Tardel ilacının yan etkileri ve kullanımı

Tardel; alerjik reaksiyonlar, mevsimsel rinit (hapşırma, burun akıntısı ve kaşıntı gibi semptomlara neden olan bahar alerjisi), sinüzit ve alerjik gözyaşarması (gözlerdeki alerji ile ilgili kaşıntı ve sulanma) gibi durumların tedavisinde kullanılan bir ilaçtır.

İçeriğinde desloratadin bulunan bu ilaç, alerjik semptomları azaltmaya yardımcı olan bir antihistaminiktir. Tardel, histamin adı verilen ve vücudun alerjik reaksiyona yanıt verirken salınan bir kimyasalın etkilerini engelleyerek çalışır. Bu sayede Tardel ilacı vücuttaki alerjik reaksiyonları ve bunların semptomlarını azaltır.

Bu ilaç belirtileri hafifletmek için kullanılmakla birlikte alerjiyi ya da başka bir hastalığı tedavi etmez. Tardel ilacı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler ve yan etkileri hakkında detaylı bilgileri içeriğimizde bulabilirsiniz.

Tardel ilacı nedir?

Tardel, alerjik reaksiyonlar ve mevsimsel alerji belirtilerini hafifleten desloratadin etken maddesine sahip bir ilaçtır. Bu ilaç, burun akıntısı, hapşırma, kaşıntı, boğaz ağrısı gibi semptomların yanı sıra gözlerdeki alerjik kaşıntı ve sulanmayı da azaltmaya yardımcı olur.

Günümüzde Tardel ilacı, mevsimsel alerji (saman nezlesi) ve yıl boyu süren alerjik burun akıntısı ve kaşıntılı döküntü gibi ısıtılmış ve kurutulmuş polenler, tozlar veya hayvan tüylerine karşı alerjik reaksiyonları tedavi etmek için sıklıkla kullanılmaktadır.

Tardel ilacı ne için kullanılır?

Tardel ilacı; burun tıkanıklığı, hapşırma, kaşınma, burun akıntısı ve alerjik gözyaşarması gibi mevsimsel rinit (saman nezlesi) ve yıl boyu süren alerjik burun akıntısı ve kaşıntılı döküntü gibi ısıtılmış ve kurutulmuş polenler, tozlar veya hayvan tüylerine karşı alerjik reaksiyonların tedavisinde kullanılır.

Ayrıca bu ilaç, kurdeşen (nadir görülen, genellikle alerjik bir reaksiyon sonucu oluşan kızarıklık ve kabarıklık) tedavisinde de etkilidir. Tardel’in kullanımı 12 yaş ve üzeri bireyler ile sınırlıdır.

Tardel ilacı nasıl kullanılır?

Tardel ilacı günde bir defa, bir adet 5 mg’lık film kaplı tablet şeklinde ağızdan alınır. Bu ilaç yemeklerden bağımsız olarak da kullanılabilir ancak doktorunuz farklı bir kullanım şekli önerdiyse onun talimatlarına uyunuz.

Tardel ilacının etki süresi 24 saat olduğundan ilacı her gün aynı saatte almanız tavsiye edilir. İlaç yutulduktan sonra 30 dakika içerisinde su ya da diğer içeceklerle birlikte tüketilebilir. Eğer ilacı su içinde çözmek isterseniz, tableti şişe ya da bardak metal veya cam kapların içinde bir defa çözünüz, başka kaplara aktarım yapmayınız.

İlacı düzenli kullanmak semptomların kontrol altında tutulmasını sağlar. Alerjenle karşılaşma ihtimaliniz yüksekse ilacı önceden almanız tavsiye edilir. İlacın kullanım talimatlarına ve dozuna uyunuz, gereğinden fazla kullanımında yan etkiler görülebilir.

Tardel ilacının yan etkileri nelerdir?

Tardel ilacının yaygın yan etkileri arasında baş ağrısı, halsizlik, uyku hali (yorgunluk), mide bulantısı ve kusma bulunmaktadır. Bununla birlikte ciddi yan etkiler de görülebilir. Bu yan etkiler; anaflaktik şok, astım atakları, göğüste sıkışma hissi, nefes darlığı, yüzün veya dudakların şişmesi, tansiyon düşmesi ve bayılma olarak sıralanabilir.

Alerjik reaksiyonlar sonucu oluşabilecek bu ciddi yan etkiler acil müdahale gerektirebilir. Eğer bu tür ciddi reaksiyonlar meydana gelirse derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz ya da 112 acil servis hattını arayınız.

Tardel ilacı hangi yan etkileri yapar?

Tardel ilacının yapabileceği yan etkiler arasında baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, halsizlik, göğüste sıkışma hissi, nefes darlığı, yüzün veya dudakların şişmesi, bayılma ve anaflaktik şok bulunur. Ayrıca uyku hali, yorgunluk ve tansiyon düşmesi de yaygın yan etkiler arasındadır.

Tardel ilacının yan etkileri nasıl engellenir?

Tardel ilacının yan etkilerinden korunmak için ilacın kullanım talimatlarına uygun şekilde ve belirtilen dozda kullanılması gerekmektedir. Yan etkilerin şiddetli seyrinde doktorunuza danışarak farklı bir ilaç tedavisi de tercih edebilirsiniz.

Ayrıca ilaç kullanımında alkol tüketimi uykusuzluk ve huzursuzluğu tetikleyebileceğinden Tardel’in olası yan etkilerini artırabilir. Bu nedenle ilaç kullanımı sırasında alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.

Tardel ilacı hangi durumlarda kullanılmamalıdır?

Tardel ilacı; hamilelik, emzirme dönemi veya bu dönemlere hazırlanan bireyler ile ağır karaciğer yetmezliği bulunan kişilerde kullanılmamalıdır. Ayrıca bu ilacın içeriğine karşı aşırı duyarlılığı bulunan hastalar da Tardel ile tedavi edilemez.

Tardel ilacının etkileşim gösterdiği ilaçlar hangileridir?

Tardel ilacının etkileşim gösterdiği ilaçlar; azole grup antifungaller (itrakonazol, ketokonazol), karbamazepin, ritonavir, fenobarbital ve primidon gibi metabolizmayı artıran ilaçlar ile siklosporin ve takrolimus gibi metabolizma inhibitörleridir.

Tardel ilacı güvenli midir?

Antihistaminik grupta yer alan Tardel ilacı genel olarak güvenli kabul edilen bir ilaçtır. Ancak bu ilacın uzun süreli kullanımı önerilmez. İlacın uzun süreli kullanımı hakkında doktorunuza danışınız.

Scroll to Top