Teknolojinin Olumsuz Etkileri

1. GİRİS

Teknoloji, insan hayatını kolaylaştıran, hizlandiran ve bir o kadar da develop eden bir ilerleme. Buna karşin teknoloji, insan hayatinda pek çok sorunu da beraberinde getiriyor. Bu sorunlardan bazilari insanin kendini kötü hissetmesine neden olurken, bazilari daha ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Örneğin fazla teknoloji tüketimi saglik sorunlarina yol açabiliyor.

Bu kompozisyonda teknolojinin insan hayatindaki olumsuz etkilerinden bahsedeceğim.

2. VÜCUT SAGLIĞINA ETKİLERİ

Teknolojinin vücut saglığı üzerindeki etkilerinden bahsetmeden önce, teknolojinin vücut saglığı üzerindeki etkilerini azaltmanın yollarından bahsedelim. Öncelikle çocuklarinizin teknoloji kullanma süresini günde bir saate ile sinirlandirin. Daha büyük çocuklar için de bu süre iki saat ile sinirli olmalı. Teknoloji tükettikleri zaman da birlikte kitap okuyun veya filmler izleyin. Üçüncü olarak da çocuklariniz teknoloji kullanirken siz de onlarla birlikte zaman geçirin. Son olarak da tüm aletlerin kablo ve adaptörlerini güvenli bir şekilde gizleyin.

Tüm bunları uyguladiğiniz takdirde çocuklariniz daha saglikli bir şekilde teknoloji kullanabilir.

Fazla teknoloji tükettigimizde sagligimiz üzerinde olumsuz etki yaratan teknolojilerden bazilari bilgisayarlar, tabletler ve telefonlardir. Bu cihazlar gözümüzde çeşitli sorunlara yol açabiliyor. Özellikle de göz tembelliği ve miyop ortaya çikiyor.

Ayrica bu cihazlar kullanim amacina göre degisiklik gösterse de ortalama 50 cm uzaklikta olmali. Bu mesafe de gözlerinizi yormaktan uzak tutmaya yardimci oluyor. Cihazlari kullandiginiz alanda bu mesafeyi göz önünde bulundurun. Son olarak gözlerinizi yormadan teknolojiyi kullanabilmek için 20 dakikada bir 20 saniye gözlerinizi 20 feet yani yaklaşık 6 metre uzağa bakarak dinlendirin.

3. MENTAL SAGLIĞA ETKİLERİ

Teknolojinin mental saglik üzerindeki etkilerinden de kisa bir şekilde bahsedelim. Mental saglik derken bu psikolojik sagligi da kapsiyor. Örneğin sosyal medyada herkes kendine has bir hayat yarattigi için insanlar gerçek hayatta sahip olduklari seylerden memnun olmuyor ve baska insanlara özenmeye basliyor.

Ayrica insanlar baslarinda geçen hikayeleri sadece birkaç tikla görüntüleyebiliyor. Bu da insanlarin kitap okumak için harcadklari sürenin azalmasina ve dolayisiyla kitaplardan alabilecekleri keyfin azalmaasina neden oluyor.

Son olarak sosyal medya üzerinden mesajlasma uygulamalarinin yayginlasmasi yüzünden insanlar yüz yüze iletişim kurma yeteneğini kaybetmeye basladi.

4. AİLE İLİŞKİLERİNE ETKİLERİ

Teknolojinin familya üzerindeki etkilerinden de kisa bir şekilde bahsedelim. Aile ile vakit geçirmek genellikle aile baglantisini kuvvetlendirir ve ailenin üyeleri arasindaki güveni artirir. Aile ile birlikte yapabileceginiz pek çok etkinlik var; birlikte yemek yapmak, sinemaya gitmek veya spor yapmak gibi.

Teknoloji bu gibi etkinliklerin yerini aldi ve alinmaya da devam ediyor. Artik aile üyeleri birbirleriyle iletişim kurmak için yüz yüze sohbet etmek yerine mesajlasma uygulamalarini tercih ediyor.

Mesajlasma uygulamalari aile üyeleri arasindaki güveni artirmaya yardimci olabilir ama yerini aldigi yüz yüze sohbet etmek aile üyeleri arasindaki güveni arttirmayi biliyordu. Görüldügü gibi teknoloji familya ilişkilerini olumlu yönde iyilestirirken, aynı zamanda da olumsuz yönde köreltiyor.

5. SONUÇ VE GÖRÜŞLER

Teknoloji insan hayatini kolaylastiran bir ilerleme. Buna karşin insan hayatindaki pek çok sorunu da beraberinde getiriyor. Teknolojinin insan sagligi üzerindeki etkilerinden bahsederken vücut sagligini ele aldik. Vücut sagliginda da olumlu etki yaratan teknolojilerden bazilari insana zarar verebiliyor.

Mental saglik üzerindeki etkilerinden de kisa bir şekilde bahsettik; sosyal medyanin olumsuz etkileri kitaptan aldigimiz keyfi azalttigi gibi mental sagliğimizi de azaltiyor. Son olarak teknolojinin familya üzerindeki etkilerinden de kisa bir şekilde bahsettik; teknolojinin aile ile birlikte yapilabilecek pek çok etkinligi almasi familya ilişkilerini olumsuz yönde köreltiyor.

Sizce teknoloji her ne kadar insan hayatini kolaylastiran ilerleme olsa da insan hayatindaki sorunlari çözmek yerine var olan sorunlari besliyor mu?

Scroll to Top