Oroferon İlaç: Faydaları, Kullanımı ve Yan Etkileri

Oroferon, demir eksikliği anemisinin tedavisinde kullanılan ve vücut için gerekli olan mineral ve vitaminleri içeren bir ilaçtır. İçerdiği etken maddeler sayesinde vücudun bağışıklık sistemini destekler, kırmızı kan hücrelerinin üretimini artırır ve demir emilimini kolaylaştırır. Demir, folik asit ve çinko minerali içeren Oroferon tablet, vücutta eksik olan bu değerleri tamamlayarak yorgunluk, halsizlik ve solgunluk gibi demir eksikliği belirtilerini hafifletir. Demir, vitamin B12 ve C vitamini açısından zengin bir diyetle birlikte kullanıldığında bu ilacın etkisi daha da artar.

Oroferon yan etkileri arasında kabızlık, ishal, mide bulantısı, karın ağrısı, karında gaz birikmesi, mide yanması ve karın bölgesinde rahatsızlık hissi yer alır. Önemli oranda yan etkisi bulunmayan Oroferon’un bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabileceği unutulmamalıdır. Alerjik reaksiyonlar arasında kızarıklık, kaşıntı, şişlik ve nefes darlığı gibi belirtiler yer alır. Yan etkiler genellikle hafif düzeydedir ve vücut ilaca alıştıkça zamanla azalır.

Oroferon nedir?

Oroferon, demir eksikliği anemisinin tedavisinde kullanılan ve vücut için gerekli olan mineral ve vitaminleri içeren bir ilaçtır. İçerdiği etken maddeler sayesinde vücudun bağışıklık sistemini destekler, kırmızı kan hücrelerinin üretimini artırır ve demir emilimini kolaylaştırır.

Demir, folik asit ve çinko minerali içeren Oroferon tablet, vücutta eksik olan bu değerleri tamamlayarak yorgunluk, halsizlik ve solgunluk gibi demir eksikliği belirtilerini hafifletir. Demir, vitamin B12 ve C vitamini açısından zengin bir diyetle birlikte kullanıldığında bu ilacın etkisi daha da artar.

Oroferon ne için kullanılır?

Oroferon, demir eksikliği ve buna bağlı olarak gelişen aneminin (kansızlık) tedavisinde kullanılır. Kan hücrelerini oluşturan temel yapı taşları; demir, folat (folik asit) ve çinkoyu içeren Oroferon tablet bu üç değerliği bir arada sunarak hem anemi tedavisine yardımcı olur hem de demir emilimini artırır.

Ayrıca bu değerlerin eksikliği nedeniyle ortaya çıkan yorgunluk, halsizlik, saç dökülmesi ve bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi sorunların da önüne geçer.

Kullanım şekli

Oroferon, 12 yaşından büyük çocuklar ve yetişkinlerde günde 1 – 2 tablet yemeklerle birlikte ağız yoluyla alınır. Kullanım sırasında ilacın su ile yıkanması önerilir.

Kullanım talimatı

– Hastaya özel kullanım talimatları doktor tarafından verilmelidir.

– Kullanım sırasında önerilen doz aşılmamalıdır.

– Eğer hastada diyabet veya şeker hastalığı varsa ilacın kullanımı sırasında dikkatli olunmalıdır.

– Kullanım sırasında meyve suyu gibi C vitamini içeren sıvılar tüketilmemelidir çünkü bu tür sıvılar demirin emilimini artırarak vücuda fazla miktarda demir girmesine sebep olabilir.

– İlacı kullanmayı unutan hastalar en kısa sürede kullanmalıdır ancak bir sonraki dozun zamanı yaklaşmışsa unuttuğu dozu almasına gerek yoktur.

– Unutulan dozlar telafi edilirken iki doz birden alınmamalıdır.

Oroferon’un faydaları nelerdir?

Oroferon, demir, folik asit ve çinko minerallerinin eksikliğinde yaşanan sağlık sorunlarını gidererek vücudu güçlendirir. İçerdiği etken maddelerin vücuttaki faydaları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Kırmızı kan hücresi üretimini artırır: İçeriğindeki demir maddesi kemik iliğinde kırmızı kan hücresi üretimini artırarak kansızlık (anemi) tedavisine yardımcı olur.

  • Kansızlık belirtilerini hafifletir: Demir, folat ve çinkonun kombinasyonu; yorgunluk, halsizlik, nefes darlığı, kalp atışlarının hızlanması ve baş dönmesi gibi kansızlık belirtilerinin hafiflemesine yardımcı olur.

  • Kemik sağlığını destekler: Demirin yanı sıra çinko maddesi de kemik sağlığı için önemlidir. Çinko; kemiklerin güçlenmesine yardımcı olurken aynı zamanda kemik iliğinin sağlıklı çalışmasını da destekler.

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir: Çinko ve folat minerali bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olarak hastalıklara karşı vücudu korur.

  • Cilt sağlığını iyileştirir: Çinkonun cilt üzerindeki olumlu etkileri bilinen bir gerçektir. Ciltteki yaraların iyileşmesini hızlandıran çinko aynı zamanda sivilce oluşumunu da engeller.

  • Beyin fonksiyonlarını destekler: Folat maddesi beyin fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek olarak bilişsel yetenekleri geliştirir.

  • Anemi tedavisine yardımcı olur: Demir eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan aneminin (kansızlık) tedavisinde kullanılan Oroferon, içerdiği demir sayesinde kırmızı kan hücresi üretimini artırarak anemiyi tedavi eder.

  • Cilt sağlığını iyileştirir: Çinko maddesi ciltteki hasarları onararak cilt sağlığını iyileştirir. Ayrıca sivilce oluşumunu engelleyerek cildin daha pürüzsüz görünmesine yardımcı olur.

  • Beyin fonksiyonlarını destekler: Folat maddesi beyin sağlığı için önemlidir. Beyin fonksiyonlarını destekleyerek konsantrasyonu artırır ve bilişsel yetenekleri geliştirir.

Oroferon yan etkileri nelerdir?

Oroferon, bazı kişilerde mide bulantısı, kabızlık, ishal, karın ağrısı, gaz sancısı gibi mide-bağırsak sorunlarına neden olabilir. Bu yan etkiler genellikle ilacın kullanımına bağlı olarak geçici olarak ortaya çıkar.

Ayrıca çok nadir de olsa ilacın bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabileceği unutulmamalıdır. Alerjik reaksiyon belirtileri arasında şunlar yer alır:

  • Kızarıklık
  • Döküntü
  • Kaşıntı
  • Nefes darlığı
  • Yüz, dudaklar veya dilin şişmesi

Eğer bu tür belirtiler yaşanırsa derhal doktora başvurulmalıdır.

Kabızlık yapar mı?

Kullanıcıların büyük bir çoğunluğu kabızlık sorunu yaşamadan ilacı kullanabilmektedir. Ancak bazı kişilerde gastroenterit kaynaklı kabızlık yaşanabilir. Eğer hastada kabızlık sorunu oluşursa bol su tüketimi ile lifli gıdalar tüketimine yönelmek faydalı olabilir.

Mide bulantısı yapar mı?

Mide bulantısı Oroferon yan etkilerinden biridir. Ancak genellikle hafif seyreder ve ilacın kullanımıyla birlikte zamanla azalır.

Dişleri sarartır mı?

Dişlerde renk değişimi veya sararma gibi yan etkiler oluşması söz konusu değildir ancak tedavi sırasında kullanılan demir içeren takviyeler dişlerde leke oluşumuna sebep olabilir. Bu durumun önüne geçmek için diş fırçalamaya özen gösterilmesi önerilir.

Ateş yapar mı?

Ateş yapma ihtimali düşük olan Oroferon’un bazı kişilerde ateş yükselmesine sebep olabileceği bildirilmiştir. Ancak bu durum oldukça nadirdir.

Tansiyonu yükseltir mi?

Tansiyonu yükseltme durumu söz konusu değildir ancak kullanımı sırasında tansiyon değerlerinin düzenli olarak takip edilmesi önerilir.

Bacaklarda ağrı yapar mı?

Bacaklarda ağrı oluşturma durumu yaşanmamaktadır. Eğer hastada bacak ağrısı oluşursa dikkat edilmesi gereken hususlar;

  • Daha az oturup daha fazla hareket etmek
  • Daha fazla su tüketimiyle ağrının azaltılması sağlanabilir
  • Tuzlu yemeklerden kaçınılması bacak ağrısının önüne geçebilir
  • Diyetle birlikte magnezyum alımına özen göstermek bacaklardaki ağrıyı hafifletebilir
  • Ağrı oluşan bölgeye masaj yapmak ağrıyı azaltabilir
  • Sıcak banyo yapmak bacaklardaki gerginliği azaltarak ağrıyı dindirebilir

Cildin kurumasına sebep olur mu?

Cildin kurumasına sebep olma durumu yaşanmamaktadır. Ancak bazı kişilerde kullanımı sırasında cilt kuruluğu yaşanabilir. Bu durumda cildin nemlendirilmesiyle sorunun çözülmesi mümkündür.

Böbreklere zarar verir mi?

Böbreklere zarar verme ihtimali düşüktür ancak Oroferon’un böbrek fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyebileceği bildirilmiştir. Bu nedenle böbrek hastalığı olan kişilerin dikkatli olması önerilir.

Alerji yapar mı?

Alerjik reaksiyonlar oldukça nadirdir ancak bazı kişilerde kaşıntı, döküntü veya yüz şişmesi gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Eğer böyle bir durum yaşanırsa derhal doktora başvurulmalıdır.

Dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

  • Diyabet veya şeker hastalığı olan kişilerin kullanırken dikkatli olmaları gerekir.
  • Kullanım sırasında diyetle birlikte C vitamini alımına dikkat edilmelidir çünkü C vitamini demirin emilimini artırarak vücuda fazla miktarda demirin girmesine sebep olabilir.
  • Böbrek fonksiyonları bozuk olan kişilerde kullanım sonrası düzenli olarak böbrek fonksiyon testlerinin yapılması önerilir.
  • Kullanım sırasında böbrek fonksiyonlarının bozulduğuna dair bulgular görülürse ilacın kullanımına son verilmelidir.
  • Vücudun ihtiyaç duyduğundan fazla miktarda demirin alınması durumunda karaciğerde hasar oluşabilir veya karaciğer sirozu gelişebilir. Bu nedenle ilaç düzenine uyulmalı ve önerilen doz aşılmamalıdır.
  • Eğer hasta demire duyarlı toksik reaktif kontrast madde kullandıysa Oroferon kullanılmamalıdır çünkü bu durum böbrek yetmezliği riskini artırabilir.
  • Ayrıca kullanımından önce hastanın hekim bilgilendirilmelidir;
    • Daha önce kullanılan ilaçlar
    • Sahip olunan hastalıklar
    • Düzenlenen testler
    • Tüketilen besinler
    • Kullanılan takviyeler gibi bilgiler doktorla paylaşılmalıdır
Scroll to Top