Opirel 75 Mg Nedir? Ne İşe Yarar? Yan Etkileri Nelerdir?

Opirel 75 Mg Nedir? Ne İşe Yarar? Yan Etkileri Nelerdir?

Opirel 75 mg film tablet, kan pıhtılaşma mekanizmasını etkileyerek, kan damarlarında pıhtı oluşumunu önleyen bir ilaçtır. Opirel 75 mg içeriğindeki etkin madde olan klopidogrel, kalp krizi, inme (felç) ve damar içinde oluşan diğer pıhtıların tedavisi için kullanılan bir ilaçtır. Opirel 75 mg, akut koroner sendrom (stabil olmayan anjina ya da akut miyokard enfarktüsü) tedavisinde de kullanılmaktadır. Opirel 75 mg, koroner stent implante edilmiş hastalarda ve kalp krizi geçirmiş hastalarda ikinci bir kalp krizi riskini azaltmak için kullanılmaktadır. Opirel 75 mg kan pıhtılaşmasını azaltarak, kalp damar sağlığını korur. Opirel 75 mg yan etkileri arasında en sık görüleni kanama olarak bilinmektedir. Kanama, dışarıdan görülebilen; burun kanaması, diş eti kanaması veya morarma gibi belirtiler verebileceği gibi iç organlarda meydana gelen kanamalarda tehlikeli olabilmektedir. Opirel 75 mg içeren tabletler, insan sağlığına etki eden birçok nedene bağlı olarak doktora danışmadan kullanılmamalıdır.

Opirel 75 mg nedir?

Opirel 75 mg film tablet, klopidogrel bisülfür adlı etkin maddeyi içeren, kalp damarlarının sağlığını koruyarak insan vücuduna yarar sağlayan bir ilaçtır.

Opirel 75 mg ne işe yarar?

Opirel 75 mg film tablet, akut koroner sendrom adı verilen stabil olmayan anjina veya kalp krizi geçici hastalarda, kalp krizi veya inme geçiren hastalarda ve koroner stent yerleştirilen hastalarda ikinci bir kalp krizi riskinin azaltılması amacıyla kullanılmaktadır. Opirel 75 mg film tablet, halk arasında kan sulandırıcı ilaç olarak bilinmektedir.

Klopidogrel nedir?

Klopidogrel kanın pıhtılaşmasını önlemeye yarayan bir ilaçtır. Kanın pıhtılaşması; kalp krizine, inme (felç) veya damar içindeki diğer pıhtıların oluşmasına neden olabilmektedir.

Klopidogrel ne işe yarar?

Klopidogrel, akut koroner sendrom (stabil olmayan anjina ya da akut miyokard enfarktüsü), kalp krizi veya inme geçiren hastelerde ve koroner stent takılan hastalarda ikinci bir kalp krizi riskinin azaltılması amacıyla kullanılan bir ilaçtır.

Klopidogrel yan etkileri nelerdir?

Klopidogrel yan etkileri arasında en sık görüleni kanama olarak bilinmektedir. Ayrıca karaciğer enzimlerinde artış, ishal, kabızlık, baş ağrısı ve mide ekşimesi gibi belirtiler de görülmektedir.

Opirel 75 mg yan etkileri nelerdir?

Opirel 75 mg yan etkileri arasında en sık görüleni kanama olarak bilinmektedir. Kanama, dışarıdan görülebilen; burun kanaması, diş eti kanaması veya morarma gibi belirtiler verebileceği gibi iç organlarda meydana gelen kanamalarda tehlikeli olabilmektedir. Kanama durumu meydana geldiğinde doktorunuza başvurunuz. Eğer çok büyük bir kanama durumu söz konusu değilse doktorunuz; Opirel 75 mg ilacını kullanmaya devam edip etmeyeceğinize karar verecektir. Kanama meydana gelmesi durumunda çok dikkatli olunması gereken durumlar; ağır yaralanma veya cerrahi müdahale gerektiren durumlarda, diyaliz hastalarında, gastrointestinal hastalığı olanlarda ve intravenöz kontrast madde kullanılan durumlarda meydana gelen kanamalardır. Ayrıca yan etki listesinde belirtilmese de Opirel 75 mg kullanımına bağlı; ürtiker, angionevrotik ödem ve yaygın cilt döküntüleri gibi alerjik reaksiyonlar görülebilmektedir. Kloroksazondan klopidogrel etkileşimi bulunan kişilerde trombositopenik purpura adı verilen ve trombosit sayısının düşmesiyle karakterize nadir görülen bir hastalığa rastlanmıştır. Nadir görülen bir yan etki olan bu hastalık; yorgunluk, solukluk, ateş, karın ağrısı ve ciltte morarma gibi belirtiler verebilmektedir.

Kan sulandırıcı ilaçların yan etkileri nelerdir?

Kan sulandırıcı ilaçların yan etkileri arasında en sık görüleni kanama olarak bilinmektedir. Kanamalar dışarıdan görülebilen burun kanaması, diş eti kanaması veya morarma gibi belirtiler verebileceği gibi iç organlarda meydana gelen kanamalarda tehlikeli olabilmektedir. Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerde meydana gelen her türlü kanama; ateş yükselmesi, nefes darlığı veya göğüs ağrısı gibi semptomlara neden olabilmektedir. Bu nedenle kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin herhangi bir semptom ile karşılaşması durumunda doktora başvurması önerilmektedir.

Opirel nasıl kullanılır?

Opirel 75 mg film tabletler, günde bir adet yemekle birlikte veya yemek olmadan alınmaktadır. Tablet bütün olarak su ile yutulmalıdır. Tablet yarım ya da çiğnenerek kullanılmamalıdır. Tabletin su dışında herhangi bir sıvı ile alınması önerilmemektedir. Opirel 75 mg film tablet kullanmaya düzenli olarak devam edilmesi gerekmektedir. İlaç alımında herhangi bir aksama yaşanması durumunda ilacın dozunu iki katına çıkarmak ya da ilacı unuttuğunuz dozdan itibaren tekrar kullanmaya başlamak önerilmemektedir. Eğer ilacı düzenli olarak kullanmada aksaklık yaşanıyorsanız doktorunuza başvurunuz.

Opirel kimler kullanamaz?

Opirel 75 mg film tablet kimlerin kullanamayacağı aşağıda listelenmiştir:

  • Klopidogrel ya da ilacın içeriğinde bulunan diğer maddelere karşı aşırı duyarlılık gösterenler

  • Aktif iç kanama yaşayanlar (mide ve bağırsaklardan olan)

  • Geçmişte aktif iç kanama geçirenler

  • Serebrovasküler hastalığı bulunanlar (inme)

  • Karaciğer yetmezliği bulunanlar

Opirel kullananlar nelere dikkat etmelidir?

Opirel kullananların dikkat etmesi gereken durumlar aşağıda listelenmiştir:

  • Aktif iç kanama yaşanması (mide ve bağırsaklardan olan) durumunda kullanılmamalıdır.

  • Daha önce aktif iç kanama yaşayanlar kullanmamalıdır.

  • Serebrovasküler hastalığı (inme) olanlar kullanmamalıdır.

  • Karaciğer yetmezliği olanlar kullanmamalıdır.

Opirel ile neler iç içe geçebilir?

Opirel ile iç içe geçebilecek ilaçlar aşağıda listelenmiştir:

  • Vörapaksar (oral antikoagülan)

  • Rivaroksaban (oral antikoagülan)

  • Apiksaban (oral antikoagülan)

  • Dalfampridin (multip skleroz tedavisi)

  • Asetilsalisilik asit ve/veya diğer antiinflamatuar ağrı kesiciler (NSAID’ler)

  • Tramadol (ağrı kesici)

  • Tamsulosin (idrar yolu ilacı)

  • Antidepresanlar (SSRI’lar)

  • Eritromisin (antibiyotik)

  • Klaritromisin (antibiyotik)

  • İtrakonazol ve vorikonazol (mantar enfeksiyonu tedavisi)

  • Ritonavir (HIV tedavisi)

  • Dexametazon (steroid ilacı)

  • Atorvastatin (kolesterol ilacı)

  • Levotiroksin (tiroid hormonu)

Hamilelikte opirel kullanılır mı?

Hamilelikte opirel kullanımı ile ilgili yeterli veri bulunmamaktadır. Bu nedenle hamilelikte opirel kullanımına doktorunuz karar vermelidir.

Emzirirken opirel kullanımı nasıldır?

Emziren annelerde klopidogrelin emen bebekler üzerindeki etkisi bilinmemektedir. Bu nedenle emziren annelerin doktora danışmadan opirel kullanmamaları önerilmektedir.

Kronik böbrek yetmezliğinde opirel kullanımı nasıldır?

Kronik böbrek yetmezliği olan kişilerde opirelin etkisi tam olarak bilinmemektedir. Bu nedenle kronik böbrek yetmezliği olan kişilerin doktora danışmadan opirel kullanmamaları önerilmektedir.

Kronik karaciğer yetmezliğinde opirel kullanımı nasıldır?

Kronik karaciğer yetmezliği olan kişilerde opirelin etkisi tam olarak bilinmemektedir. Bu nedenle kronik karaciğer yetmezliği olan kişilerin doktora danışmadan opirel kullanmamaları önerilmektedir.

Scroll to Top