Propolis, arıların ağaç tomurcuğu ve özlü bitki maddelerini reçineli bir maddeyle karıştırarak ürettiği kütikül adlı balmumuna benzer yapıda bir maddedir. Propolis, arıların ağaç tomurcuğu ve özlü bitki maddelerini reçineli bir maddeyle karıştırarak ürettiği kütikül adlı balmumuna benzer yapıda bir maddedir. Propolisin besin değerinin yüksek olması sebebiyle insanlar tarafından da sıklıkla tüketilmektedir. Propolis, arıların ve diğer böceklerin hastalıklara karşı korunmak için kullandıkları doğal bir savunma mekanizmasıdır. Özellikle kolonilerinde mikrobiyal, fungal ve viral enfeksiyonlar olması durumunda propolisi kullanarak kolonilerinin mikroplardan korunmasını sağlarlar. Her ne kadar bilim insanları propolisin yararları konusunda oldukça fazla bilgi sahibi olsalar da hala pek çok faydasıyla ilgili olarak araştırmalar devam etmektedir.
Propolisin Faydaları Nelerdir?
Propolisin insan vücuduna faydaları oldukça fazladır. Bu faydalardan bazıları şöyledir:
- Bağışıklık sistemini güçlendirme: Vücutta enfeksiyonlara neden olan virüs, bakteri ve mantarların etkisinin azaltılmasına yardımcı olur.
- Antioksidan özelliği: Vücuttaki hücreleri serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyarak yaşlanmayı geciktirir.
- Viral enfeksiyonlara karşı koruma: Grip ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlardan korunmaya yardımcı olur.
- Hafızayı güçlendirme: Kognitif işlevlerin güçlenmesini destekleyerek hafızanın güçlenmesine katkı sağlar.
- Kalp sağlığını koruma: Kalp sağlığına iyi gelen bileşenler içermesi sebebiyle kalp hastalıklarından korunmaya yardımcı olur.
- Cilt sağlığını koruma: Ciltteki lekelerin giderilmesi, nemlendirilmesi ve sarkma gibi yaşlılık etkilerinin azaltılmasına yardımcı olur.
Propolisin Zararları Nelerdir?
Propolis yüksek besin değerine sahip bir besin maddesi olsa da bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. İçerdiği bileşenlerden bazılarına karşı alerjisi olan kişilerde ateş, döküntü, kaşıntı, şişlik, baş ağrısı ve mide bulantısı gibi yan etkilere neden olabilir.
Ayrıca yüksek oranlarda tüketimi kanama riskini arttıracağı için kanama riski taşıyan kişilerin propolisi düşük dozlarda tüketmesi önerilmektedir. Ayrıca kan sulandırıcı etkisi olan ilaçlarla birlikte de kullanılmamalıdır.
Propolisin mantar enfeksiyonları üzerinde olumlu etkiler yarattığına dair veriler bulunmasına rağmen ciltte mantar enfeksiyonu bulunan kişilerde propolis kullanımıyla beraber mantar enfeksiyonunda ilerleme görüldüğünden ciltte mantar enfeksiyonu bulunan kişilerin propolis kullanmaması önerilmektedir.
Sindirim sistemi hassasiyeti olan kişilerde propolis kullanımı mide bulantısı, karın ağrısı, ishal ya da kusmaya neden olabilir.
Propolis Nasıl Kullanılır?
Propolis farklı şekillerde kullanılabilir. Dilerseniz propolis damlası, propolis sprey ya da propolis merhem kullanarak propolisin faydalarından yararlanabilirsiniz. Propolis kullanılacaksa içeriğinden emin olunan kaliteli bir ürün tercih edilmesi oldukça önemlidir.
Ayrıca propolis kullanılmadan önce özellikle ilaç kullanıyorsanız mutlaka doktorunuza danışmalı ve doktor tavsiyesine göre kullanmalısınız.
Propolis Ne Zaman Kullanılır?
Propolisin pek çok faydası olsa da hangi şikayetler için ne zaman kullanılacağını bilmeden kullanmak vücutta çeşitli sorunlara yol açabilir. Alerji, astım, egzama ve sinüzit gibi rahatsızlıkların tedavisinde de propolis kullanılabilir. Ancak bu rahatsızlıklarda propolis kullanılmadan önce mutlaka doktora danışmalı ve doktor tavsiyesine göre kullanmalısınız.
Propolis Nasıl Tüketilmeli?
Propolisi tüketirken sabah aç karnına 1-2 damla su veya bal ile karıştırarak tüketebilirsiniz. Balın propolisin ağız içerisinde daha uzun süre kalmasını sağlaması sebebiyle etkisini artırır. Bunun yanı sıra propolis sprey ve propolis merhem de bulunmaktadır.
Propolis Kullananlar Ne Dedi?
Propolis kullanan kişilerin çoğu yaptıkları değerlendirmelerde propolisin genel olarak vücut bağışıklığını güçlendirdiğini söylemiştir. Aynı zamanda ciltteki sivilcelerin azalmasına, lekelerin giderilmesine ve cildin nemlenmesine yardımcı olduğunu söyleyen kişilerin sayısı oldukça fazladır.