu sayede midenin üst kısmı ile alt kısmı arasında dar bir alan oluşturulmakta ve midenin küçültülmesi sağlanmaktadır.
Mide bağlama işlemi oldukça kolay görünse de zorlu bir süreçtir. Ameliyat öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gereken çok fazla konu bulunmaktadır. Tüm bu süreçlerde mide bağlama ameliyatını gerçekleştiren hekimin tecrübesi ve yetkinliği büyük önem taşımaktadır.
Mide Bağlama Ameliyatı Kimlere Yapılır?
Obezite sorunu yaşayan ve kilo vermek isteyen bireylere mide bağlama ameliyatı önerilmektedir. Obezite; vücut kütle indeksinin (VKİ) 30’ün üzerinde olması şeklinde tanımlanmaktadır. Zayıflamak isteyen ancak diyet ve spor ile kilo veremeyen bireyler için de mide bağlama işlemi uygulanabilir.
Mide bağlama işlemi 18 yaşından büyük tüm bireylere yapılabilmektedir. Ancak ergenlik dönemini tamamlamış ve fiziksel olgunluğa ulaşmış bireylere bu işlemin yapılması daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Tüm bunların yanı sıra mide bağlama ameliyatının güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için bireyin sağlık açısından uygun olması gerekir.
Mide Bağlama Ameliyatı Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Kilo verme isteği sadece estetik kaygılar için olmayabilir. Kilo vermek çeşitli sağlık sorunlarının önüne geçilmesine de yardımcı olmaktadır. Bu noktada mide bağlama ameliyatı büyük önem taşımaktadır.
Mide bağlama ameliyatı; diyabet, yüksek tansiyon, kolesterol, kalp ve damar hastalıkları, mide reflüsü, uyku apnesi, eklem rahatsızlıkları gibi obeziteye bağlı gelişen kronik hastalıkların tedavisine de yardımcı olmaktadır.
Mide Bağlama Ameliyatı Öncesi Hazırlık Süreci
Tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi mide bağlama ameliyatında da öncesi ve sonrası büyük önem taşımaktadır. Mide bağlama işlemi öncesi hazırlık süreci dikkatli bir şekilde geçilmelidir.
Mide bağlama ameliyatı öncesi bireyin tıbbi öyküsü detaylı bir şekilde incelenmeli, fiziksel muayenesi yapılmalı ve gerekli tüm tetkikler uygulanmalıdır. Bu sayede kişinin cerrahi işleme uygun olup olmadığı belirlenir.
Kronik hastalığı bulunan bireylerin mide bağlama ameliyatına uygun hale getirilmesi gerekir. Bunun yanı sıra bireylerin psikolojik olarak da bu işleme hazır olması önemlidir. Mide bağlama ameliyatının başarısında psikolojik faktörler de önemli bir rol oynamaktadır.
Mide Bağlama Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Mide bağlama ameliyatı sonrasında bireyler hastanede 1-2 gün kalmaktadır. Kapalı yöntem ile gerçekleştirilen bu işlem sonrasında iyileşme süreci oldukça kısa sürmektedir. Bireyler hastaneden taburcu edildikten sonra 1-2 hafta normal yaşantısına dönebilir.
Ameliyat sonrasında sıvı diyet sürecine başlanmakta ve katı gıdaların tüketilmesi mideye zarar verebilmektedir. Midenin iyileşme sürecine göre beslenme programı düzenlenmektedir. Bireyler beslenme programına uyduğu takdirde mide bağlama ameliyatından en iyi sonuçları alabilmektedir.
Mide Bağlama Ameliyatı Yan Etkileri
Mide baǧlama ameliyatının yan etkileri çok fazla değildir ancak mide sıvı band takılması nedeniyle rejim ve spor yapamadıkları için kilo veremeyen hastaların kabul ettiği zorunlu yan etkiler olarak görülebilir. Burada olumsuz etkilerin hastaya sağlıklı bir yaşam için motivasyon oluşturacağını düşünerek bakılmasında fayda var.
Mide Bağlama Bandının Çalışma Prensibi Nedir?
Silikon mide bandı midenin üst kısmına yerleştirildiği için midenin boyutunu küçültmektedir. Midenin boyutunun küçülmesi daha az gıda tüketilmesine yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra mide bandı midenin üst kısmında poş oluşturarak doygunluk hissinin hızlı bir şekilde oluşmasına yardımcı olmaktadır.
Aynı zamanda mide bandı yemek yenildiği zaman midenin üst kısmında hafif bir baskı oluşturmaktadır. Bu nedenle aşırı yemek tüketilmesi engellenmiş olmaktadır.
Mide Bağlama Ameliyatından Sonra Ne Zaman Çalışabilirim?
Ameliyattan yaklaşık olarak 1 hafta sonra çalışmaya başlanabilmektedir. Ancak bu durum kişiden kişiye göre değişebilmektedir. Özellikle ağır fiziksel iş gerektiren meslek gruplarında işe dönme süresi biraz daha uzayabilmektedir.
Mide Bağlama Ameliyatından Sonra Hangi Gıdalar Tüketilmelidir?
Mide bağlama ameliyatından sonra bireylerin tüketebileceği gıdalar başlangıçta oldukça sınırlıdır. Ameliyattan hemen sonra sıvı gıdalar tüketilmelidir. Sıvı diyet sonrasında katı gıdalara geçiş süreci hekim ve diyetisyen tarafından belirlenmektedir.
Mide Bağlama Ameliyatından Sonra Spor Yapılabilir mi?
Mide bağlama ameliyatından sonra hafif yürüyüşler yapılabilmektedir ancak spor yapma zamanı kişiden kişiye değişebilmektedir. Özellikle tüp mide veya by-pass gibi operasyonlarda 2 ay süreyle ağır sporlar yasaklanmaktadır.
Ayrıca mide bağlama ameliyatında da ağır sporlar önerilmemekte ve yürüyüş gibi hafif egzersizlerle yeterli olunduğu belirtilmektedir. Mide bağlama operasyonlarında ağır spor yapılmasının mide bandının yerinden oynamasına neden olabileceği için dikkat edilmesi gerekmektedir.
Mide Bağlama Ameliyatından Sonra Hamilelik Planlanabilir mi?
Mide bağlama ameliyatından sonra hamilelik planlamak mümkündür ancak bu süreçte dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Ameliyattan sonra vücudun gebeliğe hazırlanması zaman alabilmektedir.
Diyet programına uyulması ve kilo verilmesi obeziteye bağlı gelişen hastalıkların riskini azaltmaktadır. Bu nedenle hamilelik planlanmadan önce kilo vermek ve sağlıklı bir yaşamaya başlayarak gebeliğe hazırlanmak daha doğru bir yaklaşım olacaktır.