Kaktüs Bakımı

Dünyanın en dayanıklı bitkileri arasında yer alan kaktüsler, özellikle el değmeden bakılacak ve ilgilenilmesi zahmetli bitkiler arayanların vazgeçilmezidir. Kaktüs bitkisi suya az ihtiyaç duyan bir bitki türüdür. Bu nedenle sulamasında dikkat edilmesi gerekir. Peki, kaktüs bakımı nasıl yapılır? Kaktüs sulama, ışık, toprak ve saksı değişimi hakkında bilmeniz gerekenler nelerdir? İşte sorularınıza yanıt olacak kaktüs bakım rehberi…

Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılır?

Kaktüs bakımı, dayanıklı ve az bakım isteyen bitkiler olmalarına karşın dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları ile yapılır. Kaktüs bakımı hakkında bilmeniz gerekenler şu şekildedir:

Kaktüs Sulaması

Kaktüsler suyu az kullanan bitki türlerindendir. Bu nedenle sulamalar da az yapılmalıdır. Kaktüsler nemi köklerinde topladığı için toprağının tam anlamıyla kurumasına izin verilmelidir. Toprak yüzeyi kuruduğunda sulama yapılmalıdır. Sulama sırasında kaktüslerin kök kısmına su verildiğinden emin olunmalıdır. Kaktüs sulaması kış mevsiminde 2-3 haftada bir, yaz mevsiminde ise haftada bir yapılabilir. Kaktüs sulaması yaparken suyun kireçsiz olmasına dikkat edilmelidir.

Işık İhtiyacı

Kaktüsler güneş ışığını seven bitki türlerindendir. Kaktüsler için en ideal yer aydınlık ve güneş ışığı alan yerlerdir. Güneş ışığı alan yerlerde olması büyümesini hızlandırır ve sağlıklı olmasını sağlar. Ancak doğrudan güneş ışığına maruz kalması yanmasına sebep olabilir. Bu nedenle sabah güneşini alan veya ışığın direkt vurmadığı yerler kaktüsler için idealdir. Kış mevsiminde sıcaklığın düşmesiyle birlikte kaktüslerin ışık ihtiyacı artar. Bu dönemde kaktüslere daha fazla ışık verilmelidir.

Toprak Değişimi

Kaktüslerin toprak değişimi yılın her mevsimi yapılabilir ancak en ideal zaman ilkbahardır. İlkbaharda yapılan toprak değişimi kaktüslerin büyümesini hızlandırır. Kaktüslerin toprak değişimi yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kullanılan toprağın iyi drene olan bir toprak olmasıdır. Genellikle saksı değiştirme işlemi ile beraber toprak değişimi de yapılır.

Saksı Değişimi

Kaktüslerin saksı değişimi, saksının köklere küçük gelmesi veya köklerin saksıdan çıkması durumunda yapılır. Yılda bir kez saksı değişimi yapılması önerilir. Ancak bu durum kaktüsün yaşına ve gelişim hızına göre değişiklik gösterebilir.

Sıcaklık ve Nem

Kaktüsler sıcağı seven bitki türlerindendir. 16-30 derece arasındaki sıcaklıklar kaktüslerin sağlıklı bir şekilde büyümesi için idealdir. Kış mevsiminde sıcaklık çok düşükse kaktüslerin gelişimi durma noktasına gelebilir.

Kaktüs Çeşitleri

Dünya üzerinde 25 binin üzerinde farklı kaktüs türü bulunmaktadır. En bilinen ve yaygın kullanılan kaktüs çeşitleri ise şunlardır:

Ev Kaktüsü (Schlumbergera)

Ev kaktüsü, “Noel kaktüsü” veya “kış kaktüsü” olarak da adlandırılır ve uzun, düzensiz yapraklara sahip olan popüler bir iç mekan bitkisidir. Bu tür genellikle parlak, dolaylı ışıkta en iyi şekilde büyür ve kış aylarında çiçek açar.

Top Kaktüsü (Mammillaria)

Top kaktüsü, küçük, yuvarlak ve top şeklindeki kaktüslere verilen isimdir. Kırmızı veya sarı çiçekler açabilen bu kaktüs türü, hafif güneşli alanlarda, doğrudan güneş ışığına maruz kalmadan tutulmalıdır.

Zeytin Yastığı Kaktüsü (Opuntia)

Zeytin yastığı kaktüsü, oval yeşil yapraklara benzeyen geniş yapraklı bir türdür. Adını zeytin yastığına benzer görünümünden alır ve parlak sarı çiçekler açabilir.

Kuyruklu Yıldız Kaktüsü (Harrisia)

Kuyruklu yıldız kaktüsü, uzun ince sapları olan ve düşey büyüyen bir türdür. Genellikle uzun ve sivri uçlu dikenlere sahiptir ve özellikle gece açan büyük beyaz çiçekleriyle bilinir.

Saguaro Kaktüsü (Carnegiea gigantea)

Saguaro kaktüsü, ABD’nin Arizona eyaletinin ikonik simgelerinden biridir. Çok büyük boyutlara ulaşabilen bu tür, uzun silindirik gövdesiyle dikkat çeker ve sarı veya beyaz çiçekler açar.

İğne Tüyü Kaktüsü (Echinopsis)

İğne tüyü kaktüsü, genellikle yuvarlak biçimde ve çok sayıda ince dikenli küçük kaktüslerden oluşur. Bu dikenler iğne gibi uzundur ve yoğun şekilde bulunur.

Misket Kaktüsü (Echinocactus grusonii)

Misket kaktüsü, yuvarlak misket topuna benzeyen ve oldukça yoğun tüylü dikenlere sahip bir türdür. Doğal yaşam alanlarında büyük boyutlara ulaşabilir.

Kaktüs Fiyatları 2023

Kaktüs fiyatları, çeşitlerine göre farklılık göstermektedir. Küçük saksıda bulunan küçük gövdeye sahip bir kaktüs yaklaşık 75 TL’den satılmaktadır. Farklı çeşitlerde olan büyük gövdeli kaktüs fiyatları ise 150 TL ile 300 TL arasında değişmektedir.

Scroll to Top