Yavru Kedi Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yavru kediler oldukça sevimli ve eğlencelidir. Ancak, onların sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesi için doğru bakımın yapılması gerekmektedir. Yavru kedi bakımı ile ilgili bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.

Yavru kediler 8 haftalık olduklarında anne sütünden ayrılırlar ve yeni bir yuva bulmaları gerekir. Bu dönemde yavru kedi beslenmesi, yavru kedi tuvalet eğitimi, yavru kedi oyunları ve yavru kedi sağlık kontrolleri gibi konularda dikkatli olunması gerekir. Yeni bir kedi sahiplenen hayvanseverlerin merak ettiği konuların başında “yavru kedi bakımı nasıl olmalı” sorusu geliyor. Yavru kedilerin bakımı oldukça keyifli ancak bir o kadar da dikkat edilmesi gereken süreçtir. Bu süreçte anne kedinin yaptığı bazı işleri üstlenmeniz gerekir. Yavru kediler 2 aylık olduğunda yeni bir aileye katılmaya hazırdırlar. Bu noktada kedi sahibi olarak dikkat etmeniz gereken yavru kedi bakımı ipuçları vardır.

Yavru Kedi Bakımı Nasıl Olmalı?

Kediler kendi bakımlarını büyük ölçüde yapabilen hayvanlar olsa da yavru kedilerin bakımında biraz daha titiz olmak gerekir. Özellikle ilk birkaç hafta onların sağlıklı gelişimi açısından kritik öneme sahiptir. Ayrıca yeni bir evde uyum sağlamaları ve tuvalet eğitimi gibi konularda da sabırlı olmak gerekir.

Yavru kedi bakımı için gerekli olan tüm malzemeleri önceden temin etmelisiniz. Onların beslenmesi, sağlığı, tuvalet eğitimi ve oyun ihtiyacı için bazı ürünlere ihtiyaçları vardır. Yavru kediyi eve getirmeden önce gerekli malzemeleri temin etmelisiniz. Yavru kediler oldukça hassas ve kırılgandır. Bu nedenle onların bakımına özen göstermelisiniz. Ne kadar dikkat ederseniz edin bazen veteriner hekime ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu nedenle yavru kediyi eve getirdiğinizde yakınlarda iyi bir veteriner kliniği bulundurmalısınız.

Yavru Kedi Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yavru kediler oldukça kırılgan ve hassastır. Onların sağlıklı büyüyüp gelişmesi için dikkatli bir bakıma ihtiyaçları vardır. İlk getirildiği evde veteriner kontrolü sağlanmalıdır. Yavru kediler doğumdan sonraki haftalarda birçok hastalığa karşı annelerinden bağışıklık kazanırlar fakat zamanla bu bağışıklık azaldığı için aşılanmaları önemlidir. Aşılama ile yavru kedileri potansiyel hayatı tehdit eden birçok hastalıktan korumak mümkündür. Tüm kedilerin aşılama programına uygun olarak aşılanması, hem onların hem de insanlara bulaşabilecek bazı zoonotik hastalıkların engellenmesi açısından önemlidir.

Yavru kediler 8-9 haftalık olduklarında karma aşı (panleukopeni, felin viral rinit, feline calicivirus ve feline herpesvirus tip 1’e karşı koruma sağlayan aşı) ile aşılanmaya başlanır. İlk aşının etkisi 3-4 hafta süren bir bağışıklama sağlar. Bu nedenle yavru kedilerin 12-13 haftalık olana kadar tekrar eden aşılara ihtiyaçları vardır. Yavru kedilere aşılama yapılmadan önce mutlaka genel sağlık muayenesinin yapılması gerekir. Veteriner hekim aşılamaya uygun bulursa yavru kedileri aşılarlar.

Tuvalet Eğitimi

Kediler doğal olarak tuvaletlerini kumun üzerine yapmayı seven hayvanlardır. Bu nedenle tuvalet eğitimi vermek oldukça kolaydır. Onlara doğru eğitimi vermek için ilk olarak iyi bir tuvalet kumu ve tuvalet kabı seçmelisiniz. Yavru kedilerin tuvalet kabını kolayca kullanabilmeleri için kabın çok derin olmaması gerekir. Ayrıca kumun da kaliteli olması önemlidir. Bazı kum çeşitleri koku kontrolünde yetersiz kalabilirken bazılarının da topaklanma yeteneği düşüktür. Seçtiğiniz kum markasından memnun kalmazsanız farklı bir kum markasına geçebilirsiniz.

Kum kabını evin çok görünmeyen ama aynı zamanda kolay erişilebilen bir köşesine yerleştirmelisiniz. Yavru kediyi eve ilk getirdiğinizde mutlaka tuvalet kabını göstermelisiniz. Genelde yavru kediler doğal içgüdüleri sayesinde tuvaletlerini kuma yaparlar ama yine de kabın etrafında onları yönlendirmeniz gerekebilir. Eğitim sürecinde onlara sert olmamalı ve kum kabını kullanmaları konusunda teşvik edici olumlu davranışlarda bulunmalısınız.

Yavru Kedi Beslenmesi

Kediler etobur canlılardır ve yüksek oranda protein içeren besinlere ihtiyaçları vardır. Onların sağlıklı bir şekilde gelişmesi için özel olarak formüle edilmiş mamaları tercih etmelisiniz. Yavru kediler için üretilmiş özel mamaları tercih etmelisiniz çünkü bu mamalar onların gelişimine yardımcı olacak besin değerlerini içerir.

Mamanın markası, türü ve fiyatı önemli değildir; yavru kedinin yaşına, kilosuna ve sağlık durumuna uygun mamayı düzenli olarak tüketmesini sağlamanız yeterlidir. İlk birkaç hafta boyunca yavru kediniz mama yemeyi reddedebilir veya çok az yiyebilir. Bu durum genellikle seyahat veya yeni bir çevreye alışma gibi stres faktörlerinden kaynaklanır. Yavru kedinizi beslerken nazik ve sabırlı olun, gerekirse mamanın tadını veya markasını değiştirmeyi deneyin.

Yavru Kedi Oyunları

Yavru kediler oyuncaklarla oynamayı çok severler. Onların oyuncaklarla oynamalarına izin vermelisiniz ama hangi oyuncaklarla oynamalarına izin verdiğinize dikkat etmelisiniz çünkü bazı oyuncaklar tehlikeli olabilir.

Ayrıca yavru kedilerle oynamalı ve onların enerjilerini atmalarına yardımcı olmalısınız. Yavru kedilerle oynamak onların fiziksel ve zihinsel gelişimine yardımcı olduğu gibi sizinle bağlarının güçlenmesini de sağlar.

Yavru Kedi Uyku Düzeni

Kediler günde yaklaşık 16 saat uyurlar ve uyku ihtiyaçları yavruluk döneminde daha da artar. Yavru kedilerin uyuması için rahat bir yuva sağlamalısınız. Yuva, sıcak, rahat ve sessiz bir yerde olmalıdır.

Uyku düzenine müdahale etmemelisiniz çünkü uyku onların gelişimi için kritik öneme sahiptir.

Yavru Kedi Banyo Ve Bakımı

Kedilerin tüyleri kendilerini temizleyebilmeleri için tasarlanmıştır bu nedenle sık banyo yapmalarına gerek yoktur. Yavru kedilerin banyo ihtiyacı nadiren ortaya çıkar; ancak kirlenmişlerse ılık suyla yıkayabilirsiniz.

Tüy dökülmesini azaltmak ve tüylerinin sağlıklı kalmasını sağlamak için düzenli olarak taramalısınız. Ayrıca onların diş sağlığı için diş etlerine hafifçe fırça vuru yaparak dişlerini ve diş etlerini temizleyebilirsiniz.

Scroll to Top