Uyuşturucunun Vücuttaki Etkileri

Uyuşturucu ve uyuşturucu benzeri ilaçların insan vücuduna etkileri çok çeşitli şekillerde görülebilir. Bu etkiler kullanılma şekline, miktarına, kişideki uyuşturucuya karşı olan toleransa ve kişinin genel sağlık durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Tüm bu maddelerin insan vücuduna zararları ise çok açıktır. Alışkanlık yapıcı özelliği nedeniyle bu maddelere yönelimin önüne geçilemediği günümüzde, her bireyin kullandığı maddenin vücuda vereceği zararları bilmesi ve farkındalığın artması sürecin en önemli aşamasıdır.

Uyuşturucunun Vücuttaki Etkileri Nelerdir?

Sık kullanılan uyuşturucu maddeleri arasında yer alan kokain, eroin, hap ve gaz gibi maddelerin vücuda pek çok kısa süreli ve uzun süreli etkisi bulunmaktadır.

Kokainin vücutta yarattığı etki kişiden kişiye değişmekle birlikte genel olarak kalp atışını hızlandırmakta ve yüksek tansiyona neden olmaktadır. Kokain kullanımı aynı zamanda karaciğerin de hasar görmesine neden olmaktadır.

Eroin kullanımının vücuttaki kısa süreli etkileri arasında ağrı hissetmeme, yüksek dozda uyuma ve nefes alımının yavaşlaması yer almaktadır. Eroin kullanan kişiler aynı zamanda mide bulantısı ve kusma gibi etkiler de yaşayabilmektedir.

Sentetik uyuşturucular arasında en çok tercih edilenlerden biri olan metamfetaminin vücuttaki etkileri de oldukça tehlikelidir. Metamfetamin kullanan kişiler ilk olarak enerjilerinin yükseldiğini hissederler ancak sonrasında aşırı kilo kaybı, kısmi felç, kalp krizi gibi pek çok tehlikeli durumla karşılaşabilirler. Ayrıca bu maddeyi kullanan kişilerin dişleri hızla çürümektedir.

Esrar kullanımının vücutta yarattığı etkiler arasında kalp atışının hızlanması ve kan basıncının düşmesi yer almaktadır. Aynı zamanda esrar kullanımının akciğerlere de zarar verdiği ve solunum yolu hastalıklarına neden olduğu bilinmektedir.

İnhalant denilen gazlı maddeleri kullanan kişiler uyuşturucunun vücuda verdiği zararları daha çabuk fark edebilmektedirler. Ihlalant kullanımı kalp atışının hızlanması, baş dönmesi ve uyku hali gibi etkiler yaratmaktadır. Bununla birlikte inhalant kullanan kişilerin ciltlerinde yaralar açılabilmekte ve bu kişiler soğuk hava şartlarına maruz kalındığında daha fazla zarar görebilmektedir.

Tütünün Vücuttaki Etkileri Nelerdir?

Tütün ürünlerinin içerisindeki nikotin bağımlılık yapıcı bir maddedir. Nikotin vücutta hızlı etki göstererek kana karışmakta ve kullanımdan kısa süre sonra da vücuttan ayrılmaktadır. Nikotin ara ara vücuda girdiğinde kişide rahatlama hissi yaratırken, sürekli tütün kullanımı tükenmişlik hissine yol açabilmektedir. Bu nedenle tütün bağımlılığı olan kişiler sık sık tütün tüketmek zorunda kalmaktadırlar.

Tütün kullanımı akciğer kanseri başta olmak üzere çeşitli kanser türlerine, kalp damar hastalıklarına, bronş hastalıklarına ve kısırlığa neden olmaktadır. Tütün kullanan kişiler sigara içmeyenlere oranla 10 kat daha fazla akciğer kanserine yakalanma riskine sahiptirler.

Tütün ürünleri aynı zamanda astım hastalarının tedavisini de zorlaştırmakta ve astım atağı geçirme riskini artırmaktadır. Tütün kullanan kişiler nefes darlığı, öksürük ve hırıltı gibi belirtiler de yaşayabilmektedirler.

Tütün Dışındaki Uyuşturucuların Vücuttaki Etkileri Nelerdir?

Tütün dışındaki uyuşturucuların vücutta yarattığı etkiler de oldukça çeşitli ve tehlikelidir.

Fentanil olarak bilinen sentetik ağrı kesici ilaçlar ile depresanlar (ağırlık, sakinleştiriciler), kişileri komaya sokabilecek kadar güçlü etkilere sahiptir. Sadece birkaç miligram kullanımı bile ölümcül olabilmektedir.

Yalnızca 6-7 saniye içerisinde kişi kendini çok güçlü bir şekilde hissetmeye başlar ve bu durum 20-30 dakika kadar sürer. Bu süre zarfında aşırı heyecan, agresif davranışlar ve saldırganlık gözlemlenebilir. Kişide ayrıca aşırı derecede iştah artışı yaşanabilir. Metamfetamin kullananlar 2-3 gün uyumayabilir bu da psikoz belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olabilir

Metamfetamin maddeyi bırakma sürecinde aşırı yorgunluk, depresyon, anksiyete ve iştah kaybı gibi belirtiler görülebilir.

Ketamin olarak bilinen anestezi ilaçları da yaygın bir uyuşturucudur. Bu maddenin kullanımı halüsinasyon, dissosiyatif belirtiler ve psikoz gibi etkilere neden olmaktadır.

LSD olarak bilinen uyuşturucu da kişide halüsinasyon, hayal gücünde artış, renkleri algılamada farklılaşma gibi etkilere neden olmaktadır. LSD’nin etkisi 12 saate kadar devam edebilmektedir.

Kullandıkları madde ne olursa olsun uyuşturucu madde kullanan kişilerin fiziksel sağlıkları bozulmakta, psikolojik sağlıkları ciddi şekilde zarar görmekte ve sosyal hayatları madde kullanımından dolayı kötü bir hal almaktadır.

Scroll to Top