Ferinject (Demir) Nedir? Ne İçin Kullanılır? Yan Etkileri

Ferinject (Demir) Nedir? Ne İçin Kullanılır? Yan Etkileri

Ferinject, demir eksikliğine bağlı anemisi olan hastalarda, demir eksikliği anemisi olan gebelerde ve diğer hastalarda demirin intravenöz yolla uygulanması için kullanılan bir ilaçtır. İlaç kullanımı esnasında ve sonrasında meydana gelebilecek yan etkiler hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Bu sayede meydana gelen durumlar olması muhtemel yan etkilere göre değerlendirilerek tedavi planlaması yapılabilir.

Ferinject nedir ve ne için kullanılır?

Ferinject, demir eksikliği anemisi olan hastalarda, demir eksikliği anemisi olan gebelerde ve diğer hastalarda demirin intravenöz yolla uygulanması için kullanılan bir ilaçtır. Ferinject (demir) ilacı, vücudun ihtiyaç duyduğu demiri kana karıştırarak demir eksikliğini giderir.

Ferinject (demir) ilacı, ağır demir eksikliği olan gebelerde ve ağır demir eksikliği bulunan hastalarda kullanılır. Demir eksikliği anemisinin tedavisinde kullanılır.

Ferinject (demir) ilacı, vücutta meydana gelen demir eksikliğinin giderilmesine yardımcı olur. Bu durum, vücudun ihtiyaç duyduğu demiri kana karıştırarak gerçekleşir.

Ferinject (demir) ilacının demir eksikliği anemisi, gebelikte ağır seyreden demir eksikliği anemisi ve oraliset tolerance gösteremeyen kişilerde oral demir tedavisinin yetersiz olduğu durumlarda kullanılması önerilmektedir.

Ferinject (demir) ilacının etken maddesi nedir?

Ferinject (demir) ilacının etken maddesi demir(iii) hidroksit polisakkarit kompleksidir. Ferinject (demir) ilacının etken maddesi vücutta demirin kana karıştırılmasını sağlayarak demir eksikliğini gidermeye yardımcı olur.

Ferinject (demir) ilacının yan etkileri nelerdir?

Ferinject (demir) ilacının yan etkileri arasında baş ağrısı, bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, kabızlık, mide rahatsızlığı, ağız kuruluğu, iştah kaybı, bacaklarda huzursuzluk hissi, göğüs ağrısı, yüksek tansiyon, düşük tansiyon, tansiyon düşüklüğüne bağlı bayılma, kan testlerinde yüksek şeker ve düşük kalsiyum, kolesterol seviyeleri yer almaktadır. Ferinject (demir) ilacının yan etkilerinden bazıları hafif iken bazıları ciddi boyutlarda olabilmektedir.

Ferinject (demir) ilacını kullanan kişiler, ilacın kullanım esnasında ve sonrasında meydana gelebilecek yan etkiler hakkında bilgi sahibi olmalıdırlar. Bu sayede herhangi bir yan etki ile karşılaşmaları durumunda ne yapmaları gerektiğini bilmeleri sağlanabilir.

Ferinject (demir) ilacını kullanan kişilerde meydana gelen yaygın yan etkiler arasında baş ağrısı, bulantı ve kusma yer almaktadır. Bu yan etkiler genellikle hafif derecelidirler ancak şiddetlenmesi durumunda tedavi planlamasının yapılması gerekebilir.

Ferinject (demir) ilacını kullanan kişilerde meydana gelen daha az yaygın görülen yan etkileri arasında ise karın ağrısı, ishal, kabızlık ve mide rahatsızlığı yer almaktadır. Bu yan etkiler de genellikle hafif derecelidir ancak şiddetlenmesi durumunda tedavi gerektirebilir.

Ferinject (demir) ilacını kullanan kişilerde meydana gelen ciddi yan etkiler ise şunlardır: Bayılma hissi, tansiyon düşüklüğü ve buna bağlı bayılma, göğüs ağrısı, bacaklarda huzursuzluk hissi.

Ferinject (demir) ilacını kullanan kişilerde nadiren de olsa solunum güçlüğü, yüz ve dudaklarda şişme gibi alerjik reaksiyonlar meydana gelebilmektedir. Bu tür ciddi yan etkilerin meydana gelmesi durumunda acil tıbbi müdahale gerekmektedir.

Ferinject (demir) ilacı nasıl kullanılır?

Ferinject (demir) ilacı intravenöz yolla uygulanmaktadır. Yani damar içerisine iğne ya da enjektör yardımıyla uygulama yapılmaktadır. İlaç bu şekilde doğrudan kana karıştırılarak etki göstermektedir.

Ferinject (demir) ilacı kimler kullanamaz?

Ferinject (demir) ilacı, aşırı duyarlılığı olan kişiler tarafından kullanılamaz. Hamilelerin kullanımı için doktor onayı gerekmektedir. Ayrıca ferinject (demir) ilacının kullanılmaması gereken bir durum söz konusu değildir ancak doktor kontrolünde kullanılmasında fayda vardır.

Scroll to Top