Kuduz Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?

Kuduz aşısı yan etkileri genelde hafif seyirlidir. Aşının yapıldığı bölgede ağrı ve kızarıklık olması, baş ağrısı, bulantı, kusma, ateş, yorgunluk ve kas ağrısı gibi yan etkiler gözlemlenebilir. Bununla birlikte, aşının alerjik bir yan etkisi olarak anaflaktik şok nadir de olsa görülebilir. Bu yan etki geliştiğinde acil tıbbi yardım alınması gerekir.


Kuduz aşısı nedir?

Kuduz aşısı, kuduz virüsü (Rabies) içeren biyolojik maddelerin insanlar ve hayvanlara enjekte edilerek bağışıklık sisteminin bu virüse karşı antikor üretmesini sağlamayı hedefleyen aşıdır. Virüsün bulunduğu hayvanlar tarafından ısırılan veya tükürüğü ile temasa geçen insanlara kuduz hastalığının oluşumunu önlemek amacıyla yapılan aşılardır. İnsanlarda bu virüs ile temas sonrası kuduz hastalığının gelişimini önlemek için belli aralıklarla 5 doz aşı yapılır. İnsana uygulanan kuduz aşıları inaktive edilmiş virüslerden yapılmış olup aktif koruma sağlarlar. Hayvanlara yapılan kuduz aşıları ise aktif veya inaktif virüslerden yapılmış olup hem aktif hem de pasif koruma sağlarlar.


Kuduz aşısı hangi durumlarda yapılır?

Genel olarak kuduz aşısı kuduz virüsü taşıyan hayvanlar tarafından ısırılan veya tükürüğüyle temas eden kişilere, köpeklerde görülen yol açıcı viral hastalıkların önlenmesi amacıyla 3 aya kadar olan köpek yavrularına, köpeklerin kuduz için riskli olduğu durumlarda ve yine riskli yerlerdeki köpeklere, güvenli şekilde bakılamayan ve riskli olan köpeklere, riskli kişilerle temas etmiş olan hayvanlara ve tetanoz aşısı yapılmamış kişilere uygulanır. Riskli olan yerler Afrika, Asya, Orta Doğu, Güney Avrupa ve Latin Amerika’dır.


Kuduz aşısı yan etkileri nelerdir?

Kuduz aşısı yan etkileri genelde hafif seyreder ve kısa süreli olur. Aşının yapıldığı yerde ağrı, şişlik ve kızarıklık, baş ağrısı, kas ağrısı, yorgunluk, bulantı, kusma, ateş gibi yan etkiler gözlemlenebilir. Bununla birlikte nadir de olsa aşının alerjik bir yan etkisi olarak anaflaktik şok gelişebilir.

Aşının yapıldığı bölgede kızarıklık, şişlik ve ağrı; genel vücutta halsizlik, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı ve kusma gibi belirtiler genellikle aşının yapıldığı gün veya ertesi gün ortaya çıkar ve 1-2 gün içinde kendiliğinden geçer. Bununla birlikte aşının yapıldığı bölgede çok şiddetli ağrı olması ve bu ağrının 4 günden fazla sürmesi durumunda bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.

Ayrıca nadir de olsa kuduz aşısı sonrası ciddi yan etkiler de görülebilir. Bu ciddi yan etkilerden biri olan anaflaktik şok durumu çok hızlı gelişir ve hemen acil tıbbi yardım gerektirir. Anaflaktik şok belirtileri arasında nefes almada zorluk, hırıltılı solunum, dudaklarda ve dilde şişme, kalp atışlarının hızlanması, bayılma ve bilinç kaybı yer alır. Ayrıca kanda trombosit seviyelerinin düşmesi sonucu kanamaya yatkınlık oluşabilir.


Kuduz aşısı sonrası nelere dikkat edilmeli?

Kuduz aşısı sonrası aşının yapıldığı bölgeye baskı yapılmaması, masaj uygulanmaması ve o bölgede zorlu fiziksel aktivitelerde bulunulmaması önerilir. Ayrıca aşının yapıldığı bölgeye yaklaşık 1 hafta boyunca su değdirmemek de önemlidir.

Aşının yapıldığı bölgeye baskı yapmamak, masaj uygulamamak ve o bölgede zorlu fiziksel aktivitelerde bulunmamak kuduz aşısı sonrası dikkat edilmesi gerekenlerdendir. Ayrıca aşının yapıldığı bölgeye su değdirmemek de önemlidir. Bu şekilde aşının etkinliğinin azalmasının önüne geçilmiş olur. Eğer aşının yapıldığı bölgede 4 günden fazla süren çok şiddetli bir ağrı hissedilirse ve bu ağrıyla birlikte aşının yapıldığı yer şişer veya morarıp kan toplarsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.


Kuduz aşısı çocuklara yapılır mı?

Kuduz aşısı, bebekler dahil her yaştan bireye yapılabilir. 10 yaşından küçük çocuklarda bu aşının yapılması önerilmez fakat acil durumlarda çocuklara da yapılabilir.

10 yaşından küçük çocuklara kuduz aşısı yapılması önerilmez ancak acil durumlarda çocuklara da kuduz aşısı yapılabilir. Aşılama sırasında karşılaşılabilecek yan etkilerde çocukların vücudu daha hassas olabileceğinden bu öneri geçerlidir. Fakat zaruri durumlarda kuduz virüsü ile temas eden çocuklara kuduz aşısı uygulanmalıdır.


Kuduz aşısından sonra ateş çıkar mı?

Kuduz aşısı sonrası ateş çıkması mümkündür. Genelde hafif seyreden ateş durumu aşının yapıldığı günden itibaren başlayabilir ve birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçer.

Aşının yapıldığı günden itibaren ateş çıkması mümkündür ve genelde ateşin kendiliğinden geçmesi birkaç günü bulabilir. Ancak bu durum nadir de olsa bazı kişilerde daha ağır seyredebileceğinden dikkatli olunmalıdır. Eğer ateş yüksekse ve uzun sürüyorsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.


Kuduz aşısı sonrası bulantı kusma olur mu?

Kuduz aşısı sonrası bulantı ve kusma yaşanabilir. Bu durum genellikle aşının yan etkisi olarak ortaya çıkar.

Kuduz aşısı sonrası bulantı ve kusma yaşanması oldukça yaygındır. Genellikle bu durum aşının yan etkisi olarak ortaya çıkar ve aşının yapıldığı günden itibaren başlayarak birkaç gün sürebilir.


Kuduz aşısı sonrası kaşıntı olur mu?

Kuduz aşısı sonrası kaşıntı olabilir. Bu genellikle aşının yapıldığı bölgede kızarıklık olması nedeniyle meydana gelir.

Kuduz aşısından sonra kaşıntı olması mümkündür. Genellikle kaşıntının nedeni aşının yapıldığı bölgede meydana gelen kızarıklık nedeniyle oluşur.


Ateşli havale geçiren çocuklara kuduz aşısı yapılabilir mi?

Ateşli havale geçiren çocuklara kuduz aşısı uygulanabilir fakat bu durumda ilgili uzman hekimlerle görüşülmesi önemlidir.

Ateşli havale geçiren çocuklarda kuduz riski varsa ilgili uzman hekimler tarafından değerlendirilip uygun görülmesi durumunda kuduz aşısı uygulanabilir.

Scroll to Top