İlk olarak 1900’lerin başında kullanılmaya başlanan spiraller, günümüzde de kadınların doğum kontrol yöntemleri arasında yer alır. Spiral, en sık kullanılan geri dönüşümlü doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Ancak her yöntemde olduğu gibi spiral kullanmanın da yan etkileri vardır. Peki, spiral nedir ve yan etkileri nelerdir? Spiral nasıl takılır? Tüm merak ettiklerinizi yazımızda bulabilirsiniz.
Spiral Nedir?
Spiral, (rahim içi araç) yani (RIA) adı verilen küçük bir T harfi şeklinde plastik bir alettir. Bu cihaz, kadınların hamile kalmaması için bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılmaktadır. Spiral, direkt olarak rahme takılır ve rahim içindeki embriyo için uygun bir ortam yaratmaz. Bu sayede yumurta ve sperm döllenemez.
Spiral, hormonlu ya da hormonsuz olarak iki farklı türde bulunur. Hormonlu spiral (IUS) olarak bilinen türü, doğum kontrol hapı gibi yumurtalıklardaki yumurtaların olgunlaşmasını engellerken; hormonsuz olan türü (IUD) ise spermin rahime geçmesini ve rahim ağzının genişlemesini engeller. İki tip spiral de 3 ile 10 yıl arasında etkilidir.
Spiral Yan Etkileri Nelerdir?
Spiral, her ne kadar güvenli bir doğum kontrol yöntemi olsa da yan etkileri olabilir. Spiral takıldıktan sonra yaşanan yan etkiler genel olarak aşağıdaki gibidir:
- Karın ağrısı
- Adet düzensizliği
- Sürekli kanama
- Sırt ağrısı
- Baş ağrısı
- Mide bulantısı
- Ateş
Bu yan etkiler kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca spiral kullanımının bazı riskleri de bulunmaktadır. Rahim içi aracın yerinden oynaması, rahim delinmesi, rahim iltihabı gibi problemler, spiralin riskleri arasında yer alır.
Spiral Nasıl Takılır?
Spiral takma işlemi, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından gerçekleştirilir. Spiral takma işlemi adet kanamasının ilk beş günü içerisinde yapılır. Spiral takma işlemi şu şekilde gerçekleşir:
- Öncelikle hasta muayene masasına alınır.
- Sonrasında spekulum adı verilen alet ile vajina açılır.
- Daha sonra rahim ağzına antiseptik solüsyon uygulanır.
- Bunların ardından vajinaya rahim içi aracın takılması için özel aletler yerleştirilir.
- Aletler yerleştirildikten sonra ultrason eşliğinde rahim içi aracın takılması yapılır.
Spiral takma işlemi esnasında hafif bir acı hissedilebilir ancak bu acı tahammül edilebilir düzeydedir.
Spiral Kaç Gün Kanama Yapar?
Spiral takıldıktan sonra hafif kanamalar olabilir. Bu kanamalar genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak bazı kadınlarda adet düzensizliği ve sürekli kanama gibi yan etkiler de görülebilir. Bu durumda mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.
Spiral Ne Zaman Takılır?
Spiral takma işlemi, adet kanamasının ilk beş günü içerisinde yapılabilir. Ayrıca doğum yaptıktan hemen sonra da spiral takılabilir. Ancak doğumdan sonraki ilk haftalarda spiral taktırmak hamilelik riski açısından önerilmez.
Spiral Takıldıktan Sonra Ne Zaman İlişkiye Girilir?
Spiral takma işlemi sonrasında aynı gün ya da ertesi gün ilişkiye girilebilir. Ancak ilk 48 saat boyunca ilişkide bulunulmaması önerilir.