Açık Hava Basıncının Günlük Hayatta İnsan Üzerinde Etkileri

Hava basıncı, atmosferdeki gazların ağırlığı nedeniyle oluşan ve birim alana uygulanan kuvvet olarak tanımlanabilir. Hava basıncı; deniz seviyesinde 1013 hPa (milibar), 760 mmHg (civa) ya da 29,92 inHg (inç civa) olarak ölçülür. Hava basıncındaki değişiklikler, insan vücudunu doğrudan etkileyebilir. Bu durum, baş ağrısına neden olabileceği gibi, ruh halini de etkileyebilir.

Basınçtaki düşüş ile birlikte oksijen seviyesinde de düşüş yaşanır. Bu durum beyin fonksiyonlarını olumsuz yönde etkiler. Vücudun temel işlevlerini sağlamak için gerekli olan oksijen miktarı düştüğü için, vücut daha fazla efor harcamak zorunda kalır. Bu nedenle, basıncın düşük olduğu günlerde kişiler kendilerini daha yorgun hissedebilir.

Basınçtaki düşüş ile birlikte ruh halini de etkileyebilir. Yapılan araştırmalar, hava durumu değişikliklerinin depresyonu tetikleyebileceğini ortaya koymuştur. Özellikle kış aylarında görülen depresyon türü olan mevsimsel affektif bozukluk, hava durumu kaynaklı ruh hali değişimlerine örnek verilebilir.

Basınçtaki düşüş ile birlikte ortamda bulunan nem miktarında da artış meydana gelir. Havanın nemli olması, kişilerin fiziksel aktivitelerden alacakları verimi azaltabilir. Nemli hava, vücudun ısıyı dengelemesini zorlaştırdığı için kişiler kendilerini halsiz hissedebilir. Özellikle açık hava aktiviteleri yapan kişilerde bu durum daha fazla hissedilir. Sporcular, nemli havada çok daha çabuk yorulabilirler.

Basınç düştüğünde hava içerisinde bulunan polen miktarı da artar. Bu da alerjisi olan kişilerde burun akıntısı ve hapşırma gibi belirtilerin görülmesine neden olur. Hava basıncı düştüğünde gökyüzünde bulutlar oluşmaya başlar ve yağış ihtimali artar. Bu nedenle hava basıncı düştüğünde yağmur yağması beklenir.

Hava durumu değişiklikleri; baş ağrısı, migren atakları, kronik ağrı ve eklem ağrılarının artmasına neden olabilir. Özellikle migren hastalarında hava durumu kaynaklı migren ataklarının artışı sıkça görülür. Bunun yanında, kronik ağrıları olan kişiler de ağrılarının arttığını hissedebilirler.

Hava durumu kaynaklı meydana gelen baş ağrılarının nedeni, hava basıncındaki değişikliklerdir. Basınç düştüğünde beynin etrafındaki zarların şişmesine neden olur ve bu da baş ağrısına yol açar. Baş ağrıları genellikle hafif seyreder ve ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir.

İnsan vücudunun en önemli ihtiyaçlarından birisi olan oksijenin basınca bağlı olarak değişkenlik göstermesi, vücudun temel işlevlerini de etkilemektedir. Basınç düştüğünde oksijen seviyesi de düşer ve bu da kişilerin solunum hızını artırmasına neden olur. Düşük basınçlı ortamlarda kan damarları genişler ve kalp atış hızı artar. Vücudun temel işlevlerini sağlamak için gerekli olan oksijen miktarı düştüğü için, vücut daha fazla efor harcamak zorunda kalır.

Yüksek irtifa tırmanışları ya da uçak yolculukları gibi alçak basınçlı ortamlarda geçen uzun süreler de vücudu olumsuz yönde etkileyebilir. Bu tür ortamlarda kişi düşük irtifa hastalığına yakalanabilir. Düşük irtifa hastalığı; yorgunluk, baş ağrısı, mide bulantısı ve iştahsızlık gibi belirtilerle kendini gösterebilir.

Özellikle yüksek irtifa tırmanışları yapanlar veya uçak yolculuğu yapanlar, alçak basınçlı ortamlarda uzun süre vakit geçirdiği için düşük irtifa hastalığına yakalanabilirler.

Baş ağrısı

Düşük irtifa hastalığı; mide bulantısı

Düşük irtifa hastalığı; yorgunluk

Düşük irtifa hastalığı; iştahsızlık

Düşük irtifa hastalığı; baş dönmesi

Düşük irtifa hastalığı; nefes darlığı

Düşük irtifa hastalığı; kalp atış hızında artış

Düşük irtifa hastalığı; uykusuzluk

Düşük irtifa hastalığı; mide bulantısı ve kusma

Düşük irtifa hastalığı; iştahsızlık

Düşük irtifa hastalığı; nefes darlığı ve öksürük

Düşük irtifa hastalığı; baş dönmesi ve denge kaybı

Düşük irtifa hastalığı; yorgunluk

Kalp atış hızında artış

Uykusuzluk

Basınç Düşüklüğü ile Baş Ağrısı, Vücuttaki Ağrı ve Astım Olanlara Dikkat!

Baş ağrısının yanı sıra, astım hastalarında da basınç düşüklüğü kaynaklı sorunlar yaşanabilir. Hava basıncındaki düşüşler nedeniyle astım krizleri sıklıkla yaşanabilir. Bu nedenle, astım hastalarının kullandıkları ilaçları yanlarında bulundurmaları önemlidir.

Baş Ağrısı

Astım ve Kronik Akciğer Hastalıkları

Vücuttaki Ağrılar

Kan Basıncı ile Kalp Atış Hızı

Kalp Krizi

Scroll to Top