Trankovus Düşük Yaparmı

Trankovus, başta anksiyete ve panik atak olmak üzere, stres ve sinir bozukluğu tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Etken maddesi Clorazepat dihidropimarato olan bu ilaç, benzodiazepin grubu ilaçlar arasında yer alır. Genellikle düşük dozlarda verilen Trankovus, korku, huzursuzluk ve endişe gibi olumsuz duyguları hafifleterek sakinleşmeye yardımcı olur. Öte yandan Trankovus’un düşük yapıp yapmadığı da hamile kadınlar tarafından merak edilmektedir. İşte Trankovus hakkında merak edilenler…

Trankovus Nedir?

Trankovus, etkili ve güvenilir bir kaygı giderici (anksiyolitik) ilaçtır. Anksiyete bozukluğu olan hastalarda sıkça tercih edilen Trankovus, diğer kaygı giderici ilaçlarla beraber kullanılabilir. Trankovus, kişide var olan kaygıyı gidererek sakinleşmeye yardımcı olur.

Trankovus’un tam olarak nasıl etki ettiği bilinmemekle birlikte, beyindeki bazı kimyasalların dengesini değiştirerek etkili olduğu düşünülmektedir.

Trankovus Ne İçin Kullanılır?

Başta anksiyete ve panik atak olmak üzere, stres ve sinir bozukluğu gibi kaygı veren durumların tedavisinde Trankovus kullanılır. Kaygı bozukluğunun yanı sıra Trankovus, kas spazmı, uyku problemleri (insomnia), beyaz farkı olarak da bilinen düşük tansiyon sendromu, aşırı kusma ve kolonik iritasyon gibi sindirim problemlerinin tedavisinde de kullanılır.

Bu ilaç genel olarak stres altında kalmış kişilerde görülen kaygı ve gerginliği azaltmak için kullanılır. Uyuşukluk hali ve kas gevşetici etkileri nedeniyle de genellikle psikiyatri ve nöroloji alanında çalışılan hekimler tarafından önerilmektedir.

Trankovus Düşük Yaparmı?

Güvenilir bir şekilde kullanılan Trankovus’un doğrudan düşük yapıcı etkisi bulunmamaktadır. Ancak hamilelik döneminde kullanımı tavsiye edilmez. Hamileliğin ilk üç ayında beyin ve diğer organların gelişimi tamamlanmamış olan fetüse zarar verme ihtimali yüksektir.

Düşük yapma riskini artıran etkenler arasında genetik faktörler, hormonal problemler, çeşitli enfeksiyonlar, rahim anormallikleri ve annenin sahip olduğu bazı sağlık problemleri bulunur. Uzmanlar, özellikle hamileliğin ilk 3 ayında kullanılan zararlı ilaçların düşük yapma riskini artırabileceği konusunda hemfikir olsa da bu durum, kullandıkları ilaçların yan etkileri hakkında yeterli bilgiye sahip olmayan kadınlar için geçerli olmayabilir.

Bebek sahibi olmaya karar veren her çiftin mutlaka hamile kalmadan önce detaylı tıbbi değerlendirme ve genetik danışmanlık alması gerekmektedir. Aksi taktirde tedavi edilmesi gereken bir sağlık problemi ya da genetik hastalık hakkında bilgi sahibi olmadan gerçekleşen hamileliklerde risk artabilir.

Trankovus Yan Etkileri

Yan etkileri oldukça nadir de olsa görülebilen Trankovus’un yan etkileri arasında aşırı uyku hali, baş dönmesi, hafızada sorunlar yaşama, bulanık görme, kabızlık, ağız kuruluğu, mide bulantısı ve kusma yer alır. Uzun süreli kullanımlarda vücudun ilaca karşı tolerans geliştirmesi nedeniyle bu yan etkilerin şiddeti azalabilir.

Aşırı uyku hali:

Günlük aktiviteleri engelleyebilecek kadar yoğun uyku hali.

Baş dönmesi:

Dengesizlik hissi ile birlikte görülen baş dönmesi, kan basıncının düşmesiyle de ortaya çıkabilir.

Bulanık görme:

Geçici olarak net görmeyi engelleyerek görme sorunlarına neden olabilen bulantılı görme durumu.

Kabızlık:

Midenin sinirsel uyarımının azalması nedeniyle sindirim sisteminin fonksiyonlarını yerine getirememesi sonucu bağırsak hareketlerinin yavaşlaması ve dışkılamanın zorlaşmasıdır.

Ağız kuruluğu:

Tükrük bezlerinin sinirsel uyarımının azalması nedeniyle ağız kuruluğu meydana gelir.

Mide bulantısı:

Mideyi rahatsız ederek bulantı hissi verir.

Kusma:

Mide bulantısına bağlı olarak görülebilir.

Trankovus Nasıl Kullanılır?

Genellikle yemeklerle beraber veya yemeklerden sonra alınan Trankovus’u doktor tavsiyesi dışında aç veya tok karnına kullanmayın. İlacı günde 1-3 kez su ile birlikte alabilirsiniz.

Trankovus kullanırken dozu ayarlayan doktorunuza danışmadan ilacın kullanımını bırakmayın veya dozunu değiştirmeyin. Daha etkili olabilmesi için Trankovus’u düzenli saatlerde almayı unutmayın.

Bu ilacı kullanırken doktor tavsiyesine uymadığınız taktirde vücudunuz ilaca alışamadığı için etkisi yeterince güçlü olmayabilir.

İlacın kullanımında herhangi bir aksaklık yaşamanız durumunda zamanında doktorunuza haber verin. Kullandığınız ilacın dozunu veya türünü değiştirmeden önce mutlaka doktorunuza danışın.

Trankovus Etken Maddesi Nedir?

Trankovus’un etken maddesi Clorazepat dihidropimarato’dur. Bu etken madde beyinde bulunan bazı kimyasalların dengelerini değiştirerek anksiyete semptomlarının hafiflemesini sağlar.

Benzodiazepin grubu ilaçlar arasında yer alan Trankovus’un etken maddesi Clorazepat dihidropimarato’nun anksiyolitik (kaygı giderici), sedatif (sakinleştirici), kas gevşetici ve antikonvülsan (sara krizi önleyici) etkileri bulunmaktadır.

Scroll to Top