Laroxyl 25 mg, amitriptilin etken maddesini içeren, depresyon ve kaygı bozukluklarının tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Sakinleştirici ve ağrı kesici etkileri de bulunan Laroxyl, aynı zamanda uyku problemleri ile mücadele edenlerin ve fibromiyalji hastalarının da yararlanabileceği bir ilaçtır. Gündüz yorgunluğu, ağız kuruluğu, kabızlık gibi yan etkilerinin yanı sıra, çok nadir de olsa intihar düşünceleri gibi ciddi yan etkileri de görülebilir.
Amitriptilin adıyla da bilinen Laroxyl’in en sık görülen yan etkileri uyku hali, ağız kuruluğu, baş dönmesi ve göz kuruluğudur. Ayrıca kabızlık, kan basıncında düşme, kilo alımı ve cinsel isteksizlik gibi sorunlar da yaşanabilir.
Bu yazımızda Laroxyl 25 mg nedir, hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır, Laroxyl’in yan etkileri nelerdir ve Laroxyl nasıl kullanılır sorularına yanıt bulabilirsiniz.
LAROKSİL NEDİR?
Laroxyl, antidepresan sınıfında yer alan ve amitriptilin etken maddesini içeren bir ilaçtır. Beyindeki kimyasal dengeyi değiştirerek depresyon ve kaygı bozukluklarının tedavisinde kullanılan Laroxyl, bazen ağrı kesici olarak da reçetelenebilir.
Genellikle depresyon tanısı konmuş hastalarda reçete edilen Laroxyl, aynı zamanda uyku problemi yaşayan hastalarda, fibromiyalji adı verilen kas-iskelet sistemi hastalığı olanlarda ve migren ataklarını önlemek isteyenlerde de kullanılabilir.
Laroxyl, beyinde kimyasal dengeyi değiştirerek etki eden bir ilaçtır. Beyindeki nörotransmitterler arasında yer alan serotonin ve noradrenalin seviyelerini artırarak depresyon belirtilerinin hafiflemesini sağlar.
LAROKSİL NE İÇİN KULLANILIR?
Laroxyl, beyindeki kimyasal dengeyi değiştirerek depresyon ve kaygı bozukluklarının tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Antidepresan grubunda yer alan bu ilaç, genel olarak şu durumların tedavisinde kullanılır:
- Depresyon: Depresyon tanısı konmuş hastalarda kullanılan Laroxyl, beyindeki serotonin ve noradrenalin seviyelerini artırarak depresyon belirtilerinin hafiflemesini sağlar.
- Kaygı bozukluğu: Panik ataklar dahil olmak üzere kaygı bozukluğu tanısı almış hastaların tedavisinde de reçete edilir.
- Uyku problemleri: Uyku problemi yaşayan hastalarda sorunun giderilmesi için kullanılabilir.
- Fibromiyalji: Fibromiyalji adı verilen kas-iskelet sistemi hastalığı olanlarda reçete edilir.
- Migren: Migren atakları geçirenlerde migren ataklarını önlemek için kullanılabilir.
LAROKSİL YAN ETKİLERİ NELERDİR?
Laroxyl, genellikle güvenli kabul edilen ancak bazı yan etkileri de görülebilen bir ilaçtır. Antidepresan olarak kullanılan tüm ilaçlarda olduğu gibi ciddi yan etkileri çok nadir görülen Laroxyl’in beyin kanaması ve intihar düşüncelerine neden olma gibi ciddi yan etkilerinin yanında yorgunluk, baş dönmesi, ağız kuruluğu, göz kuruluğu ve kabızlık gibi daha hafif yan etkileri de olabilir.
Her ilaçta olduğu gibi Laroxtil’de de yan etkiler görülebilir. Yan etkiler ilacın kullanımına başlandıktan sonra ortaya çıkabilir veya ilacın kullanılmasına devam edildiği süre boyunca gelişebilir. Yan etkiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir; bazı kişilerde hiç yan etki görülmezken bazı kişilerde ise daha ciddi yan etkiler ortaya çıkabilir.
Laroxyl kullanan her 10 kişiden 1 ila 10’unda görülen yaygın yan etkileri şunlardır:
- Ağız kuruluğu: Ağız içinde tükürük bezlerinin çalışmasının azalmasına bağlı olarak ağız kuruluğu görülebilir. Ağız kuruluğu hissedilebilir ve ağızda hoş olmayan bir tat oluşabilir.
- Uyku hali: Gündüz uyku hali yapabilir, bu nedenle araç kullanma gibi dikkat gerektiren aktivitelerde dikkatli olunmalıdır.
- Baş dönmesi: Baş dönmesi hissi gelişebilir.
- Baş ağrısı: Baş ağrısı meydana gelebilir.
- Kilo alımı: Uzun süreli kullanımda kilo artışı görülebilir.
- Bağırsak hareketlerinde azalma (kabızlık): Bağırsakların hareketliliğinin azalmasına bağlı olarak kabızlık oluşabilir.
- Bulantı ve kusma: Bulantı hissi veya kusma gerçekleşebilir.
- Tükenmişlik hissi: Gözlerde kararma ve yorgunluk hissi oluşabilir.
- Cinsel isteksizlik: Cinsel isteğin azalması mümkündür.
- Tansiyon düşüklüğü: Kan basıncında düşme meydana gelebilir.
Daha az yaygın şekilde görülen yan etkiler de vardır. Bunlar arasında şunlar bulunur:
- Aşırı terleme
- Burunda kuruluk hissi
- Kilo kaybı
- Diş eti kanaması
- Ellerde veya ayaklarda şişme
- Ciltte kaşıntı veya döküntü
- Tam olmayan idrar yapma bozukluğu
- Aşırı sinirlilik veya huzursuzluk
- Ağır kafa travmaları sonucu ortaya çıkan beyin kanaması
- Kalp krizine bağlı kalp atış hızında artış (myokard enfarktüsü)
- Cinsel problemler (erektil disfonksiyon)
- Savurma refleksinin zayıflaması (hipotonik refleks)
Ciddi Yan Etkiler:
- Beyin kanaması (intrakranyal hemoraji)
- Kalpte elektriksel sinyal iletiminin bozulması (konvansiyonel atriyoventriküler blok)
- Kalp atış hızının artması (taşikardi)
- Böbrek fonksiyon bozukluğu (renal yetmezlik)
- İntihar düşünceleri veya davranışları (özellikle gençlerde)
Ciddi yan etkiler hemen doktora başvurmayı gerektirebilir. Yan etkilerin şiddeti ve seyri her bireyde farklılık gösterebilir. Laroxyl kullanırken herhangi bir yan etki hissederseniz doktorunuza danışmalısınız.
LAROKSİL NASIL KULLANILIR?
Laroxyl, genellikle günde 1 kez akşam yemekleri sonrası veya yatmadan önce alınır. Doktorun önerdiği doza sadık kalınmalı; doz artırımı veya azaltımı yalnızca doktor kontrolünde yapılmalıdır.
Lekar İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından üretilen Laroxyl 25 mg tableti hakkında ayrıntılı bilgi için ilacın prospektüsünü okumayı unutmayın!