Rastel Yan Etkileri
Rastel; Drosperidon ve Etinil Estradiol içeren, östrojen ve progestin hormon kombinasyonudur. Bu nedenle de doğum kontrol hapı olarak anılır. Hamileliği önlemenin yanı sıra düzensiz adet kanamalarını düzene sokma, akne ve aşırı tüylenme gibi erkek hormonundan kaynaklanan sorunlarla mücadele etme, yumurtalık kistlerinin yeniden oluşumunu önleme ve adet dönemi öncesi yaşanan ruh hali değişikliklerini azaltma gibi birçok faydası bulunmaktadır. Ancak bu hapın bazı yan etkileri de mevcuttur.
Rastel Yan Etkileri Nedir?
Rastel doğum kontrol hapının yan etkileri; baş ağrısı, mide bulantısı, adet düzensizliği, göğüslerde hassasiyet, ruh hali değişiklikleri ve kilo alımıdır. Bu yan etkiler genellikle hafif seyreder. Ancak nefes darlığı, göğüs ağrısı, baş ağrısı, görme bozukluğu, kol veya bacaklarda ağrı veya şişlik gibi ciddi yan etkiler görülebilir. Rastel kullanımıyla bu yan etkiler meydana gelirse derhal doktora başvurulması önerilir.
Rastel Yan Etkileri Nasıl Olur?
Rastel kullananlar baş ağrısı, mide bulantısı, adet düzensizliği, göğüslerde hassasiyet, ruh hali değişiklikleri ve kilo alımı gibi yan etkiler yaşayabilirler. Bunların yanında; hafif kanama veya lekelenme, göğüslerde dolgunluk hissi, cinsel isteksizlik, yorgunluk veya enerji düşüklüğü, saç dökülmesi veya saç renginde değişiklik de görülebilir. Bunlar dışında nadir de olsa ciddi yan etkiler de meydana gelebilir. Kan pıhtılaşmasını artıran rastel göğüs ağrısına neden olabilir. Ayrıca kan pıhtısı oluşumuna bağlı olarak nefes darlığı ve öksürük gibi belirtiler görülebilir. Bunların yanında baş ağrısı, görme bozukluğu ve konuşma güçlüğü de rastelin ciddi yan etkileri arasında sayılmaktadır.
Rastel Yan Etkileri Ciddimi?
Rastel doğum kontrol hapının yan etkileri; mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, göğüslerde hassasiyet ve cilt renginde değişiklik gibi genellikle hafif seyreder. Ancak kan pıhtılaşmasına bağlı oluşan nefes darlığı ve öksürükle birlikte göğüs ağrısı, baş ağrısı ve görme bozukluğu gibi rastelin nadir görülen ciddi yan etkileri de mevcuttur. Bu belirtilerden herhangi biriyle karşılaşıldığında doktora başvurulması önerilmektedir.
Rastel Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Rastel doğum kontrol hapının kullanımıyla birlikte ciddi yan etkilerle karşılaşılabilmektedir. Bu nedenle bazı durumlarda rastel kullanımı önerilmemektedir. Karaciğer veya böbrek problemleri, yüksek tansiyon ya da migren gibi başağrısı geçmişi ile diyabet hastalığı bulunuyorsa rastel kullanımı önerilmez. Ayrıca hamilelik veya emzirme dönemindeyseniz bu ilacı kullanmamalısınız. Sigara içiyorsanız da rastel kullanımına dikkat etmelisiniz. Çünkü sigara içimi kan pıhtılaşma riskini artırdığı için göğüs ağrısına neden olabilmektedir.
Rastel Kimler Kullanamaz?
Rastel doğum kontrol hapı; karaciğer hastalığı yaşayanlar, böbrek yetmezliği bulunanlar, yüksek tansiyona sahip olanlar, migren hastaları ve kan pıhtılaşması sorunu yaşayanlar tarafından kullanılamaz. Bunun yanında daha önce inme veya kalp krizi geçirenler de rasteli kullanamazlar. Ayrıca hamile olanların yanı sıra emziren annelerin de bu doğum kontrol hapını kullanmamaları önerilmektedir.
Rastel Kullanımının Faydaları Nelerdir?
Rastel doğum kontrol hapının faydaları; hamileliğin önlenmesi, düzensiz adet kanamalarını düzene sokması, akne ve aşırı tüylenme gibi erkek hormonundan kaynaklanan sorunlarla mücadele etmesi, yumurtalık kistlerinin yeniden oluşumunu önlemesi ve adet dönemi öncesi yaşanan ruh hali değişikliklerini azaltmasıdır. Bunun yanında doğum kontrol hapları adet sancılarının azalmasını sağlayarak demir eksikliği anemisi riskini azaltmaktadır. Ayrıca yumurtalık kanseri, rahim kanseri ve adet sancılı bir hastalık olan endometriozis riskini düşürmektedir.
Rastel Kullanım Süresi Ne Kadardır?
Rastel doğum kontrol hapının kullanım süresi; kişinin ne amaçla kullandığına göre değişmektedir. Eğer kişi sadece gebeliği önlemek amacıyla kullanıyorsa rasteli uzun süreli kullanması önerilirken; akne tedavisi amacıyla rastel kullananlara 3-6 aylık kullanım süresi yeterli olabilmektedir. Ancak adet düzensizliği tedavisinde kullanılan rastelin kullanım süresi 3 ay olarak belirlenmiştir.
Doğum Kontrol Haplarının Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Doğum kontrol haplarının sağlığa faydaları; hamileliği önlemesinin yanı sıra yumurtalık kanseri riskini azaltması ve adet sancılarını hafifletmesidir. Bunun yanında demir eksikliği anemisi riskini azaltan doğum kontrol hapları; adet düzensizliklerinden kaynaklanan endometriozis riskini düşürmekte ve yumurtalık kistlerinin tekrar oluşma riskini azaltmaktadır.