Tarçın, baharatlar arasında en çok tercih edilenlerden biridir. Genelde tatlılarda tercih edilen tarçının yanı sıra sağlık için de kullanıldığı bilinmektedir. Tarçının çeşitli yararları olduğu kadar yan etkileri de bulunmaktadır. Peki, tarçının yan etkileri nelerdir? Gelin hep birlikte tarçının yan etkilerine bakalım.
Tarçın, sağlık yararları nedeniyle sıklıkla kullanılan baharatlardan biridir. Bunun yanı sıra ağız kokusunu gidermek, diş çürümelerini engellemek ve sindirimi kolaylaştırmak için de tercih edilmektedir. Tarçının bazı yan etkileri bulunur. Bu nedenle tüketirken dikkat edilmesi gerekir. Aksi halde istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabilir.
Tarçın ne işe yarar?
Tarçın, genellikle kahvaltılarda tercih edilen bir baharattır. Ancak tarçın ne işe yarar diyenler için bu baharatın sağlığa birçok faydası bulunduğu bilinir. Buna göre;
- Tarçın, metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur.
- İnsülin hassasiyetini artırarak kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.
- Kan şekerini dengelemeye yardımcı olduğu için diyabet hastaları tarafından da sıkça kullanılır.
- Sindirim sistemini rahatlatarak mide bulantısını giderir.
- Ağız kokusını gidermek için de tarçın tüketilebilir.
- Diş çürümelerini engellemeye yardımcı olur.
- Sindirimdeki şişliği azaltmaya yardımcı olur.
- Vücuttaki serbest radikalleri temizleyerek kanseri önler.
- Beyin fonksiyonlarını geliştirerek Alzheimer ve Oksidatif Stres’i azaltır.
Tarçının yan etkileri nelerdir?
Tarçının birçok faydası vardır ancak aşırı tüketiminin yan etkileri bulunabilir. Bunlar;
- Mide bulantısı
- Baş dönmesi
- Sinirlilik
- Ağız ve dudakların kuruması
- Düşük kana şekeri
- Alerjik reaksiyonlar
- Karaciğer hasarı
Mide bulantısı
Tarçının mide bulantısına neden olabilmesi için aşırı miktarda tüketilmesi gerekir. Baharat olarak kullanımında bu etki görülmez.
Baş dönmesi
Tarçının baş dönmesine neden olabilmesi için aşırı miktarda tüketilmesi gerekir. Baharat olarak kullanımında bu etki görülmez.
Sinirlilik
Tarçın tüketiminin vücut üzerindeki etkileri kişiden kişiye değişebileceğinden bazı bireylerde sinirliliğe yol açabilir.
Ağız ve dudak kuruluğu
Ağız ve dudak kuruluğu tarçın nedeniyle oluşabilir. Bu etki, özellikle yoğun miktarda tarçın yağı tüketildiğinde görülebilir.
Düşük kana şekeri
Tarçın, insülin hassasiyetini artırdığı için kan şekerini düşürebilir. Kan şekeri seviyelerinde aşırı bir düşüş yaşanması hipoglisemiye yol açabilir.
Alerjik reaksiyonlar
Tarçına karşı vücutta bağışıklık tepkisi oluşması sonucu alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir.
Karaciğer hasarı
Pseudomonas cinnamomi adlı mantarın kontamine olduğu tarçın ürünlerinin tüketilmesi karaciğer hasarına yol açabilir.
Tarçın ne kadar tüketilmeli?
Tarçın tüketiminin miktarı kişilerin sağlık durumu ve yaşına göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak günde 1-6 gram kadar tarçın tüketilmesi normal karşılanır. Ancak tarçın yağı farklı bir ölçüye sahiptir. Buna göre, eğer kişi tarçın yağını kullanıyorsa bu yağdan damla olarak 0,05-0,2 mililitre kullanılması gerekir.
Kimler tarçın kullanmamalı?
Bazı bireylerin kullanımında dikkat edilmesi gereken sağlık durumları vardır. Tarçın kullanan bireylerde dikkat edilmesi gereken sağlık durumları şunlardır;
- Mide ülseri
- Böbrek hastalığı
- Cerrahi operasyonlar
Mide ülseri olan bireylerde tarçın kullanımında dikkat edilmesi gerekir. Bunun yanı sıra böbrek hastalığı olan kişilerde de tarçın tüketimi dikkatlice yapılmalıdır. Eğer önemli bir sağlık sorunu yoksa kişiler rahatlıkla tarçın tüketebilir.