Yavru Kedi Bakımı Nasıl Olmalı? Öncelikli İhtiyaçları Nelerdir?

Yavru kedi baktığınızda ilk olarak karşılaşacağınız zorluk yavru kedinin ihtiyaçlarını anlamak olacaktır. Yavru kediler yetişkin kedilere göre çok daha farklı bakıma ve dikkat dağılımına ihtiyaç duyar. Yavru kedi bakımı hakkında detaylı bilgiye sahip değilseniz korkmayın! Sizler için yavru kedi bakımı ve beslenmesi hakkında tüm püf noktaları derledik!

Yavru Kedi Bakımı Nasıl Olmalı?

Yavru kediler bakıldıkları yaşa göre değişkenlik gösteren çeşitli ihtiyaçlara sahiptir. Yavru kedilerin bakımı oyun, beslenme, sağlık, kişisel hijyen ve güvenlik gibi başlıklar altında incelenebilir.

Oyun ve aktivite ihtiyaçları oldukça yüksek olduğu için yavru kedi bakımı oyuncaklar ile desteklenmelidir. Yavru kediler 12-16 saat uyurlar ve her 2-3 saatte bir beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Bu sebeple yavru kedi bakımında dikkatli olunmalı ve kedinin tüm ihtiyaçlarının karşılandığından emin olunmalıdır.

Kediler kendi temizlilerini yapabilen hayvanlar oldukları için bakım süreci içerisinde kişisel hijyenlerine destek vermek önemlidir. Fakat bazen bu yeterli olmayabilir. Özellikle yavru kedilerin aşılanması ve veteriner kontrolü yapılması sağlıkları açısından büyük önem taşır.

Yavru Kedilerin Temel İhtiyaçları Nelerdir?

1. Oyun & Aktivite

Yavru kediler oldukça meraklı ve hareketli canlılardır. Gün içerisinde uzun süre oyun oynamaya ihtiyaç duyarlar. Onların bu ihtiyacını karşılamak için çeşitli oyuncaklar temin edebilirsiniz. Kâğıt rulolar, kutular veya top gibi basit eşyalarla da yavru kedinizin oyun ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Onlarla düzenli olarak oyun oynayarak hem eğlenmelerini hem de fiziksel ve zihinsel olarak uyarılmalarını sağlayabilirsiniz.

2. Beslenme

Yavru kediler, büyüyüp gelişmeleri için protein ve enerji açısından zengin yiyeceklere ihtiyaç duyarlar. Onlara yaşına uygun mamalar vermelisiniz. Yavru kediler 4 aylık olana kadar günde 3-4 kez, 4 aydan 6 aya kadar ise günde 2-3 kez beslenmelidir.

Kediniz 6 aylık olduktan sonra günde bir kez beslenebilir. Ancak bu süre zarfında kedinizin sürekli taze suya erişimi olmalıdır.

3. Sağlık

Kedilerin sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için veteriner kontrolünden geçmesi oldukça önemlidir. Yavru kediler doğduktan sonra ilk 6 ay içerisinde Birleşik Aşı (Çin Gribi), Kuduz Aşı, İç-Dış Parazit Aşı ve Leptospiroz Aşısı olarak bilinen 4’lü ve 5’li karma aşılarını tamamlamalıdır.

Ayrıca kedinizin ulaşabileceği bir yere kum kabı koymalı ve hijyenini düzenli olarak sağlamalısınız. Kum kabı hijyeni sağlanmadığında kedilerde iç parazit oluşumu görülebilmektedir.

4. Kişisel Hijyen

Kediler kendi kişisel hijyenlerini yapabilen hayvanlardır. Ancak bazen bunun yeterli olmadığı durumlar ortaya çıkabilir. Özellikle uzun tüylü ya da tüy yumağı problemleri olan kedilerin düzenli olarak fırçalanması gerekir.

Kedinizin tüylerine ve cildine uygun bir tarak ya da fırça edinerek haftada bir tarama yapabilirsiniz. Bu sayede tüy yumağı oluşumunu azaltarak tüy dökme oranını da düşürmüş olursunuz.

5. Güvenlik

Kediler oldukça meraklı hayvanlardır ve çevrelerini keşfetmeyi çok severler. Bu yüzden ev içerisinde güvenliği sağlamak çok önemlidir. Tehlikeli olabilecek eşyaları (elektrik kabloları, petek, cam vb.) kedinizin ulaşamayacağı yerlere kaldırmalısınız. Ayrıca bitkilerin de kediye zarar verebilecek özellikte olmamasına dikkat edilmelidir.

Yavru Kedi Nasıl Beslenmeli?

1. Yavru Kedi Sütü

Bazı durumlarda yavru kedilerin beslenmesinde mamadan ziyade süt kullanılması gerektiği düşünülmektedir. Ancak bu düşüncenin doğru olmadığını söyleyebiliriz.

Kedilerin süt tüketimi sindirim sistemi için zorlayıcı olabilir. Özellikle yavru kediler 4 aylık olana kadar anne sütü ile beslenmektedirler. Eğer anne kedi yoksa yavru kedileri beslemek için özel olarak üretilmiş yavru kedi sütü kullanmalısınız.

2. Yavru Kedi Maması

Piyasada özel olarak yavru kediler için formüle edilmiş mamalar bulunmaktadır. Yavru kedinizi beslemek için bu mamaları tercih edebilirsiniz.

3. Beslenme Aralıkları

Yavru kedinizin yaşına bağlı olarak beslenme sıklığı değişiklik göstermektedir. İlk 4 hafta günde 2-4 kez, 4-8 hafta günde 4-5 kez, 8 hafta üzeri ise günde 3 kez yavru kedi maması ile besleyebilirsiniz.

4. Taze Su

Kedilerin sağlıklı bir şekilde beslenmesi için taze suya her zaman erişebilmeleri gerekir. Özellikle kuru mama tüketen kedilerde su ihtiyacı daha da artmaktadır.

Aşırı Yavru Kedi Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kediler doğal olarak temiz hayvanlardır ve kendi hijyenlerini sağlama konusunda oldukça başarılıdırlar. Bu nedenle aşırı bakım, kedilerin ciltlerinde ve tüylerinde hassasiyete neden olabilir.

Kedinizi haftada en fazla bir kere banyo yaptırmalısınız. Ayrıca kullanacağınız şampuanın pH dengesinin kedi cildine uygun olduğundan emin olun.

Eğer kedinizin tüyleri kısa ya da orta uzunsa haftada bir tarama yeterli olacaktır. Uzun tüylü kedilerin tüylerini her gün taramalısınız. Tarama sırasında oluşan tüy yumaklarını ayırarak tüylerin düzene girmesini sağlayabilirsiniz.

Kedilerin cildi ve tüyleri kedi yağı adı verilen doğal bir yağ üretir. Doğal yağların üretimi desteklemek için aşırı banyo yaptırmaktan kaçınmalısınız çünkü banyoda şampuan kullanımı bu doğal yağların kaybolmasına neden olur.

Kendi Kendine Yavru Kedi Bakımı Nasıl Olmalı?

Kedilerin kendi hijyenlerini sağlamaları için kum kabının hijyenik olması çok önemlidir. Kum kabını düzenli olarak temizlemeli ve içerisine taze kedi kumu eklemelisiniz.

Ayrıca kedi tuvaletinin konulacağı yeri de iyi seçmelisiniz. Kum kabı, kedinizin mama kabına ve yatakhanesine uzak bir konumda olmalıdır çünkü kokuların birbirine karışması kedilerin kullanım isteğini azaltmaktadır.

Kediler kendi temizliklerini yapabilen hayvanlardır ancak bazen onlara yardımcı olmak gerekebilir. Özellikle uzun tüylü ya da tüy yumağı problemi olan kedilerin fırçalanması gerekir. Haftada bir ya da günlük olarak tüylerini tarayarak onların kişisel hijyenlerine destek olabilirsiniz.

Scroll to Top