Kurt İlacı Nedir? Yan Etkileri ve Kullanım Alanları
Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde rol oynayan ve parazit hastalıklarının tedavisinde kullanılan kurt ilacı, halk arasında kurt düşürücü olarak bilinir. İçerdiği etken maddelere bağlı olarak farklı işlevlere sahip olan kurt ilaçları, genel olarak iç parazit ilaçları olarak kabul edilir. Kedi ve köpeklerdeki çeşitli parazitler üzerinde etkili olan kurt ilaçları, insanlarda da bazı parazit türlerine karşı etkilidir. İdrar yolu enfeksiyonlarında ve kasık çatlağı rahatsızlıklarında da kullanılan kurt ilaçları, şu an için sadece eczanelerde satılmaktadır.
Kurt İlacı Ne İşe Yarar?
İnsanlarda paraziter enfeksiyona yol açan çeşitli etken maddelere karşı etkili olan kurt ilaçları, kıl kurdu, yaygın oksiyur, tenya ve lombrika gibi parazitlerin tedavisinde kullanılır. İnsanda yaygın olarak görülen kıl kurdu, annelid nematod türü olan Enterobius vermicularis’in neden olduğu enfeksiyondur. Kıl kurdu enfeksiyonu genellikle çocuklarda görülür ve kaşıntı, irritabilite, gece huzursuzluğu gibi semptomlara yol açar. Kıl kurdu ilacı olarak bilinen mebendazol, kıl kurdu enfeksiyonunun tedavisinde etkilidir.
Kedi ve köpeklerde sıklıkla görülen iç parazitler arasında yuvarlak kurtlar (toxocara spp.), kancalı kurtlar (ancylostoma spp.) ve tenyalar (cestoda spp.) bulunur. Kancalı kurtlar, köpeklerin ve kedilerin barsaklarının iç yüzeylerine yapışan küçük parazitlerdir. Mide ve barsak iltihaplanmasına yol açarak ishale neden olurlar. Yuvarlak kurtlar ise, barsakta yaşayan ve sıklıkla ishal, kusma, karın ağrısı, kabızlık ve iştahsızlık gibi belirtilere yol açan parazitlerdir. Tenya ise, kedi veya köpeğin barsaklarında yaşayan ve uzun parçalar halinde gelişen bir parazit çeşididir. İnsandan hayvana geçebilen bir tenya türü olan echinococcus granulosus ise, insanda kistik ekinokokkoz hastalığına yol açan bir tenya türüdür. Hayvanlarda tenya enfeksiyonu olduğunda, insanlarda bu tenyanın enfeksiyonuna yol açabilir.
Kurt İlacı Çeşitleri Nelerdir?
Kurt ilaçlarının içerdikleri etken maddelere göre farklı çeşitleri bulunmaktadır. İnsanlarda görülen paraziter enfeksiyonların tedavisinde kullanılan kurt ilaçları arasında şunlar bulunur:
-
Mebendazol: Kıl kurdu, yaygın oksiyur ve tenya dahil birçok bağırsak paraziti enfeksiyonunun tedavisinde kullanılan mebendazol içeren ilaçlar, reçetesiz olarak satın alınabilir.
-
Piperazin: Yuvarlak kurt enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan piperazin içeren ilaçlar da reçetesiz olarak temin edilebilir.
-
Albendazol: Kıl kurdu, yuvarlak kurt, tenya ve bazı diğer parazit enfeksiyonları için önerilen albendazol içeren ilaçlar da bulunur.
-
Ivermektin: İvermektin içeren ilaçlar ise parazitlerin neden olduğu deri enfeksiyonları dahil çeşitli parazit enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır.
Kedi ve köpeklerde görülen iç parazitlerin tedavisinde kullanılan kurt ilaçları arasında da farklı çeşitler bulunur. Kedi ve köpeklerde kullanılan kurt ilaçlarının içeriğinde genellikle mebendazol, fenbendazol, prazikvantel veya selamektin etken maddeleri bulunur. Bu etken maddeler, kedi veya köpeklerde görülen çeşitli iç parazitlerin tedavisinde kullanılır.
Kurt ilaçlarıyla birlikte probiyotiklerin de kullanılması önerilir. Parazitlerle mücadele eden kurt ilaçları sindirim sistemini olumsuz etkileyebilir. Probiyotikler ise sindirim sisteminin işlevini dengeler. Böylece probiyotiklerin kullanılması sindirim sistemi üzerindeki olumsuz etkileri azaltır.
Kurt İlacı Yan Etkileri Neler?
Kurt ilaçlarının parazitlerle mücadelede etkili olması için belirli bir dozda kullanılması gerekir. Ancak bu dozun üzerinde kullanılması durumunda yan etkilere neden olabilir. Kurt ilaçlarının yaygın yan etkileri arasında baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı ve kusma bulunur. Ayrıca mide ağrısı, karın ağrısı, ishal ve iştahsızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarına da yol açabilirler.
Kurt İlacı Ne Kadar Sürede Etki Eder?
Kurt ilaçlarının etki süreleri kullandıkları etken maddeye bağlı olarak değişir. Mebendazol içeren ilaçların tam etkisini göstermesi birkaç gün sürebilirken, piperazin içeren ilaçların etkisi daha hızlı görülür. İvermektin içeren ilaçların etkisi de birkaç gün içinde görülür.
Kurt İlacı Nasıl Kullanılır?
Kurt ilaçlarının kullanımı ile ilgili talimatlara uyulması önemlidir. Genellikle ağız yoluyla alınan tablet formunda olan kurt ilaçları yemekle birlikte veya aç karnına alınabilir. Eğer bir dozu atladıysanız hemen ardından ikinci dozu almayın. Atladığınız dozu hatırladığınızda almanız yeterli olacaktır. Eğer ikinci dozu almanıza kısa bir süre varsa atladığınız dozu almayın.
Kurt İlacı Hamile Kullanımı Nasıl Olur?
Kurt ilaçlarının hamilelik döneminde kullanımı ile ilgili sınırlı veriler bulunmaktadır. Hamileliğin ilk üç ayında mebendazol kullanımının fetüste anormal bir riske yol açtığı bildirilmiştir. Ancak hamileliğin ikinci ve üçüncü trimestirlerinde mebendazol kullanımı ile ilgili sınırlı verilere göre olumsuz bir etki gözlemlenmemiştir.
Kurt İlacı Hakkında Sık Sorulan Sorular
Kurt ilacının yan etkileri nelerdir?
Yaygın görülen yan etkileri baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı ve kusmadır. Ayrıca mide ağrısı, karın ağrısı, ishal ve iştahsızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarına da yol açabilirler.
Mebendazol ilacının yan etkileri nelerdir?
Mebendazol kullananlarda baş dönmesi, bulantı, kusma, karın ağrısı gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarına yol açar.
Mebendazol hamilelikte kullanımı nasıl?
Mebendazol hamileliğin ilk üç ayında kullanılmamalıdır. Ancak hamileliğin ikinci ve üçüncü trimesterlerinde kullanımı ile ilgili sınırlı verilere göre olumsuz bir etki gözlemlenmemiştir.
Mebendazol ne kadar süreyle kullanılır?
Mebendazol genellikle 1-3 gün süreyle kullanılır. Ancak belirli durumlarda doktor tavsiyesiyle daha uzun süre kullanılabilir.
Mebendazol neye iyi gelir?
Mebendazol bağırsak parazitleri olan kıl kurdu, lamblet enterit (giardia), tenya, yuvarlak kurta karşı iyi gelir.